Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zanesenou nasucho položenou terasu musíte rozebrat nebo vyčistit wapkou

aktualizováno 
Spáry v nasucho pokládané terase mají po letech tendenci zanášet se prachem a pískem. Kdo ji preventivně jednou za rok nevyčistí tlakem vody ze zahradní hadice, musí ji rozebrat a vyčistit.

Výška terčů se nastavuje kroužky a podložkami | foto: Marek Burza

Moderní dlažby pokládané takzvaně nasucho jsou velmi odolné proti poškození hydroizolací. Tím, že se pokládají na terče, vzniká pod nimi mezera a nejsou klasicky zaspárované. Mezery se ale postupně zanášejí prachem. Kdo je nečistí pravidelně, vyraší mu tam mech, pampelišky nebo tráva, takže dlažbu musí kus po kusu rozebrat a vyčistit. Anebo ji zkusit vyčistit tlakovou vodou.

Proč se pokládá nasucho

Podložky lze postupně přidávat, takže podklad je vyspádovaný, ale dlažba vodorovná

Podložky lze postupně přidávat, takže podklad je vyspádovaný, ale dlažba vodorovná

Nasucho pokládané dlažby se v českém stavebnictví začaly používat ve větší míře teprve po revoluci. Oproti klasické skladbě terasy mají tu výhodu, že nejsou tak náchylné k popraskání vlivem rozdílné tepelné roztažnosti podkladního betonu a lepené dlažby. To je důležité zejména tam, kde jsou pod terasou obytné prostory.

V praxi skladba vypadá tak, že se na tepelnou izolaci a betonový potěr nanese hydroizolace, pak geotextilie, na ni se kladou plastové či gumové terče nesoucí čtverce či obdélníky betonové dlažby. Kdyby se izolace porušila, nemusí se kvůli opravě rozbít celá terasa včetně dlaždic na povrchu. Jen se rozebere, hydroizolace se "zavaří" a dlaždice se položí na původní místo.

Na nasucho pokládané dlažbě je třeba dávat pozor, aby se nečistoty nedostávaly do mezer

Na nasucho pokládané dlažbě je třeba dávat pozor, aby se nečistoty nedostávaly do mezer

Tento systém má jedinou vadu: na podobných terasách se nedoporučuje chodit v zablácených botách, ze kterých odpadají kusy hlíny. Stejně tak například při přesazování rostlin je třeba dávat velký pozor, hlína se snadno dostane do spár. Ale i při "suchém" používání se z ovzduší dostává na terasu prach a semena rostlin, takže není vzácností, když mnohde na jaře vyraší v dlažbě tráva.

Čistit pravidelně jednou za rok

Pokládat lze i obdélníkový formát

Pokládat lze i obdélníkový formát

Mnoho stavebních firem uživatelům neřekne, jak se o dlažbu starat. Výrobci obecně doporučují jedenkrát za rok vystříkat spáry zahradní hadicí. Při běžném dešti, nebo dokonce i bouřce totiž nikdy není proud vody takový, aby smyl veškeré nečistoty, které se zachytily hlavně v oblasti rohů sousedních dlaždic držících na společném terčíku.

U velkých nánosů už ale možná zahradní hadice nepomůže. Pak je ideální trpělivě dlaždici po dlaždici vyjmout a vyčistit. Komu se nechce do takové zdlouhavé "operace", měl by alespoň mechanicky odstranit nánosy z nejhoršího. A nakonec terasu vyčistit tlakovou vodou. Ceny půjčovného za tlakový čistič se pohybují od 300 do 500 korun, kauce je tři až pět tisíc korun.

Mech lze i mechanicky vyrýpnout

Mech lze i mechanicky vyrýpnout

"Tendence k zarůstání je hodně odlišná i podle zaslunění terasy. Tam, kde se hodně drží stín, a navíc je to pod střechou, se podobný problém může objevovat, proto je třeba jednou začas spáry vyčistit," potvrzuje František Brázda ze stavební firmy Univers.

Nebezpečí zanášení podle něho ovlivňují i další faktory. Daleko více se zanáší dlažba tam, kde se na terasu dostává listí z vysokých stromů. Zvláště na podzim listy rychle uschnou tak, že se z nich stane drť, kterou vítr sfoukne do spáry; stane se tak základem pro tvorbu příštího humusu.

Kroužky se vyrábějí s trny vymezující mezery mezi jednotlivými dlaždicemi

Kroužky se vyrábějí s trny vymezující mezery mezi jednotlivými dlaždicemi

Rychlost proudění vody pod dlažbou a schopnost samočištění ovlivňuje i šířka spáry ve dlažbě. Většina výrobců nabízí terče s trny vymezujícími vzdálenost mezi jednotlivými dlaždicemi na 4 nebo 6 mm. U větších formátů se obvykle volí širší spára a naopak. Širší spára přispívá k lepšímu proudění vody a samočištění.

Autor:




Nejčtenější

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Gorila Zola
VIDEO: Takto gorily tančí breakdance. Z bazénu si udělají fontánu

V horkém létě mají radost z vody i gorily. Sameček Zola z americké zoo v Dallasu to předvedl takovým stylem, že by zahanbil i profesionálního tanečníka.  celý článek

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Bez základního nářadí se doma neobejdete.
Jakou sadu s nářadím vybrat novomanželům či svobodné matce v paneláku

Není každý rodilým kutilem. Drtivá většina lidí jen občas potřebuje něco dotáhnout, přišroubovat, zacvaknout nebo přeštípnout. Pro takové uživatele nemá cenu...  celý článek

Další z rubriky

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Pečená jablka plněná rozinkami a mandlemi se skořicí a vanilkou
Pečená jablka s mandlemi a rozinkami jsou nepřekonatelná tečka na závěr

Sladká tečka, kterou připravil Zdeněk Pohlreich v pořadu Rozpal to, šéfe! je zároveň i tečkou za letošní řadou o grilování. Upekl jablka plněná sekanými...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.