Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na zimu nádrže v sekačkách nevyprazdňujte, chraňte karburátor a filtr

Ustálené pravidlo, že před zimou je dobré vyjet ze zahradních strojů veškeré palivo, je pravdou jen na půl. I suchá prázdná nádrž může stroj poškodit. Vysychá membrána karburátoru a palivový filtr.

Existují dva názory: nechat palivo v nádrži, anebo naopak všechno v nádrži stroje vyjet. „Já bych nechal palivo v nádrži, ale na jaře bych vše vylil a naplnil čerstvým. Aby palivový systém nevysychal. Samozřejmě pokud hrozí, že starý benzin ve stroji na jaře zapomenete a budete s ním chtít normálně pracovat, vystavujete se riziku zadření pístu. Takže pro takové sklerotiky bych opravdu doporučil všechny zásoby zlikvidovat nyní. Servis v možném následku poškození karburátoru není tak drahý,“ poznamenává Tomáš Nevečeřal ze společnosti Husqvarna.

Proč vyměňovat benzin

Proč existuje tak vášnivá diskuse o takové triviálnosti, jako je benzin? O zhoubnosti biosložky v současném naturalu se dočtete v každém návodu k použití zahradního stroje. Benzin rychleji stárne, u namíchaných benzinů pro dvoutakty degraduje olej. Takže když už na jaře nastartujete, motor nebude mazat a zřejmě ho zadřete.

Problém se týká nejvíce dvoutaktních strojů, které točí přes deset tisíc otáček a jsou tedy na zadření náchylnější. Takže například pily a křovinořezy. Tam je problém o to citlivější, protože biosložky časem rozloží olej, který maže píst ve válci. Ostatně podívejte se na video, co udělá obyčejný Natural s biosložkou s kouskem polystyrénu.

To se týká i čtyřdobých motorů. Palivo po čase vodnatí a jeho agresivní složky mohou poškodit jednotlivé části spalovacích systému. Existují i stabilizátory paliva, ale jejich použití je mezi odborníky poměrně diskutabilní. Podle zkušeností každá značka Naturalu reaguje s aditivy trochu jinak, takže stoprocentní spolehlivost nikdo nezaručí. Naštěstí čtyřtaktní motory se pohybují v oblasti kolem 3000 otáček za minutu, takže nejsou tak namáhané a snesou tak i brutálnější zacházení.

Co jsou to vlastně biopaliva - modelový případ

Biosložka je vlastně líh, který jak známo konzervuje. S naturalem je to bohužel naopak. Přimísením biosložek dochází k urychlenému stárnutí benzinu. Po zhruba 4 týdnech je benzin rozkládán a dochází k zalepování karburátoru usazeninami.

Porovnání vlastností alkylátového benzinu s Naturalem

Dalším problémem je benzen, který rozkládá olej. Vrhnete se na řezání paliva na zahradě. Spotřebujete polovinu a máte na půl roku čím topit. Za půl roku vytáhnete pilu z garáže, doplníte namíchaný benzin z kanystru (zbytek těch 10 litrů) a jdete řezat. Z určitými potížemi nastartujete a jde se na to.

Co se děje v pile? Olej tam už není, nebo není funkční. Je rozložen a pila běží na sucho. Dojde k zadření motoru. Tento průšvih se projeví při rozebrání pily tím, že píst je zadřený na straně výfuku.

Nastává otázka, co udělat se zbylým čistým Naturalem v kanystru. Pokud jde o pár deci, asi není se třeba bát jej přimíchat do plné nádrže auta.

Jinak je to se směsí benzinu s olejem. Když jej nalijete do staré stodvacítky, zřejmě se nic nestane, ale do citlivých moderních aut to nestojí za to riziko, zřejmě je lepší zlikvidovat směs ve sběrném dvoře.

Drahý, ale účinný alkylátový benzin

Toto palivo pro dvoutakty je již připravené pro okamžité použití. Není potřeba přidávat žádná aditiva nebo olej. Koupíte, nalijete a můžete řezat beze strachu, že když nespotřebujete část paliva, bude znehodnoceno nebo si zadřete pilu. Vydrží minimálně dva roky.

Avšak má jednu obrovskou nevýhodu – cenu. Pětilitrový kanystr stojí přes šest set korun. Dřevorubec, který spotřebuje denně čtyři až pět litrů, se tomu vysměje a dál bude používat natural. Je třeba si však uvědomit, že jemu se benzin nestihne znehodnotit.

Ale domácí kutil, který spotřebuje za rok dva nebo tři litry při řezání dřeva do krbových kamen na občasné přitápění za chladných podzimních večerů, by ho mohl ocenit. Jednou za rok nebo dva si koupí kanystr alkylátového benzinu a nebude muset generálkovat pilu.

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025