Zámecká zahrada v mužských rukách: romantická zákoutí i zelenina - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zámecká zahrada v mužských rukách: romantická zákoutí i zelenina

Zámeček v Třebešicích na Čáslavsku padesát let nikdo nepotřeboval, až ho ve zbědovaném stavu koupili před pár lety dva Italové žijící v Praze. Na víkendy. A aby si měli kde pěstovat zeleninu, bez které se italská kuchyně neobejde a v Čechách ji nekoupíte.
Třebešický zámeček. Pro nezúčastněné zámecká idylka, pro majitele neodbytný

Třebešický zámeček. Pro nezúčastněné zámecká idylka, pro majitele neodbytný pocit, že jsou stále jen na začátku. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Zámecká zahrada, to nikdy nebyl jen pohádkový park s okrasnými stromy, keři a spoustou květin. Součástí panské zahrady bývala i část užitková, a to zeleninová i ovocná. Ty se teď k venkovskému třebešickému zámečku u Čáslavi navrací.

Třebešický zámeček. Pro nezúčastněné zámecká idylka, pro majitele neodbytný
Nástup na most vedoucí k hlavnímu vchodu do zámku

Třebešický zámeček, zhmotnělá zámecká idylka, je přístupný i veřejnosti. Vpravo nástup na most vedoucí k hlavnímu vchodu do zámku.

A architekt Alberto di Stefano s přítelem Eugeniem Percossim v Třebešicích rekonstruují a budují s citem a smyslem pro detail a s úctou k tradicím. Více v článku Z ruiny zarostlé jako věž Šípkové Růženky vznikl pohádkový zámek.

Trochu větší chalupa s trochu větší zahradou

Galerie zámecké zahrady

Pergolový systém s pilíři vyzděnými z cihel, vybudovaný na půdorysu elispy,
Obvodové zdi porůstají kvetoucí i plodící popínavci. Zde vistárie a plamének
Průchozí stodola odděluje užitkovou a okrasnou zahradu.
Zahradní cesta lemovaná levandulí

Realitní makléř a stavitel Alberto a jeho přítel výtvarník Eugenio se navzájem doplňují a současně inspirují. "Chalupu" na víkendy mimo Prahu hledali poměrně dlouho, přičemž se zaměřili na stará sídla, pivovary, továrny a podobné stavby.

"Vlastně na tom byl ze všech objektů nejhůř, protože do stodol a chlévů investovali alespoň něco málo zemědělci, kteří zde hospodařili. Ale panský dům 50 let nikdo nepotřeboval," popisuje Alberto zámeček třebešického panství, do kterého se zamilovali na první pohled.  

Začali velkým úklidem, který trval dva roky. Museli odstranit porosty bezu a ostružiníku z neobyvatelné budovy, kvůli nim byla zřejmá jen její horní polovina. Při té příležitosti také zjistili, že úroveň terénu dosahující téměř pod okna v přízemí není původní a že kolem býval kdysi vodní příkop.

Nechali tedy odbagrovat nekonečné kubíky zeminy včetně staletého odpadu. A zámek najednou nabyl nečekaně na hmotě a majestátnosti, protože mu v podstatě vrátili podobu z období baroka.

Napouštění vodního příkopu
Osázené břehy potůčku, který napájí z kaskády rybníků obnovený vodní příkop
Za můstkem už se zrcadlí hladiny rybníků, na ně dál navazují svěží louky s

Vlevo napouštění vodního příkopu, uprostřed břehy potůčku napájeného z vodního příkopu kolem hlavní budovy. Vpravo můstek, za kterým se zrcadlí hladiny rybníků.

V návaznosti na tyto zásahy vyvstala nutnost postavit téměř znovu most k hlavnímu vchodu a nezbytná se ukázala i obnova kaskády rybníků, která napájí příkop vodou z nedalekého potoka. Splnili si tak jeden z velkých snů a do své zámecké zahrady dostali vodní živel. 

