Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zcukernatělému medu dopřejte teplou vodní lázeň. Na mikrovlnku zapomeňte

  9:17aktualizováno  9:17
Stále oblíbenější světlý květový med často brzy krystalizuje neboli cukernatí, pokud není našlehaný do konzistence pasty, která se nemění. Aby se ze zcukernatělého medu stal opět tekoucí, stačí ho prohřát v přiměřeně teplé vodní lázni. Mikrovlnnou troubu nepoužívejte, můžete zničit v medu obsažené cenné látky.

Světlý včelí med často zcukernatí | foto: Profimedia.cz

Ještě je čas nakoupit med přímo od včelařů, tzv. ze dvora, nebo na farmářských trzích. Jen tehdy máte šanci zjistit, z jaké lokality med pochází. Z medu v supermarketu se většinou dozvíte jen to, že pochází ze zemí EU, ale nevíte, jak je upravovaný. Rady, jak koupit dobrý med, najdete v předchozím článku.

Volte med šlehaný nebo vodní lázeň

Pokud se chcete cukernatění medu vyhnout úplně, kupte si med šlehaný, většinou se prodává pod názvem pastový. Upravuje se opravdu pouze šleháním, které natrvalo změní jeho konzistenci do podoby pasty. Ta se dobře maže například na pečivo s máslem.

Pokud vám nešlehaný med zcukernatí, snadno ho přinutíte, aby se vrátil do tekuté podoby. Stačí sklenici s medem prohřát ve vodní lázni, dokud se krystaly nerozpustí. Teplota medu ale při zahřívání nesmí překročit 40 až 50 °C, jinak se znehodnotí nejcennější obsažené látky. Vařit se med samozřejmě nemá už vůbec.

Cukernatému medu v teplé vodní lázni jednoduše vrátíte tekutost, dokonce i opakovaně

Cukernatému medu v teplé vodní lázni jednoduše vrátíte tekutou podobu. I opakovaně

"Platí, že pouhým zahřátím se kvalita medu nikterak nesníží. Takto lze med ztekutit i vícekrát," vysvětluje Josef Duben, tiskový mluvčí Státní veterinární správy ČR.

Možnost rozehřát zkrystalizovaný med v mikrovlnné troubě už je ale velmi diskutabilní. "Nevhodnost takového počínání prověřili například ve Výzkumném ústavu včelařském v Dole u Libčic nad Vltavou. Ohřev v mikrovlnné troubě je poměrně razantní a hlavně nerovnoměrný. To je ovšem závislé na typu trouby," varuje Duben.

Několikaminutový ohřev v mikrovlnce by se tedy sice dal teoreticky a velmi zhruba srovnat s klasickým ohřevem ve vodní lázni, nicméně velmi u medu snadno dojde k přehřátí a tím k jeho znehodnocení. Proč tedy vůbec dávat med do mikrovlnky, když je šetrné "rozpuštění" ve vodní lázni velmi jednoduché a dlouhodobě prověřené.





Nejčtenější

25 ks předvařených krevet. na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
Známe vítěze letní fotosoutěže o pět grilů. Nejúspěšnější byly krevety

Od začátku srpna jste hlasovali, které recepty se vám líbily z příspěvků posílaných do redakce v rámci fotosoutěže o pět grilů a dalšího příslušenství. Z...  celý článek

(Ilustrační foto)
Proti komárům, klíšťatům i ovádům pomohou bylinky, skořice i levandule

Zatím není zcela jasné, proč někdo komáry, ovády a klíšťata láká víc a někdo méně. A tak o prvně jmenovaných říkáme prostě, že obtížnému hmyzu „voní“. Jenže co...  celý článek

Obsluhující makak vás v civilizované zemi překvapí.
Z opičí obsluhy jsou hosté nadšeni, pro zoologa to má úroveň cirkusu

Obsluhující makak, oblečený jako číšník, přijde většině hostů nesmírně roztomilý. A tak si jich majitel restaurace Kajabukija v Ucunomiji, hlavním městě...  celý článek

Roztomilost malým mopsům zůstane a nudní rozhodně nejsou. Když ho dobře...
VIDEO: Jakého psa vybrat do města? Nabízíme pět tipů, navrhněte další

Ideální pes do městského bytu neexistuje. Respektive je to každý pes, který je správně socializovaný a vychovaný tak, aby nepůsobil problémy svému majiteli ani...  celý článek

Další z rubriky

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Žampiony portobello zapečené s mozzarelou a rajčaty
Jak na grilování hub? Pokud u vás nerostou, zkuste žampiony

Bílé, hnědé nebo portobello? Které pečárky neboli žampiony zvolit pro letní venkovní rožnění? Jak postupovat, aby byl výsledek nadpozemsky chutný? O praktické...  celý článek

V sobotu se konal za obrovského zájmu festival Náplavka Street Food na...
Inspirace z ulice: 10 jídel, která na dovolené rozhodně ochutnejte

Takzvaný streetfood se pomalu usazuje už i u nás, ale pouliční gastronomie je tady teprve v začátcích. Podívejte se s námi na deset v zahraničí typických...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.