Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vezměte na milost mleté maso a připravte skvělý masový štrúdl

aktualizováno 
Štrúdl s mletým masem a kapustou je jakousi přerostlou variací na kapustové karbanátky. Ovšem s podstatně větším podílem masa.

Zvlášť si vypracujte s lístkového těsta velký plát, srolovanou kapustovou nohavici na něj přeložte a pečlivě ji do těsta zabalte. | foto: www.e-knihovnicka.cz, Jiří Savinec

Velkolepý masový závin je dokonce nadvakrát rolovaný. Nejprve je totiž třeba stočit plát z kapustových listů s vrstvou masové náplně, pak se ještě musí takto vypracovaná zelená nohavice zabalit do plátu rozváleného listového těsta.

Fotogalerie přípravy závinu

Také v tomto případě platí, že naplněné listové těsto chutná nejlépe hned po upečení. Menší i větší kousky se sice dají ohřát v mikrovlnce, ale už to není ono. Závin raději podávejte pokud možno ještě teplý, třeba jako lehkou večeři nebo vydatnou svačinu, doplněnou například zeleninovým salátem.

Je navíc pravděpodobné, že i u vás doma vám zachutná podobně jako Štrúdl pro chlapy. Plněný šunkou, sýrem a zeleninou mizí rovnou z plechu, čtěte zde.

Potřebné ingredience

450 g listového těsta a 1 menší hlávka kapusty. Na masovou náplň: 50 g slaniny, 1 cibule, 500 g mletého masa, 1 rohlík, trocha vody, 2 vejce, sůl, mletý černý pepř, drcený sušený tymián, 2 lžíce zakysané smetany, 2 žloutky na potření.

Štrúdl s mletým masem a kapustou krok za krokem

Ingredience potřebné na masový závin s kapustovými listy.
Na pánvi orestujte pokrájený špek s nasekanou cibulí. Nechte zesklovatět a pak...
Orestovanou kapustu s cibulí přidejte do mísy k mletému masu společně s...

Nejprve si připravte náplň. V pánvi orestujte drobně pokrájenou slaninu s nasekanou cibulí. Jakmile zesklovatí, přidejte na kousky pokrájený střed kapustové hlávky. Směs prohřejte, osmahněte a přeložte ji do mísy k mletému masu s pokrájeným rohlíkem navlhčeným vodou (ten je nutno vyždímat), vejcem, zakysanou smetanou, solí, pepřem a špetkou tymiánu.

K masové směsi dále přidejte také vejce a zakysanou smetanu. Ochuťte ji solí,...
Z velkých kapustových listů vykrojte na prkénku středová žebra. Pak listy...
Změklé osušené listy rozložte na rovné pracovní ploše na plát potravinářské...

Hmotu dobře propracujte a připravte pro ni kapustový podklad: Velké listy z hlávky povařte v osolené vodě a rychle je zchlaďte. Okapané osušte a na prkénku z nich vykrojte žebra. Na pracovní plochu natáhněte plát potravinářské fólie a z listů na něm složte velký obdélník cca 40 × 50 cm, aby se v něm listy překrývaly.

Kapustový podklad (jedna vrstva listů) se sice v náplni závinu téměř ztrácí, ale silnější vrstvu nedělejte. Víc kapusty by mohlo chuť závinu výrazně pozměnit. 

Na zelený kapustový obdélník rovnoměrně rozprostřete důkladně propracovanou...
Pomocí fólie, použité jako podklad, pak naplněný kapustový obdélník opatrně...
Zvlášť si vypracujte s lístkového těsta velký plát, srolovanou kapustovou...

Masovou směs pak rozprostřete na zelený podklad, vrstvu uhlaďte a vše pomocí spodní fólie srolujte. Zvlášť vypracujte z listového těsta velký plát, srolovanou kapustovou nohavici na něj přeneste a těstem ji obalte.

Zabalený závin přeložte na plech s pečicím papírem, povrch potřete rozšlehanými...
Masový závin s kapustovými listy krájejte na silnější plátky.
Plátky závinu s kapustovými listy.

Přeložte závin na plech s pečicím papírem, potřete ho rozšlehaným žloutkem a v troubě vyhřáté na 190 oC závin pečte dozlatova, tedy zhruba 40 až 50 minut. Masový závin s kapustovými listy pak nakrájejte na silnější plátky a podávejte. 

Další tipy na využití mletého masa najdete v časopise Knihovnička Recepty. 

Autoři:




Nejčtenější

Nádherný úlovek z Náchodska.
Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom radost. Tu ovšem můžete mít i z fotoúlovků...  celý článek

Džungle v Holešovicích Prazelenina od letošního jara funguje přímo u Vltavy v...
Zelenina i sousedské vztahy se pěstují v komunitních zahradách

Komunitní zahrada Prazelenina v Holešovicích byla prvním místem svého druhu v Praze, aktuálně se jen přestěhovala. Dnes se trend propojování zahrádkaření a...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Kachny jsou učenlivé. Naučily se jíst malé ptáky, aby získaly lepší živiny

Divoké kachny se živí semeny, bobulemi, rostlinami a hmyzem, někdy i malými rybami. Britští vědci ale nedávno v Rumunsku poprvé „nachytali“ divoké kachny, jak...  celý článek

Domek pro včely samotářky z bezových větviček
Postavte domeček pro včely samotářky. Na zahradě se postarají o škůdce

Přilákejte na svou zahradu co nejvíce drobných živočichů. Když jim nabídnete adekvátní ubytování, odvděčí se vám. Díky nim ubude škůdců a zvýší se úroda.   celý článek

Mláďata nandu pampových v plzeňské zoologické zahradě.
V plzeňské zoo se vylíhli nandu pampoví, vajíčka vyseděl samec

Plzeňská zoologická zahrada může po třech letech slavit úspěšný odchov pštrosů nandu pampových. Na konci června se z vajíček vyklubala dvě mláďata.   celý článek

Další z rubriky

Váleček se hodí na hladké, rovné zdi.
Nejhorší sny kutila: hmoždinky a lepidla nedrží, sádra rychle tuhne

V čem začátečníci i mírně pokročilí tápou a chybují? Magazín MF Dnes ve své příloze DOMA zmapoval nejčastější problémy a doplnil je užitečnými radami, jak se...  celý článek

Pronajímání domů a bytů on-line je stále populárnější.
Půjčujete chalupu přes internet? Dejte si pozor na majetek

Důvěra Čechů ke krátkodobým sezonním pronájmům chalup nebo rodinných domů prostřednictvím on-line služeb roste. Na serverech typu Airbnb, Couchsurfing nebo...  celý článek

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Bulgur s petrželkou a citronem
Bulgur s petrželkou a citronem

Lehké jídlo pro celou rodinu.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.