Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vezměte na milost mleté maso a připravte skvělý masový štrúdl

aktualizováno 
Štrúdl s mletým masem a kapustou je jakousi přerostlou variací na kapustové karbanátky. Ovšem s podstatně větším podílem masa.

Zvlášť si vypracujte s lístkového těsta velký plát, srolovanou kapustovou nohavici na něj přeložte a pečlivě ji do těsta zabalte. | foto: www.e-knihovnicka.cz, Jiří Savinec

Velkolepý masový závin je dokonce nadvakrát rolovaný. Nejprve je totiž třeba stočit plát z kapustových listů s vrstvou masové náplně, pak se ještě musí takto vypracovaná zelená nohavice zabalit do plátu rozváleného listového těsta.

Fotogalerie přípravy závinu

Také v tomto případě platí, že naplněné listové těsto chutná nejlépe hned po upečení. Menší i větší kousky se sice dají ohřát v mikrovlnce, ale už to není ono. Závin raději podávejte pokud možno ještě teplý, třeba jako lehkou večeři nebo vydatnou svačinu, doplněnou například zeleninovým salátem.

Je navíc pravděpodobné, že i u vás doma vám zachutná podobně jako Štrúdl pro chlapy. Plněný šunkou, sýrem a zeleninou mizí rovnou z plechu, čtěte zde.

Potřebné ingredience

450 g listového těsta a 1 menší hlávka kapusty. Na masovou náplň: 50 g slaniny, 1 cibule, 500 g mletého masa, 1 rohlík, trocha vody, 2 vejce, sůl, mletý černý pepř, drcený sušený tymián, 2 lžíce zakysané smetany, 2 žloutky na potření.

Štrúdl s mletým masem a kapustou krok za krokem

zelný list
zelný list
zelný list

Nejprve si připravte náplň. V pánvi orestujte drobně pokrájenou slaninu s nasekanou cibulí. Jakmile zesklovatí, přidejte na kousky pokrájený střed kapustové hlávky. Směs prohřejte, osmahněte a přeložte ji do mísy k mletému masu s pokrájeným rohlíkem navlhčeným vodou (ten je nutno vyždímat), vejcem, zakysanou smetanou, solí, pepřem a špetkou tymiánu.

zelný list
zelný list
zelný list

Hmotu dobře propracujte a připravte pro ni kapustový podklad: Velké listy z hlávky povařte v osolené vodě a rychle je zchlaďte. Okapané osušte a na prkénku z nich vykrojte žebra. Na pracovní plochu natáhněte plát potravinářské fólie a z listů na něm složte velký obdélník cca 40 × 50 cm, aby se v něm listy překrývaly.

Kapustový podklad (jedna vrstva listů) se sice v náplni závinu téměř ztrácí, ale silnější vrstvu nedělejte. Víc kapusty by mohlo chuť závinu výrazně pozměnit. 

zelný list
zelný list
zelný list

Masovou směs pak rozprostřete na zelený podklad, vrstvu uhlaďte a vše pomocí spodní fólie srolujte. Zvlášť vypracujte z listového těsta velký plát, srolovanou kapustovou nohavici na něj přeneste a těstem ji obalte.

zelný list
zelný list
zelný list

Přeložte závin na plech s pečicím papírem, potřete ho rozšlehaným žloutkem a v troubě vyhřáté na 190 oC závin pečte dozlatova, tedy zhruba 40 až 50 minut. Masový závin s kapustovými listy pak nakrájejte na silnější plátky a podávejte. 

Další tipy na využití mletého masa najdete v časopise Knihovnička Recepty. 

Autoři:




Nejčtenější

Zdeněk Pohlreich
VIDEO: Pohlreich odhalil, jak lze špičkovou kuchyni zabít arogancí

Exkluzivní francouzská kuchyně pro lidové masy od kuchaře, který si je až arogantně vědom svého umění. K tomu naškrobení číšníci v bílých rukavičkách, to vše...  celý článek

Fenku Aňu přivedl do útulku původní majitel. Bulhar, který se vracel do vlasti...
Děti natočily video fence křížence pitbula z útulku, aby jí našly domov

Mladou černou fenečku přivedl před časem do kralupského útulku Bulhar, který ji používal na hlídání podnikového areálu. S tím, že je Aňa naprosto skvělá,...  celý článek

Živý plot z cypřišovců Leylandových je krásně sytě zelený. Ale je náročný na...
Bez častého střihu vám živý plot z „lejlanďáků“ přeroste přes hlavu

Téma sousedských vztahů a živých plotů by vydalo na román, přerostlé větve často zasahují na vedlejší pozemek, prorůstají kořeny a podobně. Zvlášť když jde o...  celý článek

opylovací robot
Polím chybí včely k opylování. Vědci místo nich chtějí nasadit drony

Japonští vědci začali zkoušet miniaturní drony, které by mohly pomoci včelstvům opylovat louky a pole. Stroje by mohly brázdit pole a přenášet pyl z rostliny...  celý článek

Interiér bistra, které omylem získalo na okamžik michelinskou hvězdu.
Michelinský průvodce dal hvězdu omylem a z bistra udělal celebritu

Je to událost, jaká se může stát jen jednou za deset let, řekl by doktor Chocholoušek a my ostatní, že se to může stát jen u nás. Ve Francii se však osudné...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.