Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pohlreichova převýchova kuchařky poctivých hotovek. Šlo to ztuha

aktualizováno 
Skvělá dršťková, ledvinky na cibulce zadělané jíškou, borůvkové blbouny, kachna s bramborovým knedlíkem a se zelím. Až na unylou omáčku u ledvinek nebylo ve své podstatě hospodské hotovkové kuchyni U hastrmana co vytknout. Paní kuchařka se před čtyřiceti lety vyučila u Jednoty. Novinky ji míjejí.

Poctivý základ je vždycky fajn, jenže i tradice chce trochu svěžího větru, jak se v premiérovém díle Ano, šéfe! snaží Zdeněk Pohlreich vysvětlit majitelům rodinné hospůdky na břehu Vltavy ve Vyšším Brodě u Českého Krumlova. Podle něj je totiž paní kuchařka, na které jejich kuchyně stojí, v tradicích zapikolovaná až moc.

Fotogalerie

Podle manželů Sípalových však jejich hospůdka ztratila klientelu jen kvůli konkurenci v podobě obří půjčovny lodí a raftů, s kempem a osvěžovnou. Pan Sípal to pak sám za sebe v rodinné hospodě vzdal a začal dojíždět za prací do sklárny do Rakouska, aby manželce pomohl rodinnou hospodu dotovat a trochu ji i vylepšit. Což se jen tak nevidí.

Podle šéfa, který se ve vodáckém kraji kolem Vyššího Brodu trochu porozhlédl, ale není zakopaný pes ani tak v konkurenci, jako ve strachu z jakýchkoliv změn. Protože právě těch se tu podle něj bojí a přitom je potřebují. „Jestli seš jedna hospoda mezi 40 nebo 50, je jedno. Protože záleží, jaká hospoda seš ty,“ konstatuje šéf v díle, který Prima odvysílá ve čtvrtek večer.

Chce to nebát se změn, za sladkou odměnu to stojí

Sípalovi, pocházející ze staré vorařské rodiny, totiž v podstatě mají štěstí. Mají na čem stavět a v kuchyni mají lidi, které vaření baví a vaří dobře. Stačí je jen trochu posunout, aby byli něčím výjimeční, ať se to paní kuchařce líbí nebo ne.

Ona má sice pravdu v tom, že se vodáci potřebují hlavně pořádně nadlábnout. Ale šéf, který se na její kuchyni dívá z odstupu svých zkušeností, také ví své. A vidět ho, jak drží tvrdohlavou zkušenou kuchařku-tradicionalistku kolem ramen se slovy: „Ono se to možná nezdá, ale my vám chceme pomoct,“ má svoje kouzlo.

Osazenstvo kuchyně se mu podvolí. Ono také není nic jednoduššího. Zahradu plnou zeleniny a bylinek mají přímo u nosu, stačí se naučit pár fíglů, jak je v kuchyni využít a s čím nakombinovat. Přitom se dá stále vycházet ze základů české kuchyně: brambory, uzené, plněné knedlíky s cibulkou. Ale tak, aby to mělo šmrnc.

Musíte o sobě dát vědět a najít odvahu ke změnám

A rezervy tu nejsou jen v kuchyni. Majitele Pohlreich vytáhne na raft, protože je potřeba se na svoji hospodu podívat také z vody, z pohledu vodáků, kteří ji míjejí. A to i proto, že přímo u břehu u hospody chybí jakékoliv molo a pořádný ukazatel.

„Musíte jít těm lidem víc na ruku, aby měli snadnou možnost z lodi vystoupit a ochutnat vaši dobrou domácí kuchyni. Ale k tomu ještě potřebujete jedno dvě jídla, pro který se proslavíte,“ radí, jak se hnout z místa a znovu dostat hospodu U hastrmana do hry a do povědomí.

