Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vezměte na milost mleté maso a připravte skvělý masový štrúdl

aktualizováno 
Štrúdl s mletým masem a kapustou je jakousi přerostlou variací na kapustové karbanátky. Ovšem s podstatně větším podílem masa.

Zvlášť si vypracujte s lístkového těsta velký plát, srolovanou kapustovou nohavici na něj přeložte a pečlivě ji do těsta zabalte. | foto: www.e-knihovnicka.cz, Jiří Savinec

Velkolepý masový závin je dokonce nadvakrát rolovaný. Nejprve je totiž třeba stočit plát z kapustových listů s vrstvou masové náplně, pak se ještě musí takto vypracovaná zelená nohavice zabalit do plátu rozváleného listového těsta.

Fotogalerie přípravy závinu

Také v tomto případě platí, že naplněné listové těsto chutná nejlépe hned po upečení. Menší i větší kousky se sice dají ohřát v mikrovlnce, ale už to není ono. Závin raději podávejte pokud možno ještě teplý, třeba jako lehkou večeři nebo vydatnou svačinu, doplněnou například zeleninovým salátem.

Je navíc pravděpodobné, že i u vás doma vám zachutná podobně jako Štrúdl pro chlapy. Plněný šunkou, sýrem a zeleninou mizí rovnou z plechu, čtěte zde.

Potřebné ingredience

450 g listového těsta a 1 menší hlávka kapusty. Na masovou náplň: 50 g slaniny, 1 cibule, 500 g mletého masa, 1 rohlík, trocha vody, 2 vejce, sůl, mletý černý pepř, drcený sušený tymián, 2 lžíce zakysané smetany, 2 žloutky na potření.

Štrúdl s mletým masem a kapustou krok za krokem

zelný list
zelný list
zelný list

Nejprve si připravte náplň. V pánvi orestujte drobně pokrájenou slaninu s nasekanou cibulí. Jakmile zesklovatí, přidejte na kousky pokrájený střed kapustové hlávky. Směs prohřejte, osmahněte a přeložte ji do mísy k mletému masu s pokrájeným rohlíkem navlhčeným vodou (ten je nutno vyždímat), vejcem, zakysanou smetanou, solí, pepřem a špetkou tymiánu.

zelný list
zelný list
zelný list

Hmotu dobře propracujte a připravte pro ni kapustový podklad: Velké listy z hlávky povařte v osolené vodě a rychle je zchlaďte. Okapané osušte a na prkénku z nich vykrojte žebra. Na pracovní plochu natáhněte plát potravinářské fólie a z listů na něm složte velký obdélník cca 40 × 50 cm, aby se v něm listy překrývaly.

Kapustový podklad (jedna vrstva listů) se sice v náplni závinu téměř ztrácí, ale silnější vrstvu nedělejte. Víc kapusty by mohlo chuť závinu výrazně pozměnit. 

zelný list
zelný list
zelný list

Masovou směs pak rozprostřete na zelený podklad, vrstvu uhlaďte a vše pomocí spodní fólie srolujte. Zvlášť vypracujte z listového těsta velký plát, srolovanou kapustovou nohavici na něj přeneste a těstem ji obalte.

zelný list
zelný list
zelný list

Přeložte závin na plech s pečicím papírem, potřete ho rozšlehaným žloutkem a v troubě vyhřáté na 190 oC závin pečte dozlatova, tedy zhruba 40 až 50 minut. Masový závin s kapustovými listy pak nakrájejte na silnější plátky a podávejte. 

Další tipy na využití mletého masa najdete v časopise Knihovnička Recepty. 

Autoři:




Nejčtenější

Ptačí budka ve stylu Slow TV od ateliéru Harddecore a serveru Technet.cz.
Postavte si vlastní Slow TV ptačí budku. Stačí vám šukalka a vrtačka

V zimě je potřeba ptáčky přikrmovat a v létě je dobré alespoň těm nejmenším postavit hnízdiště. Budka, kterou si podle našeho návodu vyrobíte, poslouží...  celý článek

Řez obytným modulem usazeným do zahrady
Bunkr do každé rodiny. Češi vyrábějí kryty pro případ krize

Nepokoje, energetická krize, přírodní katastrofa, válka. Stále více Čechů se připravuje na krizové situace, které dosud odbývali jen mávnutím ruky. Nouzové...  celý článek

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Ovocné stromy je potřeba vysadit, než začne vegetační sezona. Kořeny stromků...
Poslední šance k výsadbě ovocných stromů, ale jen s vydatnou zálivkou

Jaro se plnou silou hlásí o slovo, takže máte posledních pár týdnů na výsadbu ovocných dřevin, které musí být v půdě co nejdříve před vegetačním obdobím. Jak...  celý článek

Zloděj se klíčem v zámku nebude zdržovat.
Deset tipů, jak zabezpečit byt seniorů před zloději a podvodníky

Senioři patří v souvislosti s majetkovou trestnou činností a podvody k nejohroženější skupině. Jsou důvěřiví, často žijí osamoceně, mnohdy mají nějaký...  celý článek

Další z rubriky

Takto vypadají po obarvení v cibulových slupkách vajíčka, která byl omotaná...
Slupky žluté i červené cibule schovávejte na velikonoční barvení vajec

Velikonoc se sice letos dočkáme až v polovině dubna, nicméně pokud vás oslovuje přírodní barvení vajec v cibulových slupkách, už si je v kuchyni schraňujte. To...  celý článek

Zloděj se klíčem v zámku nebude zdržovat.
Deset tipů, jak zabezpečit byt seniorů před zloději a podvodníky

Senioři patří v souvislosti s majetkovou trestnou činností a podvody k nejohroženější skupině. Jsou důvěřiví, často žijí osamoceně, mnohdy mají nějaký...  celý článek

Jaroslav Sapík a Emauele Ridi
Duel kuchařů: Ridi nesnáší nudle s mákem, Sapík při natáčení trpí

Oba jsou skvělí kuchaři a své kulinářské umění umí prodat i na televizní obrazovce. A Češi jejich jídla milují, byť jsou velmi rozdílná. Jaroslav Sapík vařil...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.