Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Takhle závodí hasiči, když mají sto let starou techniku

  11:04aktualizováno  11:04
V Kytíně proběhlo už čtvrté Kulturní léto, při jehož finále soutěžili hasiči s historickými stříkačkami. Tato atrakce symbolizuje komunitní život na vsi, který si nezadá s životem ve velkoměstě, naopak tu mají lidi sami k sobě blíž

„Během týdne tady například sochaři vytvářeli dřevořezby, které pak budou rozmístěny v okolních obcích, děti tu mají kolotoč, ale hlavně si tu přijdou na své hasiči, bez kterých si náš život v obci nedovedu představit. Vždyť každý kluk je u nás u hasičů, takže budou soutěžit i oni,“ popisuje starosta Kytína Míla Holý.

Jak se vyznat v historických stříkačkách

Uznávaným místním odborníkem na historii hasičských stříkaček je Petr Jeřábek, který hned začal dělat v historických exemplářích pořádek. „Dvě z nich jsou takzvaného kočárového typu. To znamená, že mají odpružené nápravy. A dvě takzvaného horského typu s pevnými nápravami,“ popisoval.

Většina stříkaček pocházela z konce 19. století a některé z nich se dostaly do držení místní hasičské zbrojnice někdy ve třicátých letech minulého století už jako starší po repasi.

Fotogalerie

„V té době už se totiž staré koněspřežné ruční stříkačky začaly vyměňovat za novější s benzinovým motorem. Jenže byly hodně drahé, takže výrobci nabízeli, že hasiči mohou dát starou stříkačku protiúčtem. Firma ji zrepasovala a prodala dál hasičům, kteří neměli peníze na benzinovou,“ vysvětluje Petr Jeřábek.

Právě tato stříkačka si i zahrála ve filmu Tři veteráni. Je to dvoupístová stříkačka (tehdy se místo výrazu píst používal termín bota) o průměru válce 110 milimetrů. Je to jednostranně sací stroj, takže na jedné straně to má sání, na druhé výtlak. Navíc je to jednoproudá stříkačka, takže bylo možné připojit jen jednu hadici na hašení.

Ač je stříkačka v původním stavu, musí se přiznat, že se nedochovalo úplně všechno. Z původních hadic se zachovaly koncovky, hadice samotné už zteřely. A chybí i polstrování sedátek. „Ale chceme si nechat vyrobit i repliky původních, aby byla jízda pohodlnější,“ dodává Jeřábek.

Službu měli i sedláci

Z konstrukce starých stříkaček je jasné, proč byl dříve na každé návsi rybník. Když přijeli hasiči, muselo být odkud čerpat voda. „Bylo úplně běžné, že sedláci měli služby, kdy museli držet příspřež po požárníky, když by bylo nutné vyjet. Dokonce se ve vzdálenějších místech vesnice dělaly požární sklepy, odkud bylo možné v případě požáru čerpat vodu,“ popisuje hasič.

Hasiči i diváci si to opravdu užili. Soutěžila totiž nejen mužská, ale i ženská družstva. A dámy se ukázaly jako velmi šikovné. Nejenže dokázaly v první fázi závodu šikovně „hnát“ svého závodníka proudem vody přes rybník, ale stejně dobře dokázaly sprintovat přes plovoucí lávku. S muži si nezadaly ani při poslední disciplíně, kdy bylo třeba vypít pivo na ex (podívejte se na video, jak probíhaly jednotlivé fáze závodu).

Nakonec nebyly konečné výsledky vůbec důležité. Všichni si užili den, děti se povozily na kolotoči, taťkové zhltli steak z grilu a pár piv. A družili se s kolegy hasiči z okolních obcí.

Autor:




Nejčtenější

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Další z rubriky

Trhané vepřové maso na peletkovém grilu
Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit perfektní trhaný sendvič.  celý článek

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.