Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Dva roky po konci žárovek se Češi nevyznají v teplotách a lumenech

aktualizováno 
Dva roky po ukončení výroby klasických žárovek se Češi v nových úsporných zdrojích orientují sice lépe, ale v posouzení některých klíčových parametrů stále váhají. Vyplývá to z tradičního průzkumu portálu eSvětlo.cz.

LED zdrojů je na trhu obrovské množství. Mají různé tvary i patice. | foto: Profimedia.cz

V první řadě se změnilo vnímání úsporných zdrojů světla. Letos jim důvěřuje už 84 % respondentů. O 11 % se také zlepšilo povědomí o životnosti úsporných zdrojů. Podle údajů portálu Češi při nákupu v současné době upřednostňují LED žárovku před úsporkou, a to v poměru 3:1.

Výrazně narostla neschopnost určit typ závitu, který doma lidé mají. Problém s jeho identifikací měla více než polovina respondentů. Je to zřejmě tím, že s příchodem více závitů na trh začíná řada Čechů tápat, jaký konkrétní závit doma vlastně mají. „Dříve se používaly prakticky pouze závity E14 a E27. Dnes jich je minimálně třikrát více, v průmyslové sféře i desetkrát více. Jestliže loni závit nepoznala pětina respondentů, letos to bylo přes polovinu,“ komentuje výsledky Michael Urban z portálu eSvětlo.cz

Podle průzkumu se lidé při nákupu řídí hlavně životností (69 %), cenou (64 %), značkou (59 %), výkonem (54 %), barvou světla (36 %) a designem (19 %). Právě barva světla je přitom jedním z klíčových ukazatelů vhodnosti umístění žárovky. Označení 2700 K na obalu znamená, že zdroj vyzařuje teplou bílou barvu, a nahrazuje tedy světlo oblíbené klasické žárovky. Tam, kde výrobce neurčuje přesnou barevnou teplotu, hrozí, že při nákupu více zdrojů se budou barevná podání lišit.

Průzkum prokázal, že pojem barevná teplota a kelvin stále neznají dvě třetiny Čechů. „To je sice o 6 % lepší výsledek než loni, ale celkově ho hodnotíme jako nedostačující," vysvětluje Urban.

Přepočty odpovídající normě Evropské unie

Přepočty odpovídající normě Evropské unie

Co znamená jednotka lumen (světelný tok) stále neví 53 % populace, loni to však bylo 88 %, znalosti se tedy lepší. „Dříve byli lidé zvyklí nakupovat podle výkonu ve wattech. Obvykle vybírali mezi 40, 60, 75 a 100wattovou žárovkou. Toto rozlišení je však u úsporných zdrojů nepoužitelné, dnes hraje prim světelný tok. S technologickým pokrokem navíc stále roste počet lumenů na watt, proto by se měli spotřebitelé rozhodovat hlavně na základě počtu lumenů. Může se totiž lehce stát, že spotřebitel ke své škodě upřednostní avizovaný počet wattů,“ upozorňuje Michael Urban.

Autor:




Nejčtenější

Šestačtyřicetiletý truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku...
Truhlář dva roky vyráběl Jawu 250. Ze dřeva má i lanka, výplety a řetěz

Šestačtyřicetiletý truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku vyrobil v měřítku 1:1 celodřevěný model motocyklu Jawa 250, zvaného pérák. Motocykl...  celý článek

Bez základního nářadí se doma neobejdete.
Jakou sadu s nářadím vybrat novomanželům či svobodné matce v paneláku

Není každý rodilým kutilem. Drtivá většina lidí jen občas potřebuje něco dotáhnout, přišroubovat, zacvaknout nebo přeštípnout. Pro takové uživatele nemá cenu...  celý článek

Černá zmrzlina je letos hit, ale na kozí farmě už ji připravují už od loňska.
Fénix z Vizovic předběhl dobu. „Černá zmrzlina“ je hit

Světová média v posledních týdnech pobláznila černá zmrzlina, fenomén letošního léta. Izraelský Jeruzalem Post o ní píše jako o hitu hlavního města Tel Avivu,...  celý článek

Gorila Zola
VIDEO: Takto gorily tančí breakdance. Z bazénu si udělají fontánu

V horkém létě mají radost z vody i gorily. Sameček Zola z americké zoo v Dallasu to předvedl takovým stylem, že by zahanbil i profesionálního tanečníka.  celý článek

Někteří psi jsou pro kabelku přímo stvoření.
VIDEO: Osm nejroztomilejších psích plemen, která se vejdou do kabelky

Mezi malá plemena se obvykle řadí psi s kohoutkovou výškou zhruba do 30 cm a hmotností do 10 kg. Výběr redakce Playtváka mířil spíš ke spodní hranici tohoto...  celý článek

Další z rubriky

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Tvarohové knedlíky s jahodami
Tvarohové knedlíky s jahodami oživují vzpomínky na prázdniny u babičky

Tvarohové knedlíky v sobě spojují dvě naše úžasné suroviny – tvaroh a první jahody v sezoně. A také vzpomínky na prázdniny u babičky a mocné hyperglykemické...  celý článek

Trhané vepřové maso na peletkovém grilu
Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit perfektní trhaný sendvič.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.