Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zcukernatělému medu dopřejte teplou vodní lázeň. Na mikrovlnku zapomeňte

  9:17aktualizováno  9:17
Stále oblíbenější světlý květový med často brzy krystalizuje neboli cukernatí, pokud není našlehaný do konzistence pasty, která se nemění. Aby se ze zcukernatělého medu stal opět tekoucí, stačí ho prohřát v přiměřeně teplé vodní lázni. Mikrovlnnou troubu nepoužívejte, můžete zničit v medu obsažené cenné látky.

Světlý včelí med často zcukernatí | foto: Profimedia.cz

Ještě je čas nakoupit med přímo od včelařů, tzv. ze dvora, nebo na farmářských trzích. Jen tehdy máte šanci zjistit, z jaké lokality med pochází. Z medu v supermarketu se většinou dozvíte jen to, že pochází ze zemí EU, ale nevíte, jak je upravovaný. Rady, jak koupit dobrý med, najdete v předchozím článku.

Volte med šlehaný nebo vodní lázeň

Pokud se chcete cukernatění medu vyhnout úplně, kupte si med šlehaný, většinou se prodává pod názvem pastový. Upravuje se opravdu pouze šleháním, které natrvalo změní jeho konzistenci do podoby pasty. Ta se dobře maže například na pečivo s máslem.

Pokud vám nešlehaný med zcukernatí, snadno ho přinutíte, aby se vrátil do tekuté podoby. Stačí sklenici s medem prohřát ve vodní lázni, dokud se krystaly nerozpustí. Teplota medu ale při zahřívání nesmí překročit 40 až 50 °C, jinak se znehodnotí nejcennější obsažené látky. Vařit se med samozřejmě nemá už vůbec.

Cukernatému medu v teplé vodní lázni jednoduše vrátíte tekutost, dokonce i opakovaně

Cukernatému medu v teplé vodní lázni jednoduše vrátíte tekutou podobu. I opakovaně

"Platí, že pouhým zahřátím se kvalita medu nikterak nesníží. Takto lze med ztekutit i vícekrát," vysvětluje Josef Duben, tiskový mluvčí Státní veterinární správy ČR.

Možnost rozehřát zkrystalizovaný med v mikrovlnné troubě už je ale velmi diskutabilní. "Nevhodnost takového počínání prověřili například ve Výzkumném ústavu včelařském v Dole u Libčic nad Vltavou. Ohřev v mikrovlnné troubě je poměrně razantní a hlavně nerovnoměrný. To je ovšem závislé na typu trouby," varuje Duben.

Několikaminutový ohřev v mikrovlnce by se tedy sice dal teoreticky a velmi zhruba srovnat s klasickým ohřevem ve vodní lázni, nicméně velmi u medu snadno dojde k přehřátí a tím k jeho znehodnocení. Proč tedy vůbec dávat med do mikrovlnky, když je šetrné "rozpuštění" ve vodní lázni velmi jednoduché a dlouhodobě prověřené.





Nejčtenější

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Další z rubriky

Grilování jako jedna z nejoblíbenějších letních činností
Pošlete fotku grilované pochoutky a vyhrajte jeden z pěti grilů

Grilovací sezona se díky pěknému počasí rozjíždí naplno. To vám dá spoustu prostoru vyfotografovat vaši nejoblíbenější pochoutku a vyhrát nový gril. Pošlete...  celý článek

Rybí karbanátky s kari omáčkou
Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, že jejich příprava je neuvěřitelně...  celý článek

Trhané vepřové maso na peletkovém grilu
Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit perfektní trhaný sendvič.  celý článek

Šaty a sukně do 350,-
Šaty a sukně do 350,-

Udělejte si radost bez výčitek.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.