Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pastýřský koláč měl být jídlo ze zbytků, teď je z něj superpochoutka

aktualizováno 
Shepherds pie je směs mletého masa zapečená v troubě s bramborovou kaší. Původní anglický a irský recept ctil zákon spotřebovávání zbytků z kuchyně, v dnešním moderním pojetí se však připravuje z čerstvých surovin.

V provedení kuchaře Tomáš Vobořila z pražské restaurace Podolka, který miluje bylinky, pak dokonce může připomínat středomořskou kuchyni. Základ je totiž podobný klasickému italskému ragú z mletého masa.

Pokud jednou ochutnáte, založíte si tento recept do desek se „zlatými“ recepty. Je jednoduchý, celý proces i se zapečením trvá maximálně do hodinky. Odvážili jsme se dokonce pronést kacířskou myšlenku, že tím, jak se koláč krájí, a vznikne tak kompletní porce i s bramborami, byl by to potenciální favorit pro krabičkový oběd přinesený z domova. To Vobořila pobouřilo, protože představa, že by někdo jedl něco ohřátého z mikrovlnky ho netěší. Nicméně ne každý má na pracovišti restauraci s čerstvým a zdravým jídlem.

Fotogalerie

Na pekáček budete potřebovat tak 400 až 500 gramů mletého hovězího. Vepřové ne, protože by při restování pustilo tuk a pokrm by plaval v omastku.

Na másle orestujte čerstvou mrkev nakrájenou na nudličky. Můžete ji i nastrouhat, ale je pěknější, když je ta struktura ve výsledném pokrmu vidět. Zkuste si čichnout. Takové vůně a chuti ze zmražené mrkve nikdy nedosáhnete. Nebuďte proto líní a kupte si čerstvou.

Až se mrkev trošku zatáhne, přidejte cibuli, divoké koření a pár jehliček rozmarýnu. Tím se koření rozvoní. Nakonec ještě nezapomeňte na česnek a pak už můžete zarestovat mleté maso, osolit a opepřit. Se solí to nepřehánějte, až se zredukují všechny suroviny, bude směs docela aromatická.

Jakmile maso zhnědne, přidejte trochu drcených rajčat nebo pyré, nechejte vypéct a přilijte vývar a červené víno. Chvilku trvá, než se tekutina zredukuje tak, aby směs přestala být tekutá. Po vývaru a vínu zůstane jen chuť. Tím máme první patro „dortu“ připravené.

Zatímco jsme připravovali masovou směs, nechali jsme vařit brambory na kaši. „Všimněte si, že na videu v rámci urychlení používám špatný technologický postup. Když chcete mít kaši bez hrudek, nejdříve brambory nasucho rozšťouchejte a pak teprve přidejte máslo a mléko, ne naopak. Suché brambory mají vyšší tření, proto se lépe rozmělní,“ upozorňuje Tomáš Vobořil. Se solením to nepřehánějte, kaše by měla tvořit protipól masu doslova naplněnému chutí.

Kam pro další recepty?

Pastýřský koláč a další recepty najdete na Labužník.cz.

Do kaše můžete přidat trochu nastrouhaného parmezánu, ten kaši při zapékání zpevní. Můžete použít zapékací misky pro jednotlivé porce, nebo velkou mísu, ze které budete jednotlivé porce vykrajovat. Zhruba do třetiny mísu naplňte masem, zbytek kaší. Takový by měl být zhruba poměr masa k příloze, aby byla chuť pokrmu vyvážená. Povrch pekáčku posypejte opět sýrem, aby dostal nahnědlou kůrčičku.

Pečte zhruba 20 minut při 160 stupních Celsia.

Autor:


Témata: Vaření


Nejčtenější

Za podivným chováním rybičky byl nádor.
Zlaté rybce vyoperovali nádor. Byla zmatená a plavala pozpátku

Dvacetiletá zlatá rybka už dlouho překonávala průměrný věk svého druhu a byla stále čilá a zdravá. Až v poslední době změnila své chování a lékař objevil...  celý článek

Ruka nemusí dělat nic jiného, než přesouvat kelímek od kávovaru k zákazníkovi....
První robotická kavárna v San Francisku připraví až 200 šálků za hodinu

Startup Cafe X otevřel první kavárnu, kde nebude obsluhovat barista, ale robotická ruka. Rameno průmyslového robota připraví zákazníkovi do kelímku s sebou...  celý článek

Zdeněk Pohlreich
VIDEO: Pohlreich odhalil, jak lze špičkovou kuchyni zabít arogancí

Exkluzivní francouzská kuchyně pro lidové masy od kuchaře, který si je až arogantně vědom svého umění. K tomu naškrobení číšníci v bílých rukavičkách, to vše...  celý článek

Chcete si třeba příští neděli udělat krásnou předjarní rodinnou snídani?...
Bylinky na okně do týdne: petrželová nať z odřezků, řeřichová ze semen

Celoročně dostupné čerstvé bylinky i ovoce nám daly zapomenout na to, jak vlastně vitamíny během zimy zajišťovaly naše maminky a babičky před dvaceti lety. Na...  celý článek

opylovací robot
Polím chybí včely k opylování. Vědci místo nich chtějí nasadit drony

Japonští vědci začali zkoušet miniaturní drony, které by mohly pomoci včelstvům opylovat louky a pole. Stroje by mohly brázdit pole a přenášet pyl z rostliny...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.