Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Čtyři minimalistické zásady pro maximální úrodu jahod

aktualizováno 
Kdo ještě letos nezačal s jahodami, má nejvyšší čas. Na začátku léta vás pak může čekat sladká odměna, které se nevyrovnají ani ty nejdražší kupované jahody.

Jahody nemůžou chybět na žádné zahrádce. | foto: Profimedia.cz

1.Pečujte o půdu

Pokud chcete ty nejsladší jahody, je nejprve třeba věnovat péči půdě, na které mají vaše jahody vyrůst. Proto se o půdu začněte starat včas.

Je dobré jahodník zkontrolovat a opatrně nakypřit půdu v záhonku. Je možné, že některé rostliny se mrazem povytáhly nahoru, tak je přitlačte zpět a zahrňte zeminou. To by mělo stačit.

2.Zbavte se starých listů

Po několika slunných dnech, kdy staré jahodníkové listy dostatečně proschnou, je třeba je dostat pryč – buď rukama, nebo košťátkem. Tak se můžou rozpadnout na prach a zmizet. Pokud byste totiž listy ručně neodstranili, samy zetlí a budou semeništěm chorob.

3.Dodejte živiny

Právě časně zjara potřebují jahody nejvíce dusíku, aby mohly regenerovat po zimě. Dusík podpoří tvorbu kořenů a listů a jahody se nastartují, proto jim nejvíce pomůžete, když je pohnojíte. Zvolte hnojivo speciálně určené na jahody, poradí vám v každém zahradnictví.

Jaké jahody vybrat

V první řadě se rozhodněte, zda potřebujete truhlíkovou odrůdu, nebo budete sázet do záhonu. U nás jsou nejčastější odrůdy Darselekt, Evie 2, Festival, Florence a Karmen, ale celkem je jich kolem padesáti. Existují jahody rané a polorané, pozdní i stáleplodící. Vybírejte hlavně podle odolnosti vůči chorobám.

Dusík stimuluje zdravý růst keřů i kvetení, tudíž bohatou plodnost. Jahodník je rovněž náročný na dodávky vápníku, hořčíku a železa, jehož nedostatek vyvolává žloutnutí listů. Když začnou jahodníkům rašit středová srdíčka, prospěje jim přihnojení. Pak je čas sáhnout po granulovaném hnojivu určeném pro hnojení jahod, jako je například Bopon na jahody.

Další hnojení během růstu je pro jahodník nezbytné. Jednak se na jednom místě pěstuje dva až tři roky, což živiny z půdy vydatně odčerpává, a za druhé tak pozitivně ovlivníte i sklizeň na příští rok.

4.Poctivě zavlažujte

Kromě vydatné výživy má jahodník vysoké nároky na zavlažování. Nejintenzivnější zásobování vodou a živinami by mělo probíhat mezi květem a dozráváním plodů.

Jahody nejsou přespříliš náročné na prostor, a proto se do jejich pěstování můžete pustit i na malé zahrádce nebo dokonce na balkoně v truhlíku. Cesta k tomuto výtečnému ovoci se tak otevírá skoro každému, i pokud máte třeba malý byt. 

Nezbývá než si (za pár týdnů) dopřát potěšení kombinace jahod se šlehačkou nebo skleničkou šampaňského. A co jahodové knedlíky? Nebo třeba jahodové tiramisu?

Autor:


Témata: Hobby - zahrada


Nejčtenější

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.