Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Deset zapomenutých keřů, které vám vyléčí vysoký tlak i cholesterol

aktualizováno 
V Česku roste množství dřevin, které jsou opomíjené, přestože nesou velmi chutné a na vitaminy bohaté ovoce. Lze je pěstovat prakticky kdekoliv, nepotřebují žádné zvláštní podmínky.

Plody rakytníku mají vysoký obsah vitaminu C. Lze je zavařit, zmrazit, udělat kompot či sirup. | foto: Profimedia.cz

Jeřáb sladkoplodý

Jeřáb sladkoplodý

Asi sedm metrů vysoký strom je zcela nenáročný, poroste prakticky všude. V zahradách plní i estetickou funkci.

Plody obsahují především vitamin C, mají ho i v sušeném stavu víc než citrony. Konzumujte je čerstvé nebo z nich připravte kompoty, džemy, želé, likéry, víno či pálenku. Usušené je lze jíst jako rozinky nebo přidávat do bylinkových čajů.

Aronie

Aronie

Menší stromek nebo keř je celkově nenáročný, pouze mu vyberte slunné místo. Řez nepotřebuje, plodit bude již rok po výsadbě.

Plody mají natrpklou chuť, díky které jsou kompoty a chutney z nich skvělým doplňkem ke zvěřině. Malvičky lze také sušit, je z nich dobrá šťáva a víno. Ovoce snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, podporuje imunitní systém a obsahuje vysoké množství vitaminů.

Morušovník

Mohutné, až 18 metrů vysoké stromy se hodí jen do velkých zahrad. Jsou to teplomilné rostliny, takže se pěstují jen v nižších polohách (vinařské oblasti apod.).

Morušovník červený je na rozdíl od bílého a černého druhu dvoudomý, takže potřebuje k opylení druhý strom. Půdu musejí mít dostatečně propustnou a záhřevnou, stanoviště chráněné a slunné.

Plody morušovníku se zpracovávají podobně jako ostružiny. Je z nich chutné víno, šťáva, kompoty i džemy, výborně chutnají čerstvé. Pročištují organismus a dodávají mu množství vitaminu, především C.

Jeřáb oskeruše

Nenáročný strom vyžaduje pouze slunné stanoviště.

Malvice lze konzumovat čerstvé, vyrábět z nich marmelády, mošt nebo pálenku.

Muchovník

Muchovník

Menší stromek či keř s okrasnou hodnotou dává sladké bobule podobné borůvkám.

Plody jsou nejlepší čerstvé, lze z nich připravit džem, sirup, kompot nebo "víno".

Aktinidie

Aktinidie

Drobnoplodé opadavé liány nechte popínat na besídku či zeď. Musíte mít dvě rostliny, protože jsou dvoudomé. Aktinidie je značně otužilá, poroste i v oblastech do 650 m n. m. Jen potřebuje alespoň zčásti osluněné stanoviště.

Kolem 3 cm velké plody (mini kiwi) mají vysoký obsah vitaminu C. Pozor, často je sklízí ptáci, chraňte proto rostlinu sítí. Nejlepší je jíst plody čerstvé, ale můžete z nich připravit i marmeládu nebo džem.

Mišpule

Mišpule

Strom potřebuje hlubokou humózní půdu a musí se řezat stejně jako jádroviny.

Plody se sbírají, až když přejdou mrazem, pak z nich jsou skvělé marmelády, rosoly nebo likér.

Klikva

Nízké keříčky porostou jen na kyselých (lesních) půdách.

Plody jsou podobné lesním brusinkám a stejně se i zpracovávají. Dělají se z nich kompoty, džemy, čaje, sirupy a výborné omáčky ke zvěřině.

Rakytník

Okrasný keř či strom je dvoudomý (k opylení je třeba samčí i samičí rostlina).

Plody mají vysoký obsah vitaminu, především C. Můžete je zmrazit, usušit nebo z nich vyrobit kompot, protlak či sirup.

Zimolez

Nenáročný keř připomíná borůvku, ale k růstu nepotřebuje kyselou půdu.

Plody dozrávají už v květnu, jsou sladké a plné vitaminů. Jezte je hlavně čerstvé, ale lze je i mrazit či z nich udělat džem a kompot.

Autoři:




Nejčtenější

Vysočina se ve výrobním závodě Hodice nedaleko Jihlavy vyrábí od roku 1967.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.
Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je...  celý článek

Čokoládoví jedinci (pes vlevo) jsou nestandardní, přesto se však ve vrzích...
Tibetský teriér. Posvátný posel štěstí, který se jako teriér nechová

Tibetský teriér neboli „tibeťák“ je skvělým rodinným i sportovním společníkem. Jeho výrazným znakem je nádherná jemná srst, kterou zaujme na první pohled. V...  celý článek

Další z rubriky

Housenka zavíječe zimostrázového
PORADNA: Mám skoro zničený buxus od zavíječe. Co proti tomu mohu dělat

Na začátku května jsem zjistila, že mi buxus na zahradě skoro sežral zavíječ zimostrázový. Myslím, že to tentokrát ještě přežil, ale bojím se, aby se to příští...  celý článek

V téhle zahradě bude hodně práce.
Sedm kroků od zarostlé houštiny k upravené zahrádce. Jaké stroje to usnadní

Představte se, že jste koupili chalupu. Stavba je v pořádku, ale na zahradu už léta nikdo nesáhl, takže se proměnila v neprostupnou houštinu.  celý článek

Během léta vypadá zelená fasáda nezapomenutelně.
Zelená fasáda neslouží myším jako žebřík, naopak odvodňuje základy

Zděná fasáda domu nebo nevzhledná garáž vás nemusí trápit. Když si je necháte popnout zelenými rostlinami, dodáte zahradnímu zákoutí nový rozměr.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.