Pohlreich by chtěl halušky víc sexy, narazí na slovenské dubové palice

  • 171
Je to asi poprvé, co o šéfovi někdo řekne, že se v jídle rýpe vidličkou jako nesmělá kočka. Těžkou kuchyni, ve které sice figurují domácí suroviny, ovšem v kombinaci se spoustou sádla a mouky prostě nedává. Že se to zapije borovičkou, pro něj není argument.

Ve čtvrtek večer, v závěrečném dílu aktuální řady Ano, šéfe!, diváci uvidí Zdeňka Pohlreicha v roli drsného šéfkuchaře premiérově na Slovensku.

A překvapivě bude střílet góly na skutečnou hokejovou bránu i lyžovat na Chopku. Ale především poprvé v životě uvaří ve slovenské kolibě.

Na pomoc si ho pozvali dva zoufalí Slováci, bráchové, kteří za vydatné pomoci své maminky dva roky provozují tradiční slovenskou kolibu ve středisku Jasná na Chopku.

Podle nich jsou tu spokojení Polák, Rus i Ukrajinec, s tím, že Polák přijede na smažák se šunkou. Typický Čech s rodinou si tu prý objedná jeden vývar a tři lžíce a Slovák se pro změnu často chová jako kretén.

„Tak jsem pochopil, že tady nikdo žádný lehký jídla nechce. Všichni se rádi nacpou něčím hodně těžkým, aby si mohli dát hodně kořalky,“ konstatuje šéf po slovních přestřelkách s provozovateli i hosty koliby. A důvod je jednoduchý: když borovička teče proudem, žije se krásně.

„Jste první společnost na světě, kde vidím pít kořalku k jídlu,“ konstatuje u stolu mladých dívčin, které bez rozpaků přiznávají, že zcela cíleně přišly za těžkou klasikou a panáky. „Je to zdravé,“ oponují a bombardují šéfa argumenty.

Bude tady vůbec někdo stát o to, aby je Pohlreich naučil s kvalitními surovinami zacházet v kuchyni i jinak? Moderněji?

Přesvědčit, slovy šéfa, slovenské dubové palice, aby něco udělaly jinak, není snadné. A šéf se tentokrát hodně zapotí. Protože na Chopku je to o tom, jestli se mu podaří dostat se pod tvrdou skořápku obou bratrů, kteří brání maminčinu slovenskou domácí kuchyni zuby nehty. A za tím vším ještě probublává zatraceně silný rodinný příběh.