Aby to bylo manželům Sípalovým úplně jasné, hned u jezu - kterým projíždějící ječící skupinky či rodiny na raftech - Sípalovým názorně vysvětluje: „Podívej, k tomuhle jezu všichni připlouvaj a všichni se trochu bojej. To je úplně stejný jako vy v tom kšeftě, když se trochu bojíte, že to špatně dopadne. Ale ta odměna za to - že si dodám tu odvahu a proplavu to, a že jsem se nepo... - je přece sladká.“

Manželé Sípalovi si zřejmě řekli, že když strach ze šlajsny překonal šéf, tak to oni v hospodě dají také.

Manželé Sípalovi si zřejmě řekli, že když strach ze šlajsny překonal šéf, tak to oni v hospodě dají také.

A když už má oba majitele pěkně na lopatě, ještě pořádně tne do živého: „Taky jsem vyrostl na těch hospodkých blafech, ale chce to moderní jídlo: víc zelenýho, lepší rýži, větší talíře,“ dodává jim odvahy a vysvětluje, že jen ten, kdo je něčím výjimečný, je také zapamatovatelný. Tak aby si ten strach i sladkou odměnu zažil také, vezmou ho Sípalovi na šlajsnu, přestože bez servítek varuje, co s ním udělá.

Do hospody u Hastrmana ve Vyšším Brodě se pak šéf vrátí po měsíci, začátkem září, kdy už sezona u řeky zvolna skomírá. Po jídle se mu v dobrém slova smyslu vybavují vzpomínky na kuchyni, jakou zažil v mládí. A pro tohle se podle něj tahle hospoda v kraji neztratí.

„Mně se hrozně líbí, že jsme se na něčem domluvili a tys to udělal. Protože to není úplně obvyklý,“ loučí se nakonec šéf s majitelem, který díky jeho návštěvě pochopil, že i konkurence může být fajn a přínosná. Že člověku může pomoci posunout se někam dál. Že je potřeba zůstat otevřený a třeba i začít uvažovat o nějaké spolupráci. Zvlášť, když je tou konkurencí starý kamarád.

Autor:




Nejčtenější

Řez obytným modulem usazeným do zahrady
Bunkr do každé rodiny. Češi vyrábějí kryty pro případ krize

Nepokoje, energetická krize, přírodní katastrofa, válka. Stále více Čechů se připravuje na krizové situace, které dosud odbývali jen mávnutím ruky. Nouzové...  celý článek

Ovocné stromy je potřeba vysadit, než začne vegetační sezona. Kořeny stromků...
Poslední šance k výsadbě ovocných stromů, ale jen s vydatnou zálivkou

Jaro se plnou silou hlásí o slovo, takže máte posledních pár týdnů na výsadbu ovocných dřevin, které musí být v půdě co nejdříve před vegetačním obdobím. Jak...  celý článek

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

U veterináře. Ilustrační snímek
Na antibiotika nereagují už ani domácí mazlíčci. Nadužívají se jako u lidí

Problém nadužívání antibiotik se netýká jenom lidí. Stále častěji se objevuje i u psů a koček. Veterináři bijí na poplach a upozorňují na nutnost lepší...  celý článek

Takto připravuje šéf lehké cuketové nudle s houbami.
Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na...  celý článek

Další z rubriky

Takto připravuje šéf lehké cuketové nudle s houbami.
Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na...  celý článek

Alkoholový čistič oken snadno vyrobíte doma. Ilustrační snímek
Citron a ocet. To je domácí drogerie, která nahradí většinu chemie

Skříňky plné čisticích prostředků za nemalé peníze máme doma asi všichni. Přitom mnohdy stačí obyčejný citron či ocet a mnohé chemické pomocníky nahradíte a...  celý článek

Takto vypadají po obarvení v cibulových slupkách vajíčka, která byl omotaná...
Slupky žluté i červené cibule schovávejte na velikonoční barvení vajec

Velikonoc se sice letos dočkáme až v polovině dubna, nicméně pokud vás oslovuje přírodní barvení vajec v cibulových slupkách, už si je v kuchyni schraňujte. To...  celý článek

Palačinky z ovesných vloček
Palačinky z ovesných vloček

Sladká a zdravá rychlovka. :)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.