Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pohlreich vaří vejce ve vejci. Pochoutku s ančovičkami a parmezánem

aktualizováno 
Možná jste nakoupili na Velikonoce více vajíček, než jste spotřebovali na vyfukování a barvení. Proto Zdeněk Pohlreich v posledním dílu Teď vaří šéf! ukázal tip na neobvyklou vaječnou snídani.

Je to klasika, začít ráno vajíčky. Nemusí to být dusivé natvrdo uvařené nebo klasické míchané vejce. Zdeněk Pohlreich nabízí trochu sofistikovanější způsob. Připraví zapečená vejce s parmezánem a ančovičkami.

Princip je jednoduchý. Rozšleháte dvě vejce, Pohlreich do nich přidá navíc ještě jeden žloutek, by si dopřál podle vlastních slov trochu luxusu. Pak do nich nakrájí ančovičky. „Jestli vám vadí, že jsou ty ryby moc slané, jednoduše je můžete vymáčet ve vodě, tím slanost zmírníte,“ radí. Pak stačí přidat jen trochu pepře, hořčice a smetany.

Fotogalerie

Pokrm se servíruje v zapékací misce, jaká se používá například na cibulačku. Vymažete ji máslem a vysypete parmezánem. Pak do misky opatrně vyklepněte jedno vajíčko a naběračkou přelijete rozšlehanou směsí.

Normální by bylo, kdybyste teď dali směs zapéct. Jenže kuchař to raději udělá jinak. „Vejce jsou strašně choulostivá na převaření. A kdybychom ta vejce dali do trouby rozpálené například na 170 stupňů, začaly by se péct a srážet. Jenže my chceme, aby se vařily pěkně zvolna,“ vysvětluje.

Proto misku s vejci umístí do větší nádoby a do poloviny je zalije horkou vodou. „Ta vody z logiky věci nemůže být teplejší než 100 °C,“ komentuje a obě mísy vloží do rozpálené trouby. „Idea je taková, aby ta rozmíchaná vejce pěkně ztuhla a ten žloutek ve středu zůstal ještě polotekutý,“ říká. Proto se vyplatí celý proces hlídat, aby vejce člověk „nepřetáhl“.

Aby porce dobře vypadaly při podávání, nesmí chybět kousek zeleného – pažitky nebo petrželky. „A tohle stojí za to, abyste si o Velikonocích trochu přivstali,“ je spokojen kuchař.

Autor:




Nejčtenější

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Vícebarevný pudl
Ovčák, border kolie, pudl a spol. Šest nejinteligentnějších psích plemen

Inteligentní psí plemeno je pro páníčka jistě velkou radostí, ale může způsobovat i spoustu starostí. Inteligentní pes totiž potřebuje spoustu pozornosti a...  celý článek

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

Vlci se štěňaty. V pražské zoo lze na vlastní oči pozorovat, jak probíhá...
Vlci v pražské zoo vychovávají pět vlčat. Boj o maso probíhá každý den

Pět dvouměsíčních vlčat se líně povaluje i navzájem škádlí před ústím nory, schovaným pohledům návštěvníků ležícími kmeny stromů. Zdánlivě se nic neděje, ale...  celý článek

Další z rubriky

Citronový sirup má při použití hnědého třtinového cukru krásně medovou barvu....
Domácí ovocná šťáva jako cukrová bomba i domácí limonády bez cukru

Studená čistá voda se dá pít po celý rok, jenže v létě máme přece jen větší spotřebu tekutin. A chuť také na něco jiného. Na řadu pak přijdou jak sladké...  celý článek

Ve vegetariánském řeznictví nenajdete běžné maso, ale jeho náhražky z rostlin.
Maso z rostlin ve vegetariánském řeznictví chutná jako to opravdové

To, že se některé masné výrobky jako buřty, salámy nebo párky mnohdy šidí a vyrábějí takřka bez masa, prokázal nejeden spotřebitelský test. Jsou ovšem „masa“,...  celý článek

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

BENTER Invest s.r.o.
Sales account junior - HPP

BENTER Invest s.r.o.
Praha
nabízený plat: 15 000 - 80 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.