Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pastýřský koláč měl být jídlo ze zbytků, teď je z něj superpochoutka

aktualizováno 
Shepherds pie je směs mletého masa zapečená v troubě s bramborovou kaší. Původní anglický a irský recept ctil zákon spotřebovávání zbytků z kuchyně, v dnešním moderním pojetí se však připravuje z čerstvých surovin.

V provedení kuchaře Tomáš Vobořila z pražské restaurace Podolka, který miluje bylinky, pak dokonce může připomínat středomořskou kuchyni. Základ je totiž podobný klasickému italskému ragú z mletého masa.

Pokud jednou ochutnáte, založíte si tento recept do desek se „zlatými“ recepty. Je jednoduchý, celý proces i se zapečením trvá maximálně do hodinky. Odvážili jsme se dokonce pronést kacířskou myšlenku, že tím, jak se koláč krájí, a vznikne tak kompletní porce i s bramborami, byl by to potenciální favorit pro krabičkový oběd přinesený z domova. To Vobořila pobouřilo, protože představa, že by někdo jedl něco ohřátého z mikrovlnky ho netěší. Nicméně ne každý má na pracovišti restauraci s čerstvým a zdravým jídlem.

Fotogalerie

Na pekáček budete potřebovat tak 400 až 500 gramů mletého hovězího. Vepřové ne, protože by při restování pustilo tuk a pokrm by plaval v omastku.

Na másle orestujte čerstvou mrkev nakrájenou na nudličky. Můžete ji i nastrouhat, ale je pěknější, když je ta struktura ve výsledném pokrmu vidět. Zkuste si čichnout. Takové vůně a chuti ze zmražené mrkve nikdy nedosáhnete. Nebuďte proto líní a kupte si čerstvou.

Až se mrkev trošku zatáhne, přidejte cibuli, divoké koření a pár jehliček rozmarýnu. Tím se koření rozvoní. Nakonec ještě nezapomeňte na česnek a pak už můžete zarestovat mleté maso, osolit a opepřit. Se solí to nepřehánějte, až se zredukují všechny suroviny, bude směs docela aromatická.

Jakmile maso zhnědne, přidejte trochu drcených rajčat nebo pyré, nechejte vypéct a přilijte vývar a červené víno. Chvilku trvá, než se tekutina zredukuje tak, aby směs přestala být tekutá. Po vývaru a vínu zůstane jen chuť. Tím máme první patro „dortu“ připravené.

Zatímco jsme připravovali masovou směs, nechali jsme vařit brambory na kaši. „Všimněte si, že na videu v rámci urychlení používám špatný technologický postup. Když chcete mít kaši bez hrudek, nejdříve brambory nasucho rozšťouchejte a pak teprve přidejte máslo a mléko, ne naopak. Suché brambory mají vyšší tření, proto se lépe rozmělní,“ upozorňuje Tomáš Vobořil. Se solením to nepřehánějte, kaše by měla tvořit protipól masu doslova naplněnému chutí.

Kam pro další recepty?

Pastýřský koláč a další recepty najdete na Labužník.cz.

Do kaše můžete přidat trochu nastrouhaného parmezánu, ten kaši při zapékání zpevní. Můžete použít zapékací misky pro jednotlivé porce, nebo velkou mísu, ze které budete jednotlivé porce vykrajovat. Zhruba do třetiny mísu naplňte masem, zbytek kaší. Takový by měl být zhruba poměr masa k příloze, aby byla chuť pokrmu vyvážená. Povrch pekáčku posypejte opět sýrem, aby dostal nahnědlou kůrčičku.

Pečte zhruba 20 minut při 160 stupních Celsia.

Autor:


Témata: zákon, Brambory, Vaření


Nejčtenější

Osina se pod kůží nejen zanítí, ale dokáže pod ní i cestovat.
Travní osina se může zanítit a cestovat pod kůží psa

Ze společné procházky si váš zvířecí mazlíček může přinést nepříjemné zdravotní problémy. Semena rostlin mohou být chráněna velmi ostrým obalem, který velmi...  celý článek

Obsluhující makak vás v civilizované zemi překvapí.
Z opičí obsluhy jsou hosté nadšeni, pro zoologa to má úroveň cirkusu

Obsluhující makak, oblečený jako číšník, přijde většině hostů nesmírně roztomilý. A tak si jich majitel restaurace Kajabukija v Ucunomiji, hlavním městě...  celý článek

Delfíni jsou chytří, vynalézaví, mají výbornou paměť a vymýšlejí si hry,...
Zvířata jsou chytřejší, než jsme si mysleli, dokazují zvířecí géniové

Vrány chápou semafory a používají nástroje, delfíni „mluví“ sofistikovaným jazykem a vymýšlejí si hry pro zábavu, sloni se nedají oklamat lidskými chovateli....  celý článek

Další z rubriky

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Burger s trhaným masem
VIDEO: Přejedli jste se při grilování masa? Nezapomeňte ho zajíst ananasem

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek pracující na britské ambasádě má ohromnou výhodu. V zahradě velvyslanectví má vlastní zahrádku, kde s láskou pečuje o zeleninu,...  celý článek

25 ks předvařených krevet. na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
HLASUJTE: Ohodnoťte nejlepší recepty a vyberte výherce grilu

Během června a července jste posílali své fotky s recepty grilovaných jídel. Připravili jsme pro vás galerii fotografií, které prošly do dalšího kola. Nyní...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.