Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kompoty z mikrovlnky jsou jednodušší. Nepotřebujete cukerný roztok

aktualizováno 
Nejšetrnější způsob konzervace ovoce na zimu je kompotování a navíc se při něm přidává nejméně cukru. O estetické hodnotě barevných sklenic ani nemluvě.

Kolik kompotů máš, tolikrát jsi člověkem. | foto: Profimedia.cz

Při přípravě klasických kompotů potřebujete pouze vodu a cukr, pracovní postup je u všech kompotů obdobný. Důležité je především vybrat naprosto zdravé, hezké, nenahnilé a nepřezrálé, tedy pevné ovoce.

Čtěte ve středu

Ovocné kompoty (16. 7.), Kečupy a čatní (23. 7.), Okurky a zelí (30. 7.)

To se omyje a vloží syrové do zavařovacích sklenic, zalije cukerným roztokem (obvykle v poměru 1:2 ve prospěch vody) a steriluje. Většinou při teplotě 85 °C, zhruba 15 až 20 minut.

Půlky meruněk, měsíčky hrušek, jablek a další větší ovocné druhy je potřeba pečlivě naskládat na sebe, drobné bobuloviny, jako jsou jahody, borůvky či maliny se musí ve sklenici setřást. Jinak by po zavaření bylo v nádobách spíš poloprázdno a výsledkem by byla sklenice plná nálevu a nahoře plavající plody.

Na kompoty z mikrovlnky cukerný roztok nepotřebujete

Pokud máte chuť experimentovat, vyzkoušejte netradiční recept na zavařování v mikrovlnce. Náš recept je na jahodový kompot, ale stejný postup lze přirozeně použít i u jiného ovoce. Má tu výhodu, že nemusíte připravovat cukerný roztok:

Na jednu porci je potřeba: dva šálky jahod, 2 lžičky hnědého cukru a lžíce vody.

Vložte jahody ve vhodné nádobě do mikrovlnné trouby, posypejte cukrem a polijte vodou. Přikryjte keramickým talířem a vařte na nejvyšší stupeň dvě minuty.

Po vytažení z mikrovlnky opatrně odkryjte, zamíchejte a znovu vařte jednu minutu. Nechte přikryté odstát 5 až 10 minut, naplňte do sklenic, ty uzavřete a poté sterilujte výše uvedeným způsobem, tedy cca 15 minut při 85 °C.

Schovejte si léto do sklenice

Připravte si ty nejlepší dezerty z vaší zahrádky. Naservírujte spolu s nedělním obědem domácí meruňkový kompotdýňový kompot nebo kompot z rybízu a fíků.





Nejčtenější

Obsluhující makak vás v civilizované zemi překvapí.
Z opičí obsluhy jsou hosté nadšeni, pro zoologa to má úroveň cirkusu

Obsluhující makak, oblečený jako číšník, přijde většině hostů nesmírně roztomilý. A tak si jich majitel restaurace Kajabukija v Ucunomiji, hlavním městě...  celý článek

Delfíni jsou chytří, vynalézaví, mají výbornou paměť a vymýšlejí si hry,...
Zvířata jsou chytřejší, než jsme si mysleli, dokazují zvířecí géniové

Vrány chápou semafory a používají nástroje, delfíni „mluví“ sofistikovaným jazykem a vymýšlejí si hry pro zábavu, sloni se nedají oklamat lidskými chovateli....  celý článek

Osina se pod kůží nejen zanítí, ale dokáže pod ní i cestovat.
Travní osina se může zanítit a cestovat pod kůží psa

Ze společné procházky si váš zvířecí mazlíček může přinést nepříjemné zdravotní problémy. Semena rostlin mohou být chráněna velmi ostrým obalem, který velmi...  celý článek

Další z rubriky

Džungle v Holešovicích Prazelenina od letošního jara funguje přímo u Vltavy v...
Zelenina i sousedské vztahy se pěstují v komunitních zahradách

Komunitní zahrada Prazelenina v Holešovicích byla prvním místem svého druhu v Praze, aktuálně se jen přestěhovala. Dnes se trend propojování zahrádkaření a...  celý článek

Krychlové melouny jsou samozřejmě skladnější. Ale také výrazně dražší. V...
Tvarovaný meloun je spíš jen dekorace. Jako rarita víc vynáší

Těžko říci, jestli melouny tvarované během růstu do podoby krychlí, srdcí či pyramid ještě patří do krámků s ovocem a zeleninou. Japonci za ně zaplatí nemalé...  celý článek

Fólii vypínejte tak, aby byla jen lehce napnutá přes zlom dna a stěn. Je dobře...
Bazénovou fólii vyměníte sami, ale chce to trpělivost a pečlivost

Bazénová fólie u malých nadzemních bazénů je v podstatně spotřební materiál, který se jednou za čas musí obměnit. Naštěstí výměna je snadná a zvládne ji i...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.