Kolik kompotů máš, tolikrát jsi člověkem.

Kolik kompotů máš, tolikrát jsi člověkem. | foto: Profimedia.cz

Kompoty z mikrovlnky jsou jednodušší. Nepotřebujete cukerný roztok

  • 122
Nejšetrnější způsob konzervace ovoce na zimu je kompotování a navíc se při něm přidává nejméně cukru. O estetické hodnotě barevných sklenic ani nemluvě.

Při přípravě klasických kompotů potřebujete pouze vodu a cukr, pracovní postup je u všech kompotů obdobný. Důležité je především vybrat naprosto zdravé, hezké, nenahnilé a nepřezrálé, tedy pevné ovoce.

To se omyje a vloží syrové do zavařovacích sklenic, zalije cukerným roztokem (obvykle v poměru 1:2 ve prospěch vody) a steriluje. Většinou při teplotě 85 °C, zhruba 15 až 20 minut.

Půlky meruněk, měsíčky hrušek, jablek a další větší ovocné druhy je potřeba pečlivě naskládat na sebe, drobné bobuloviny, jako jsou jahody, borůvky či maliny se musí ve sklenici setřást. Jinak by po zavaření bylo v nádobách spíš poloprázdno a výsledkem by byla sklenice plná nálevu a nahoře plavající plody.

Na kompoty z mikrovlnky cukerný roztok nepotřebujete

Pokud máte chuť experimentovat, vyzkoušejte netradiční recept na zavařování v mikrovlnce. Náš recept je na jahodový kompot, ale stejný postup lze přirozeně použít i u jiného ovoce. Má tu výhodu, že nemusíte připravovat cukerný roztok:

Na jednu porci je potřeba: dva šálky jahod, 2 lžičky hnědého cukru a lžíce vody.

Vložte jahody ve vhodné nádobě do mikrovlnné trouby, posypejte cukrem a polijte vodou. Přikryjte keramickým talířem a vařte na nejvyšší stupeň dvě minuty.

Po vytažení z mikrovlnky opatrně odkryjte, zamíchejte a znovu vařte jednu minutu. Nechte přikryté odstát 5 až 10 minut, naplňte do sklenic, ty uzavřete a poté sterilujte výše uvedeným způsobem, tedy cca 15 minut při 85 °C.

Schovejte si léto do sklenice

Připravte si ty nejlepší dezerty z vaší zahrádky. Naservírujte spolu s nedělním obědem domácí meruňkový kompotdýňový kompot nebo kompot z rybízu a fíků.