Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Kuchařští učni ani nepoznají maso a neumí ho krájet, šílí Pohlreich

  0:09aktualizováno  0:09
„Tentokrát jsme se napili přímo u pramene a nahlédli do systému, který má za úkol produkovat kvalitní profesionály. Bylo to výživné a asi i lehce depresivní. Nicméně realita je zřejmě taková a změna se zdá být v nedohlednu,“ netají se Zdeněk Pohlreich svou skepsí u dalšího premiérového dílu Ano, šéfe!

Opravdu výživný díl natočený na kuchařském učilišti v Trmicích, který Prima odvysílá ve čtvrtek večer, odhaluje prvotní příčinu toho, proč od vyučeného kuchaře leckdy nedostanete na stůl žádný zázrak. Podle Pohlreicha je to jednoznačně systémem výuky, které chybí kvalitní praxe a opravdu poctivé zbožíznalectví. Bez toho nelze chtít po dětech, aby v kuchyni excelovaly.

Obrázky z učiliště v Trmicích

Paradoxně to potvrdí hned uvítací výbor učitelského sboru, který Pohlreicha zahrne plnými tácy s občerstvením. Jenže jde v podstatě o přehlídku smaženého masa. „Nechutná to blbě, ale je to bohužel všechno usmažený, takže trochu stereotypní,“ konstatuje šéf.

Od cukrářů zase přinesou podezřele hezky vypadající zákusky. „Obávám se ale, jestli šlehačka není rostlinného původu. A čokoláda bude asi trošku nekvalitní,“ konstatuje po ochutnání a ředitel učiliště ani náhodou neprotestuje, jen přikyvuje.

Drsná realita z ústeckého učiliště

Ne že by se na obor kuchař hrnuli zrovna premianti, v tom to jejich mistři nemají jednoduché nikde. Ale jak se snaží Pohlreich přesvědčit ředitele učiliště na předměstí Ústí nad Labem: „Každá ta skupina lidí v kuchyni je jen tak dobrá, jako její nejslabší článek. Je to o systému výuky. A stačilo by málo a těm dětem by se dalo dát o strašně moc víc.“ Jenže pohněte něčím, co jede stejně desítky let a děti se pořád učí vařit třeba čočku s párkem. To ale není cesta, jak se dozvědět, co a jak se dnes ve světě vaří.

Ano, šéfe! z předměstí Ústí nad Labem neodhaluje jen zastaralý systém výuky na kuchařském učilišti. Je to i poměrně krutá sonda do sociálního prostředí, v jakém řada dětí - kuchařských učňů - vyrůstá. Nevalný zájem ze strany rodičů není právě motivací o jakoukoliv snahu a profesní zaujetí.

Strčit plech s připravenými kuřecími stehny do konvektomatu? Tak to je i pro učně třetího ročníku problém. Nesmějí ho sami používat, takže to prostě neumí.
Budoucí kuchaři ze druháku a třeťáku nepoznají krkovičku. „Aspoň že poznáte, že je to maso,“ uleví si šéf.
Krájet maso se člověk naučí jen tak, že si to prostě zkusí a nechá si poradit.

Přesto se v nich právě tohle snaží Zdeněk Pohlreich probudit. Nepeskuje je za to, že ve druháku či třeťáku nepoznají prorostlou krkovičku nebo vepřovou pečeni. Trpělivě vysvětluje, jak se obsluhuje konvektomat, nebo že by na kachní kůži nemělo před přípravou zůstat peří. Učí je, že úsměv nikoho nic nestojí a v pohostinství je důležitý.

Ale hlavně je vezme do profesionální kuchyně vyhlášené ústecké restaurace Na Větruši, které velí šéfkuchař Lukáš Uher, a nechá je připravit opravdu dobré meníčko z kvalitních surovin pro jejich rodiny a příbuzné. Je to možná trochu výkřik do tmy, ale je evidentní, že mu to za ten pokus stojí.





Nejčtenější

Krásný kapr jako vystřižený z britských magazínů
Krásná německá kaprařka: Při čekání na kapra se nejradši trošku prospím

Claudia Dargaová je považována za jednu z nejkrásnějších kaprařek v evropských závodních týmech. Ale závoděním se neživí, rybolov má jen jako hobby.  celý článek

Fenka mopse Peppa se zhruba před měsícem ujala tří opuštěných koťat nalezených...
VIDEO: Fenka mopse se dojemně stará o tři opuštěná koťata z ulice

Když tři opuštěná slepá koťata nalezená na ulici v Londýně přivezli na začátku listopadu do útulku Battersea Dogs and Cats, byla to pro fenku mopse jménem...  celý článek

Ajabu poznává svět kolem sebe a začíná si hrát. (23. 11. 2016)
Malého Ajabua berou do party gorilí rošťáci, zajímavý je i pro Bikiru

Půlroční batolící se potomek samice Shindy je čím dál samostatnější a ochrannou náruč matky vyhledává jen výjimečně. Zato se učí rošťačit s puberťákem Kiburim...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.