Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Při zakládání nového trávníku použijte místo ornice písek, radí odborník

aktualizováno 
Když místo ornice použijete písek, vytvoří se vám daleko hustší a odolnější trávník. Je to tím, že jak je písek vzdušnější, vznikne daleko mohutnější a odolnější kořenový systém, který snadno prorůstá až do hloubky, kde čerpá vodu a živiny.

Po pár týdnech by nikdo nepoznal, že je tráva vysetá na písku. | foto: Tomáš Šena Swardman

Většinou se při zakládání zahrady využije toho, co zbylo při stavbě domu. Terén je hodně utužený a zhutněný. To se běžným rotavátorem neprokypří, musel by přijet těžký traktor nebo bagr a celou budoucí zahradu překopat.

Fotogalerie

Takže se na stávající terén naveze ornice. Ta sice zpočátku funguje, ale postupem času si sedá, takže se postupně terén zhutní.

„Výsledkem je, že tráva pak není schopná kořeny dostat do větší hloubky. Kořeny většiny trávníků pak sahají jen do tří nebo pěti centimetrů hloubky. Kdežto když se vyseje trávník do písku, mají kořeny během tří týdnů dlouhé 15 centimetrů,“ popisuje expert na zakládání a údržbu trávníků Tomáš Šena.

Písek má taky tu výhodu, že na rozdíl od ornice, která pořád pracuje, se ani nehne. Ne nadarmo se používá i při zakládání golfových greenů. Tam se sype až dvaceticentimetrová vrstva písčitého substrátu.

V písku sice tráva vyklíčí, ale je potřeba jí dodat látky, které trávník vyživí, až povyroste. „Lze využít rašeliny, které se přidává kolem dvaceti procent. Problém je v tom, že v rašelině jsou různé plísně a houby, které jsou potenciálním zdrojem nemocí trávy. Většina rašeliny se dováží z Pobaltí a ví se, že nemoci obsahuje. Proto už ji vůbec nepoužívám,“ upozorňuje.

Krok za krokem

1. Odtěžit 20 cm zeminy

2. Navézt písek, rozhrnout a promíchat s 5 % Biovinu

3. Postupně po vrstvách válcovat

4. Osít

5. „Zacukrovat“ Biovinem

6. Hodně zavlažovat tak, aby byl povrch pořád vlhký

7. Přihnojovat hnojivem s velkým obsahem draslíku (jako podzimní a zimní), aby se posílil kořenový systém

Jako nejlepší řešení se podle něj ukazuje rakouský substrát Biovin, což je kompost ze zbytků při zpracování vína. Tohoto „vylepšovače“ (20 kg stojí asi 1000 Kč) pak do písku stačí přimíchat jen pět procent. Tento kompost je absolutně bez plevelů a nemocí a naopak veškeré zbytky odumřelých trav dokáže rozložit na humus, který se stává pro trávu hnojivem. „Vznikne tak jakési perpetum mobile, rovnovážný ideální stav, kdy tráva potřebuje jen minimum péče a zůstane minimální prostor k tomu, abychom při péči něco pokazili,“ říká Šena.

Z písčitého podkladu se tak postupem času stává organická směs, která odpovídá tomu, co ten trávník ke zdravému životu potřebuje. Takže je nakonec daleko jednodušší připravit jí dobré podmínky a ona už si poradí sama.

Metoda zakládání do písku není o nic dražší než s použitím ornice. Tuna písku stojí tři až čtyři stovky, což je podobné jako u zeminy. Jen sousedi si budou zpočátku myslet, že hodláte zahradu zabetonovat.

Pro anglický trávník volte směsi, které obsahují více než 70% podíl travních druhů jako kostřavy červené výběžkaté, kostřavy červené krátce výběžkaté, kostřavy červené trsnaté a kostřavy ovčí. Tyto druhy mají výbornou schopnost vytvořit jemný a hustý koberec. Pak už stačí jen párkrát za rok pohnojit a pravidelně sekat sekačkou s ostrými noži, nejlépe vřetenovou, která má nejdokonalejší střih.

Autor:




Nejčtenější

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Další z rubriky

Jezírko před dokončením. Jakmile se osází celá pobřežní zóna, dopustí se voda...
Je běžné, že zahradní jezírko nejprve zezelená, uklidňuje odborník

Jezírko jako přirozeně fungující samočisticí biotop je zahradní prvek k nezaplacení. Alespoň v krajinné zahradě, která by měla volně navazovat na okolní...  celý článek

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Klasické pařeniště v produkčních zahradách Pražského hradu
Skoro zapomenutá pařeniště jsou dokonalý systém pro pěstování zeleniny

Staří zahradníci používali pařeniště jako dokonalý systém na využití přírody ke snadnému pěstování v době, kdy tomu ještě přírodní podmínky nepřály....  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.