Z historie zámku

Barokně přestavěný renesanční objekt na základech gotické tvrze má pestrou minulost, majitelé se zde střídali jako na běžícím pásu. S výjimkou dvou delších období prosperity. O jedno se zasloužil rod Chotků, protože byli zdatní hospodáři. Druhé spadá do přelomu 19. a 20. století, kdy měl Třebešice v pronájmu agronom doktor Vojtěch Vraný. Zřídil tu vzorovou farmu a nakonec celý areál roku 1924 koupil v dražbě. Za II. světové války ho vyhnalo gestapo, po roce 1948 byl zámek i se statkem zestátněn. Tehdy začala jeho málem poslední éra existence. Dokud se tu neobjevili dva výše uvedení Italové.

Italská kuchyně diktuje, co se bude v Třebešicích pěstovat

Jakmile měli majitelé konečně kde přenocovat, začali zvát do Třebešic významné současné umělce, kteří by vdechli celému areálu další rozměr a vlastně nový život. A zároveň se pustili do dalších úprav okolí: Alberto navrhl celkové členění, hlavní osy, cesty i podobu jednotlivých parterů, zatímco výtvarník Eugenio se ujal detailů.

Jako výtvarník se v zahradní tvorbě doslova našel, ačkoli stále postupuje metodou pokusů a omylů a nijak to nezakrývá. "Bez toho bych nezjistil, jaké druhy zde budou prospívat, a které se naopak vyplatí oželet," říká.

Jednoletky, dvouletky i trvalky jsou zdánlivě vysazené bez ladu a skladu. Je
Pergolový systém s pilíři vyzděnými z cihel, vybudovaný na půdorysu elispy,

Jednoletky, dvouletky i trvalky jsou zdánlivě vysazené bez ladu a skladu, tak vypadá inspirace anglickými zahradami; za průchozí stodolou se ukrývá užitková zahrada. Vévodí jí pergolový systém.

Jejich představy měly poměrně jasné obrysy díky častým cestám po světě. "Vzorem nám byly hlavně anglické zahrady z počátku 20. století kolem starých sídel," přiznává Eugenio v kulisách areálu přetnutého vedví takzvanou Velkou stodolou, možná největší v Česku. I proto se rozhodli rozčlenit většinu venkovních prostor do podoby samostatných oddílů, vlastně různě ztvárněných zahradních pokojů, jež by na sebe nicméně volně navazovaly.

Zelený ostrov se zvoničkou uprostřed jezírka
Zelený ostrov se zvoničkou uprostřed jezírka
Zelený ostrov se zvoničkou uprostřed jezírka

Zelený ostrov se zvoničkou uprostřed jezírka

Týká se to i hlavního prostranství před zámkem, kterému vévodí barokní socha Panny Marie a empírová zvonička na vysokém sloupu, obklopeném nově zbudovanou vodní nádrží.

Chodníky z masivních dřevěných hranolů v užitkové zahradě
Zahrada a Velká stodola

Kuchyňská zahrada sevřená z několika stran budovami či kamennými zdmi představuje opravdový fenomén praktikovaný běžně například v Anglii. Pěstované zeleniny a bylinky jsou pěkně za větrem a zahradník má pro ně na výběr jak místa stinná, tak výslunná.

Okouzlily je také dekorativně pojaté francouzské "potagers" neboli kuchyňské zahrady, ve kterých jsou rozmanité zeleninové druhy součástí květinových kompozic a plní zde i funkci ozdobnou.

Majitelé si sami pěstují zeleninu, bez které se v italské kuchyni neobejdou.
Boby
Zajímavá odrůda salátu - netvoří hlávky, ale přerostlý má podobu stromečku.

Majitelé si sami pěstují zeleninu, bez které se v italské kuchyni neobejdou. Zleva mangold, bob, salát

Zeleninu Eugenio miluje; nejen že ji s oblibou pěstuje, ale také ji zpracovává. "Do vaření mu u nás doma nesmí nikdo mluvit," směje se Alberto. "Vlastně je to takový kuchyňský diktátor". Svoji domácí kuchyni si ale nedokáží bez – pro našince často zcela neznámých druhů zelenin – představit oba.

