Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Třetina vzorků prodaných ryb je v Americe falešná. Místo kanice pangas

  11:24aktualizováno  11:24
Ryby prodávané ve Spojených státech jsou často úmyslně chybně označené. Američtí zákazníci jsou tak nevědomky obětí "všeobecně rozšířeného podvodu s mořskými rybami", uvedla ve čtvrtek zpráva skupiny Oceana, která usiluje o ochranu světových oceánů. V

Záměny ryb se ve velkém množství případů týkají i sushi. | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Plná třetina z více než 1 200 rybích vzorků, které vědci nasbírali, byla z jiného druhu, než jaký byl uvedený na obale, uvedla Oceana, z jejíž zprávy citovala agentura AFP. Svá zjištění zveřejnila v době, kdy v Evropě neutuchá skandál kolem milionů polotovarů, na nichž bylo koňské maso deklarováno jako hovězí.

Oceana uvedla, že nejčastěji špatně označovanými druhy ryb jsou v USA tuňák a parmice pruhovaná; ze 120 vzorků označených jako parmice bylo jen sedm opravdu z této ryby. "Koupit si mořské plody se pro americké zákazníky stalo hrou na náhodu," řekla Beth Lowellová z Oceany. "Ať žijete na Floridě nebo v Kansasu, před podvody s mořskými rybami není nikdo v bezpečí," dodala.

Dalším běžným druhem podvodů je označování levnějších, na farmách pěstovaných ryb za volně žijící druhy: například pangasius označený jako kanic či tilapie prodávaná jako parmice. Také na farmách chovaný losos je často vydávaný za dražšího lososa uloveného ve volné přírodě. Ryby ohrožené nadměrným lovem jsou také často označovány jako hojněji se vyskytující druhy, dodala Oceana.

Úplně největší loterií je podle zjištění skupiny koupě sushi: jeho dodavatelé uvedli jiné druhy ryb v celkem 74 procentech posuzovaných vzorků. V restauracích pak byly mořské ryby chybně označeny ve 38 procentech případů.

Kimberly Warnerová, hlavní autorka studie Oceany, uvedla, že tato zjištění jsou znepokojivá, protože zákazníci mají právo vědět, zač zaplatili. "Kromě toho, že jsou podvedeni, přicházejí mnozí zákazníci o právo vybírat si ryby podle zdravotních hledisek nebo s ohledem na ochranu životního prostředí a živočišných druhů," řekla Warnerová.

V Evropě začal potravinový skandál minulý měsíc v Británii a Irsku poté, co v jídle označeném jako hovězí burgery byla zjištěna koňská DNA. Od té doby se případ rozšířil po celém kontinentu a přesáhl až do Asie, odkud byla část chybně označených potravin dovezena.

Autoři: ,




Nejčtenější

U veterináře. Ilustrační snímek
Na antibiotika nereagují už ani domácí mazlíčci. Nadužívají se jako u lidí

Problém nadužívání antibiotik se netýká jenom lidí. Stále častěji se objevuje i u psů a koček. Veterináři bijí na poplach a upozorňují na nutnost lepší...  celý článek

Ptačí budka ve stylu Slow TV od ateliéru Harddecore a serveru Technet.cz.
Postavte si vlastní Slow TV ptačí budku. Stačí vám šukalka a vrtačka

V zimě je potřeba ptáčky přikrmovat a v létě je dobré alespoň těm nejmenším postavit hnízdiště. Budka, kterou si podle našeho návodu vyrobíte, poslouží...  celý článek

Řez obytným modulem usazeným do zahrady
Bunkr do každé rodiny. Češi vyrábějí kryty pro případ krize

Nepokoje, energetická krize, přírodní katastrofa, válka. Stále více Čechů se připravuje na krizové situace, které dosud odbývali jen mávnutím ruky. Nouzové...  celý článek

Ovocné stromy je potřeba vysadit, než začne vegetační sezona. Kořeny stromků...
Poslední šance k výsadbě ovocných stromů, ale jen s vydatnou zálivkou

Jaro se plnou silou hlásí o slovo, takže máte posledních pár týdnů na výsadbu ovocných dřevin, které musí být v půdě co nejdříve před vegetačním obdobím. Jak...  celý článek

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Další z rubriky

Pošírované kuře s bramborovým salátem
Kuřecí prsa povařte ve vývaru, k tomu bramborový salát, radí Pohlreich

Po obědě většina z nás potřebuje vstát od stolu a vrátit se ke své práci, takže kuřecí maso míváme na talíři možná častěji, než je nám milé. Není tedy nad to...  celý článek

Jaroslav Sapík a Emauele Ridi
Duel kuchařů: Ridi nesnáší nudle s mákem, Sapík při natáčení trpí

Oba jsou skvělí kuchaři a své kulinářské umění umí prodat i na televizní obrazovce. A Češi jejich jídla milují, byť jsou velmi rozdílná. Jaroslav Sapík vařil...  celý článek

Kachní prsa s křupavou kůrčičkou jako lehký oběd podle šéfa.
Pohlreich radí, jak připravit lehká kachní prsa s křupavou kůrčičkou

„Kachnu nemusíte mít spojenou s mastnotou, horou knedlíků a tuctem piv. Naopak je to prima alternativa červenýho masa,“ vysvětluje Zdeněk Pohlreich, který se v...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.