Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pohlreich griluje Ameriku ve spreji. A vyučuje hovězí zeměpis

Zdeněk Pohlreich se v sezoně nemůže vyhnout grilování. V pátém dílu pořadu Vařte jako šéf! začíná zbožíznalectvím a prozkouší své pomocníky ze znalostí hovězího masa. Ale řada dojde i na vepřovou panenku, která je daleko cenově dostupnější než "profláknutá" svíčková.

Na svíčkovou samozřejmě dojde taky, dokonce se jí začíná. Nejde tu o speciální receptury, cílem je ukázat, jak budou vypadat v praxi jednotlivé stupně propečení. Ne všem třem pomocníkům se to povede na jedničku. Vzhledem k tomu, že jsou to vlastně profesionálové, nemusíte se stydět za vlastní odchylky. Až jich denně budete dělat padesát, určitě to dostanete "do ruky".

Pohlreich se rozhodl demonstrovat, jak je důležité nějakou tu minutku počkat s krájením masa. Pro pokus zvolil flanksteak neboli pupek. Je to ploché maso, které se griluje v celku a krájí se na tenké proužky. Jeho obliba spočívá v tom, že sice není tak křehké jako svíčková, ale po dobré úpravě je vynikající a hlavně – je podstatně levnější.

Ugrilovaný kus rozříznou a udělají tlakovou zkoušku. Měří množství šťávy, která se vylisuje z masa rozříznutého ihned po tepelném zpracování a z masa, kde se chvíli s řezáním počká. Výsledky není třeba komentovat. Ale stojí za to podívat se, jakým způsobem to zkouší: tři lidé, kteří si jeden druhému vylezou na záda, aby dosáhli co největšího tlaku na maso. Takže jakýsi živý lis.

A proč Amerika ve spreji? To si jenom Pohlreich neodpustil jeden ze svých oblíbených vtípků. Ukáže svůj hovězí burger extra super speciál. Spojí dva plátky hovězího mletého a mezi ně dá bylinkové máslo. A protože je to symbol grilování v Americe, jak známe Zdéňu, nemůže to nazvat normálně.

Jak Pohlreich marinuje nadvakrát

Vymačkejte šťávu z poloviny pomeranče.

Stačí jen lžička medu, aby se maso při grilování nepřipékalo.

Přidejte nakrájené dva stroužky česneku.

Ač je Zdeněk Pohlreich známý tím, že dává přednost jednoduchosti, pro grilovanou panenku si vybral dvojí marinádu s pomerančovým základem. Pro první marinádu vymačkejte šťávu z poloviny pomeranče, přidejte lžičku medu, nakrájejte dva stroužky česneku a přidejte pepř. Do směsi ponořte rozpůlenou panenku, přikryjte a nechte přes noc v lednici.

Maso dejte přes noc do lednice.

Panenku grilujte pod poklopem, aby se propeklo i zevnitř.

Po upečení panenku obalte v druhé marinádě.

Během grilování panenky (pod poklopem, aby se propekla i vevnitř) si bleskově připravíte druhou marinádu. Stačí jen olivový olej, pár lístků šalvěje, trochu rozmarýnu, tymiánu a trošku nastrouhané pomerančové kůry.

Na talíři nakrájenou panenku ozdobte zbytky bylinkové marinády.

Až je maso opečené, obalí se ve druhé marinádě, nechá se odpočinout a může se krájet. Nakonec se může ozdobit zbytky bylinkové marinády.

Pátý díl pořadu na téma grilování Vařte jako šéf! uvidíte ve ve čtvrtek v 21:30 na Prima family.

Autor:
  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...