Autoři:
Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Hrušeň je držák, zvládne i radikální jarní řez

Pro zdraví a bohatou úrodu sladkých hrušek je klíčové strom pravidelně stříhat. Jak na jarní a podzimní řez hrušní? Nebo jak prořezat starou hrušeň? A co je to zmlazovací řez? Ucelený návod přinášíme...

2. dubna 2025

Dubnový manuál pro pěstování zeleniny. Kdy rozvézt kompost, sít i množit

V dubnu se s největší pravděpodobmostí na zahradě nezastavíte. Protože pokud chcete v sezoně postupně stále něco sklízet a radovat se i z rozkvetých záhonů, budete se muset pořádně otáčet. Při...

2. dubna 2025

Jarní údržba fotovoltaiky se vyplatí. Zajistí plný výkon, předejde požárům

Základním předpokladem dlouhé životnosti a správného chodu celého fotovoltaického systému je prevence. Každý rok by proto měli majitelé fotovoltaických elektráren nechat provést kompletní kontrolu...

2. dubna 2025

Zateplení na domě strakapoudi milují kvůli zvuku. Jak je od ničení odradit?

Někteří ptáci, zejména strakapoudi, se často objevují na zateplených fasádách budov. Izolační systémy založené na pěnovém polystyrénu je přitahují. Když do těchto povrchů klovou, vydává fasáda krásné...

1. dubna 2025  10:40

Jarní řez je důležitý. Jak říznout do stromu a neuškodit, aby se zahojil

Někdy je nezbytné při stříhání stromu odstranit i silné větve. Jak ošetřit řez stromu, aby se rány rychle zahojily a byly chráněny před chorobami a škůdci?

1. dubna 2025

Pošlete fotku svého zvířecího mazlíčka a hrajte o skvělé ceny v dubnovém kole

Krásné jarní fotografie už se objevily v kole březnovém, teď je ovšem ideální příležitost je přebít. Ceny od značky PRO PLAN, s níž jsme pro vás dubnovou soutěž připravili, za to stojí. Bezpochyby...

1. dubna 2025

Jak prodat dětské kolo a koupit nové? Otestovali jsme službu Decathlon Buy back
Jak prodat dětské kolo a koupit nové? Otestovali jsme službu Decathlon Buy back

Když na jaře vytáhnete dětské kolo z garáže, možná zjistíte, že už je vašemu potomkovi malé. Co s tím? Můžete ho prodat jednoduše a rychle díky...

Foie gras si budete moci vychutnat bez výčitek, že trápíte husy a kachny

Foie gras jsou v mnoha částech světa považována za hříšnou pochoutku. Toto tučné jídlo je kontroverzní, protože se vyrábí z jater kachen nebo hus, které byly před porážkou krmeny násilím.

1. dubna 2025

Miláček na celý život. Naklonovat psa stojí milion, u některých to však není možné

Premium

Zaplatíme cokoli, jen ať je s námi aspoň ještě rok. Uzdravte ho, pomozte mu. Tohle slyší veterináři často. Je snaha prodlužovat psí život stejně jako ten lidský. „Když máte špičkového psa, klonování...

31. března 2025

Čtenáři vybrali nejroztomilejší mazlíčky března. Vyhráli gurmánské granule

Březnové hlasování o nejroztomilejší mazlíky skončilo a je jasné, kdo se bude radovat z kvalitního krmiva pro kočičí gurmány. Potěšeni mohou být i hlasující, čtyři šťastlivci vyhráli zajímavou knížku...

3. března 2025,  aktualizováno  31.3 14:26

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

31. března 2025  6:30

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

31. března 2025

Zahradník nad ní zapláče, ale v kuchyni si tuto divokou zeleninu dopřejte

Je to křehoučká rostlinka, nebo se tak alespoň tváří. Ale tato jarní bylinka klame tělem, jde o úporný plevel. Jakmile bršlici zahlédne zahrádkář, oklepe se doslova hrůzou, jedna rostlina za rok...

31. března 2025