Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Tajuplnou zahradu si divoženka z hájovny vykolíkovala jako v Americe

  0:04aktualizováno  0:04
Chtěla studovat zahradní architekturu a má ráda anglické zahrady, jenže se před čtyřiceti lety vdala do hájovny ve Stálkově. Tak si tam alespoň založila tajemně krásnou zahradu, kde se spolu naučily soužít rostliny kulturní i ty z divoké přírody.

Nejnižší rostliny jsou uvnitř zahrady, nejvyšší po obvodě. Zahradě to poskytuje maximální soukromí. | foto: Veronika Raffajová pro Nové proměny bydlení

Když přišla před 40 lety Miriam Štěpánová bydlet do hájovnyv kraji u Slavonic, patřila k ní louka a pole. „Zahradu jsme si tu vykolíkovali jako v Americe,“ vzpomíná na úplné začátky, kdy vznikala dnes už vzrostlá zahrada.

Fotogalerie

Zpočátku chtěli s manželem jen pěstovat zeleninu pro děti, teď by se v této tajuplné zahradě mohly točit filmy. Víc jak polovina rostlin je přitom z okolní přírody: buky, duby, javory, borovice. Po obvodu jsou větší a tmavší rostliny, uprostřed menší a barevné.

Miriam byla odjakživa tvůrčí, pletla a šila na tři dcery, doma byla vždycky umělecká nálada, do toho dělala zahradu. Od doby, kdy jí zemřel manžel, začala pro ni nová etapa. Naštěstí ji baví mužská práce, a tak už přes 20 let let řeže sama všechno dřevo na cirkulárce a prořezává stromy ze šestimetrového žebříku.

Osvědčilo se jí střídat úzké a široké listy, kvetoucí a nekvetoucí rostliny. V každé zahradě jsou podle ní důležité okrasné trávy, pěkné i v zimě. „Nejlíp mi tu jde skoro třímetrový Miscanthus Giganteus a taky Miscanthus Zebrinus,“ říká.

Zahrada má mít tajemství

Podle Miriam byste ji neměli celou přehlédnout z jednoho místa.

Ze starých železničních pražců vzniklo místo na bazén, plochy na posezení,...
Běžné lesní borovice dobře snášejí každoroční řez a vznikají tím pokroucené...

Miriam ráda podniká cesty po světě do míst, kde nikdo nechodí, brodí se ledovou vodou a ráda si užívá divočinu. Taková je i její zahrada. Z upraveného parku přejdete do tmavého zádumčivého lesa.

Z hájovny si nakonec udělala penzion Na konci světa a hodně cestuje. Když nestihne plít, žije si tu příroda vlastním životem. „Pak stačí, když posekám trávu a hned vypadá polodžungle hezky,“ usmívá se.

Nastěhovaly se jí sem třeba náprstníky, lesní jahody, přilétly pomněnky, bývaly tu i divizny. „Přinesla jsem jedno kapradí a jeden lýkovec, teď si jich tu libuje v rašelině spousta. Když chce rostlina žít, s půdou se už vyrovná,“ dodává smířeně.

Zahrada leží 650 metrů nad mořem, takže tu už mnohé původní prvky nejsou. Japonské javory opakovaně vymrzají, některé stromy a keře rozlámala námraza či vyvrátila vichřice. V zahradě, kde lišky dávají dobrou noc, je ale pořád krásně. Klid jen sem tam přeruší houkání sov a v červnu chraplavé štěkání srnců v říji.

Tuto zahradu a další inspirativní tipy najdete v aktuálním dubnovém čísle časopisu Nové proměny bydlení.

Autoři:




Nejčtenější

Domeček ve tvaru houby postavil otec pro dceru v době, kdy byla ještě malá.
Dům houba, policejní stanice, koštování whisky. Takové je finále Bouda roku

Už posedmé probíhá finále Boudy roku. Tato britská fotografická soutěž představuje ty nejzajímavější a nejroztodivnější zahradní budky, boudičky a kůlničky...  celý článek

Někteří psi se do auta těší.
Dostatek pití, bezpečnostní pás a preventivní prohlídka. Dovolená se psem

Pokud uvažujeme o dovolené se psem, musíme se důkladně připravit. Je potřeba zajistit mu bezpečnost, pohodlí při cestě a pro úřady potřebná potvrzení o dobrém...  celý článek

Zahradu u secesní vilky nedaleko Prahy se podařilo proměnit velmi citlivě. V...
Při proměně staré zahrady zachovejte duši místa, hledejte staré plány

Proměnit zahradu u starší vilky či zámečku, to není zrovna malé sousto. Přesto není třeba se bát i moderních prvků. Architekti v posledním dílu pořadu České...  celý článek

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.