Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zapáchají-li vaše dolary, vyperte je ručně ve vlažné vodě nebo v pračce

  13:01aktualizováno  13:01
Postup praní špinavých peněz mají dokonale zvládnutý v Zimbabwe. Bankovky v hodnotě jednoho, dvou, pěti a deseti dolarů jsou na zdejších trzích i v restauracích nejoblíbenější, lidé je ale nosí v ponožkách či ve spodním prádle, proto často zapáchají. Běžně je tedy perou spolu s prádlem.
Špinavé či zapáchající dolary lze jednoduše vyprat. Ilustrační foto

Špinavé či zapáchající dolary lze jednoduše vyprat. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Cyklus pračky trvá 45 minut a zelená podobizna George Washingtona se vynoří mnohem čistší než předtím. To je způsob, jakým se v Zimbabwe perou špinavé peníze a nijak jim neuškodí.

Vyprat a sušit se dají společně s prádlem

Podle Alexe Mupondiho, zaměstnance prádelny v Harare, je výsledek okamžitě patrný. Někteří obchodníci, jako například Jackie Dubeová, která vlastní malý obchůdek s oblečením a domácími potřebami, ale zatím svoje bankovky neperou.

"Je to časově náročné," stěžuje si Dubeová, která ale přiznává, že špinavé peníze jsou pro ni problém. "Těch nejhorších se hned zbavím při vydávání drobných," prozradila.

Neslepovat, nespravovat, nečistit chemicky

V zemi se americký dolar již dlouho používá jako neoficiální měna a životní cyklus jedné bankovky tam výrazně překračuje dobu běžnou v USA. Americký Federální rezervní systém zničí ročně na 7 tisíc tun opotřebovaných bankovek.

Dolarová bankovka je v USA v oběhu přibližně 20 měsíců, tedy dobu výrazně nižší než její běžná existence na africkém kontinentu. Ta dosahuje několika let.

Větší bankovky, které do Zimbabwe přicházejí přes africké banky, obvykle nejsou příliš opotřebovány. Platidla v hodnotě jednoho, dvou, pěti a deseti dolarů jsou ale nejoblíbenější. Na venkovských trzích, v restauracích a na autobusových zastávkách se jimi platí, dokud se nerozpadnou.

Banky a většina obchodů nepřijímají potrhané nebo lepicí páskou vyspravené bankovky. Zimbabwané proto doporučují ruční praní ve vlažné vodě. Praní v pračce prý papíru s příměsí bavlny také příliš neuškodí. Nedoporučují ale chemické čištění, po kterém příliš vybledne jejich charakteristická zelená barva.

Autor:




Nejčtenější

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Gorila Zola
VIDEO: Takto gorily tančí breakdance. Z bazénu si udělají fontánu

V horkém létě mají radost z vody i gorily. Sameček Zola z americké zoo v Dallasu to předvedl takovým stylem, že by zahanbil i profesionálního tanečníka.  celý článek

Bez základního nářadí se doma neobejdete.
Jakou sadu s nářadím vybrat novomanželům či svobodné matce v paneláku

Není každý rodilým kutilem. Drtivá většina lidí jen občas potřebuje něco dotáhnout, přišroubovat, zacvaknout nebo přeštípnout. Pro takové uživatele nemá cenu...  celý článek

Někteří psi jsou pro kabelku přímo stvoření.
VIDEO: Osm nejroztomilejších psích plemen, která se vejdou do kabelky

Mezi malá plemena se obvykle řadí psi s kohoutkovou výškou zhruba do 30 cm a hmotností do 10 kg. Výběr redakce Playtváka mířil spíš ke spodní hranici tohoto...  celý článek

Šestačtyřicetiletý truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku...
Truhlář dva roky vyráběl Jawu 250. Ze dřeva má i lanka, výplety a řetěz

Šestačtyřicetiletý truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku vyrobil v měřítku 1:1 celodřevěný model motocyklu Jawa 250, zvaného pérák. Motocykl...  celý článek

Další z rubriky

Rybí karbanátky s kari omáčkou
Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, že jejich příprava je neuvěřitelně...  celý článek

Tvarohové knedlíky s jahodami
Tvarohové knedlíky s jahodami oživují vzpomínky na prázdniny u babičky

Tvarohové knedlíky v sobě spojují dvě naše úžasné suroviny – tvaroh a první jahody v sezoně. A také vzpomínky na prázdniny u babičky a mocné hyperglykemické...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.