Zvlášť si vypracujte s lístkového těsta velký plát, srolovanou kapustovou...

Zvlášť si vypracujte s lístkového těsta velký plát, srolovanou kapustovou nohavici na něj přeložte a pečlivě ji do těsta zabalte. | foto: www.e-knihovnicka.cz, Jiří Savinec

Vezměte na milost mleté maso a připravte skvělý masový štrúdl

  • 14
Štrúdl s mletým masem a kapustou je jakousi přerostlou variací na kapustové karbanátky. Ovšem s podstatně větším podílem masa.

Velkolepý masový závin je dokonce nadvakrát rolovaný. Nejprve je totiž třeba stočit plát z kapustových listů s vrstvou masové náplně, pak se ještě musí takto vypracovaná zelená nohavice zabalit do plátu rozváleného listového těsta.

Fotogalerie přípravy závinu

Také v tomto případě platí, že naplněné listové těsto chutná nejlépe hned po upečení. Menší i větší kousky se sice dají ohřát v mikrovlnce, ale už to není ono. Závin raději podávejte pokud možno ještě teplý, třeba jako lehkou večeři nebo vydatnou svačinu, doplněnou například zeleninovým salátem.

Je navíc pravděpodobné, že i u vás doma vám zachutná podobně jako Štrúdl pro chlapy. Plněný šunkou, sýrem a zeleninou mizí rovnou z plechu, čtěte zde.

Potřebné ingredience

450 g listového těsta a 1 menší hlávka kapusty. Na masovou náplň: 50 g slaniny, 1 cibule, 500 g mletého masa, 1 rohlík, trocha vody, 2 vejce, sůl, mletý černý pepř, drcený sušený tymián, 2 lžíce zakysané smetany, 2 žloutky na potření.

Štrúdl s mletým masem a kapustou krok za krokem

Ingredience potřebné na masový závin s kapustovými listy.
Na pánvi orestujte pokrájený špek s nasekanou cibulí. Nechte zesklovatět a pak...
Orestovanou kapustu s cibulí přidejte do mísy k mletému masu společně s...

Nejprve si připravte náplň. V pánvi orestujte drobně pokrájenou slaninu s nasekanou cibulí. Jakmile zesklovatí, přidejte na kousky pokrájený střed kapustové hlávky. Směs prohřejte, osmahněte a přeložte ji do mísy k mletému masu s pokrájeným rohlíkem navlhčeným vodou (ten je nutno vyždímat), vejcem, zakysanou smetanou, solí, pepřem a špetkou tymiánu.

K masové směsi dále přidejte také vejce a zakysanou smetanu. Ochuťte ji solí,...
Z velkých kapustových listů vykrojte na prkénku středová žebra. Pak listy...
Změklé osušené listy rozložte na rovné pracovní ploše na plát potravinářské...

Hmotu dobře propracujte a připravte pro ni kapustový podklad: Velké listy z hlávky povařte v osolené vodě a rychle je zchlaďte. Okapané osušte a na prkénku z nich vykrojte žebra. Na pracovní plochu natáhněte plát potravinářské fólie a z listů na něm složte velký obdélník cca 40 × 50 cm, aby se v něm listy překrývaly.

Kapustový podklad (jedna vrstva listů) se sice v náplni závinu téměř ztrácí, ale silnější vrstvu nedělejte. Víc kapusty by mohlo chuť závinu výrazně pozměnit. 

Na zelený kapustový obdélník rovnoměrně rozprostřete důkladně propracovanou...
Pomocí fólie, použité jako podklad, pak naplněný kapustový obdélník opatrně...
Zvlášť si vypracujte s lístkového těsta velký plát, srolovanou kapustovou...

Masovou směs pak rozprostřete na zelený podklad, vrstvu uhlaďte a vše pomocí spodní fólie srolujte. Zvlášť vypracujte z listového těsta velký plát, srolovanou kapustovou nohavici na něj přeneste a těstem ji obalte.

Zabalený závin přeložte na plech s pečicím papírem, povrch potřete rozšlehanými...
Masový závin s kapustovými listy krájejte na silnější plátky.
Plátky závinu s kapustovými listy.

Přeložte závin na plech s pečicím papírem, potřete ho rozšlehaným žloutkem a v troubě vyhřáté na 190 oC závin pečte dozlatova, tedy zhruba 40 až 50 minut. Masový závin s kapustovými listy pak nakrájejte na silnější plátky a podávejte. 

Další tipy na využití mletého masa najdete v časopise Knihovnička Recepty.