Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Lehké zadělávané kedlubny se hodí nejen k velikonočním masům

aktualizováno 
Kedlubny s bešamelem a hráškem se hodí k velikonoční pečeni z kůzlete. Je ale možné je použít i k dalším mladým masům, třeba jehněčímu nebo telecímu. Vypadají tak lákavě, že by nebyly špatné ani samotné bez masa.

Klasik české kuchyně Jaroslav Sapík připravuje na své gastrotour kůzlečí maso se zadělávanou kedlubnou. Jenže: zkuste zajít do nejbližšího řeznictví a požadovat kůzle. S největší pravděpodobností nepochodíte. Nejčastěji bude k mání ve velkoobchodech typu Makro anebo ve specializovaných prodejnách. Například v pražském O.C.G. aktuálně seženete celé šestikilové kůzle z Francie. Cena ale nepotěší: 250 korun za kilo, což kůzlečí dietu řadí mezi cenové delikatesy. 

Podle tradice je symbolem Velikonoc beránek, který dnes ztransformoval do moučníkové podoby. Důvodem přeměny pečeného beránka na velikonoční kůzle může být fakt, že někteří Francouzi věří, že kůzle vydrží u matčina vemene až do Velikonoc.

Jisté je, že takzvané mléčné kůzle patří mezi nejkvalitnější masa, má velmi nízký obsah tuků a cholesterolu, zato velké množství bílkovin. Pro naše stravovací návyky je představa pečeného kůzlete poněkud divoká, malé mečící zvířátko si spojujeme se sotva odstaveným miminkem. Hospodáři ale vědí, že počet kůzlat ve stádu je třeba redukovat, protože jinak by matky neměly dost mléka pro ostatní mláďata.

Hobby ale zaujala na receptu Jaroslava Sapíka hlavně kedlubnová příloha. "Hodí se ke všem mladým masům. Je lehká a poměrně dietní, použijete jen minimum omastku," tvrdí. On ve své show pekl kůzle, vy můžete použít jakékoliv jiné dostupné maso, jehněčí bývá na pultech daleko častěji. A kedlubny seženete v každé zelenině celoročně, určitě si je oblíbí v této podobě celá rodina.

Krok za krokem

Kedlubny nakrájejte na půlcentimetrové kostky. Sapík používá pro efekt speciální krájecí nůž s vlnkami, to ale není podstatné. Do hrnce dá minimum omastku a kedlubny krátce osmaží.

Kedlubny nakrájejte na půlcentimetrové plátky.

Kedlubny nakrájejte na půlcentimetrové plátky.

Rozpalte minimum oleje a rychle opražte.

Rozpalte minimum oleje a rychle opražte.

Kedlubny podlijte vývarem.

Kedlubny podlijte vývarem.

Podlije vývarem. V jeho případě kůzlečím, lze použít například i drůbeží. V ideálním případě takovým, s jakým masem budete pracovat. Přiklopte a duste.

Než bude kedlubna měkká, připravte si bešamel. Bešamel je vlastně jednoduchá bílá omáčka, začnete světlou jíškou, kterou rozředíte vodou, později přidáte mléko. Jaroslav Sapík ovšem připravuje bombu: vodu nahradí vývarem a místo mléka použije smetanu, tím se chuťově spojí s upečeným masem.

Na bešamel budete potřebovat tuk, mouku a smetanu.

Na bešamel budete potřebovat tuk, mouku a smetanu.

Jíšku rozředěnou vývarem zahustěte smetanou.

Jíšku rozředěnou vývarem zahustěte smetanou.

Bešamel pořádně promíchejte.

Bešamel pořádně promíchejte.

Omáčku okořeňte solí a muškátovým květem, konzistenci případně můžete "doladit" ještě přidáním další smetany (viz video). "Kdo kvůli dietě nesmí mléčné výrobky, může mléko nebo smetanu vynechat, kedlubny může zahustit i bez nich, jen jíškou rozředěnou vývarem," doporučuje Sapík.

Do podušených kedluben přidejte bešamel a promíchejte.

Do podušených kedluben přidejte bešamel a promíchejte.

Nakonec vmíchejte hrášek.

Nakonec vmíchejte hrášek.

Když jsou kedlubny měkké, přidejte trochu cukru a vmíchejte bešamel. Nakonec lehce vmíchejte hrášek a máte hotovo.

Další recepty z pořadu Česko na talíři můžete sledovat v neděli v podvečer na Prima Family.

Autor:




Nejčtenější

Někteří psi jsou pro kabelku přímo stvoření.
VIDEO: Osm nejroztomilejších psích plemen, která se vejdou do kabelky

Mezi malá plemena se obvykle řadí psi s kohoutkovou výškou zhruba do 30 cm a hmotností do 10 kg. Výběr redakce Playtváka mířil spíš ke spodní hranici tohoto...  celý článek

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Bez základního nářadí se doma neobejdete.
Jakou sadu s nářadím vybrat novomanželům či svobodné matce v paneláku

Není každý rodilým kutilem. Drtivá většina lidí jen občas potřebuje něco dotáhnout, přišroubovat, zacvaknout nebo přeštípnout. Pro takové uživatele nemá cenu...  celý článek

Černá zmrzlina je letos hit, ale na kozí farmě už ji připravují už od loňska.
Fénix z Vizovic předběhl dobu. „Černá zmrzlina“ je hit

Světová média v posledních týdnech pobláznila černá zmrzlina, fenomén letošního léta. Izraelský Jeruzalem Post o ní píše jako o hitu hlavního města Tel Avivu,...  celý článek

Šestačtyřicetiletý truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku...
Truhlář dva roky vyráběl Jawu 250. Ze dřeva má i lanka, výplety a řetěz

Šestačtyřicetiletý truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku vyrobil v měřítku 1:1 celodřevěný model motocyklu Jawa 250, zvaného pérák. Motocykl...  celý článek

Další z rubriky

Kontroly se týkají jen velkých klimatizací.
Povinná kontrola klimatizací: jak se rodí fámy, které hýbou veřejností

Od 1. ledna 2017 platí pro majitele tepelných čerpadel a klimatizací nová povinnost provádět každoroční kontroly těsnosti a vést evidenční knihu. Majitelé...  celý článek

Rybí karbanátky s kari omáčkou
Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, že jejich příprava je neuvěřitelně...  celý článek

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.