Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Dva roky po konci žárovek se Češi nevyznají v teplotách a lumenech

aktualizováno 
Dva roky po ukončení výroby klasických žárovek se Češi v nových úsporných zdrojích orientují sice lépe, ale v posouzení některých klíčových parametrů stále váhají. Vyplývá to z tradičního průzkumu portálu eSvětlo.cz.

LED zdrojů je na trhu obrovské množství. Mají různé tvary i patice. | foto: Profimedia.cz

V první řadě se změnilo vnímání úsporných zdrojů světla. Letos jim důvěřuje už 84 % respondentů. O 11 % se také zlepšilo povědomí o životnosti úsporných zdrojů. Podle údajů portálu Češi při nákupu v současné době upřednostňují LED žárovku před úsporkou, a to v poměru 3:1.

Výrazně narostla neschopnost určit typ závitu, který doma lidé mají. Problém s jeho identifikací měla více než polovina respondentů. Je to zřejmě tím, že s příchodem více závitů na trh začíná řada Čechů tápat, jaký konkrétní závit doma vlastně mají. „Dříve se používaly prakticky pouze závity E14 a E27. Dnes jich je minimálně třikrát více, v průmyslové sféře i desetkrát více. Jestliže loni závit nepoznala pětina respondentů, letos to bylo přes polovinu,“ komentuje výsledky Michael Urban z portálu eSvětlo.cz

Podle průzkumu se lidé při nákupu řídí hlavně životností (69 %), cenou (64 %), značkou (59 %), výkonem (54 %), barvou světla (36 %) a designem (19 %). Právě barva světla je přitom jedním z klíčových ukazatelů vhodnosti umístění žárovky. Označení 2700 K na obalu znamená, že zdroj vyzařuje teplou bílou barvu, a nahrazuje tedy světlo oblíbené klasické žárovky. Tam, kde výrobce neurčuje přesnou barevnou teplotu, hrozí, že při nákupu více zdrojů se budou barevná podání lišit.

Průzkum prokázal, že pojem barevná teplota a kelvin stále neznají dvě třetiny Čechů. „To je sice o 6 % lepší výsledek než loni, ale celkově ho hodnotíme jako nedostačující," vysvětluje Urban.

Přepočty odpovídající normě Evropské unie

Přepočty odpovídající normě Evropské unie

Co znamená jednotka lumen (světelný tok) stále neví 53 % populace, loni to však bylo 88 %, znalosti se tedy lepší. „Dříve byli lidé zvyklí nakupovat podle výkonu ve wattech. Obvykle vybírali mezi 40, 60, 75 a 100wattovou žárovkou. Toto rozlišení je však u úsporných zdrojů nepoužitelné, dnes hraje prim světelný tok. S technologickým pokrokem navíc stále roste počet lumenů na watt, proto by se měli spotřebitelé rozhodovat hlavně na základě počtu lumenů. Může se totiž lehce stát, že spotřebitel ke své škodě upřednostní avizovaný počet wattů,“ upozorňuje Michael Urban.

Autor:




Nejčtenější

U veterináře. Ilustrační snímek
Na antibiotika nereagují už ani domácí mazlíčci. Nadužívají se jako u lidí

Problém nadužívání antibiotik se netýká jenom lidí. Stále častěji se objevuje i u psů a koček. Veterináři bijí na poplach a upozorňují na nutnost lepší...  celý článek

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte na houby, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Řez obytným modulem usazeným do zahrady
Bunkr do každé rodiny. Češi vyrábějí kryty pro případ krize

Nepokoje, energetická krize, přírodní katastrofa, válka. Stále více Čechů se připravuje na krizové situace, které dosud odbývali jen mávnutím ruky. Nouzové...  celý článek

Svému mazlíčkovi můžete kdykoliv zavolat domů. Když přijde k monitoru, na...
VIDEO: Když se nudí nebo je smutný, může vám pes zavolat do práce

Pomocí nenápadné krabičky, na kterou stoupnou packou, mají psí mazlíčci možnost zavolat svému majiteli třeba do práce. Oba při tom snímá kamera, takže majitel...  celý článek

Takto připravuje šéf lehké cuketové nudle s houbami.
Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na...  celý článek

Další z rubriky

Kachní prsa s křupavou kůrčičkou jako lehký oběd podle šéfa.
Pohlreich radí, jak připravit lehká kachní prsa s křupavou kůrčičkou

„Kachnu nemusíte mít spojenou s mastnotou, horou knedlíků a tuctem piv. Naopak je to prima alternativa červenýho masa,“ vysvětluje Zdeněk Pohlreich, který se v...  celý článek

Alkoholový čistič oken snadno vyrobíte doma. Ilustrační snímek
Citron a ocet. To je domácí drogerie, která nahradí většinu chemie

Skříňky plné čisticích prostředků za nemalé peníze máme doma asi všichni. Přitom mnohdy stačí obyčejný citron či ocet a mnohé chemické pomocníky nahradíte a...  celý článek

Hamburger nebo karbanátek?
Vedle hamburgeru je karbanátek kus utrápeného mletého masa, říká šéfkuchař

„Karbanátek je taková česká prasečinka, ale i ta se dá udělat poctivě a chutně,“ říká pro týdeník 5plus2 šéfkuchař Honza Štěrba. V pomyslném souboji s...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.