Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pohlreich griluje Ameriku ve spreji. A vyučuje hovězí zeměpis

Zdeněk Pohlreich se v sezoně nemůže vyhnout grilování. V pátém dílu pořadu Vařte jako šéf! začíná zbožíznalectvím a prozkouší své pomocníky ze znalostí hovězího masa. Ale řada dojde i na vepřovou panenku, která je daleko cenově dostupnější než "profláknutá" svíčková.

Na svíčkovou samozřejmě dojde taky, dokonce se jí začíná. Nejde tu o speciální receptury, cílem je ukázat, jak budou vypadat v praxi jednotlivé stupně propečení. Ne všem třem pomocníkům se to povede na jedničku. Vzhledem k tomu, že jsou to vlastně profesionálové, nemusíte se stydět za vlastní odchylky. Až jich denně budete dělat padesát, určitě to dostanete "do ruky".

Pohlreich se rozhodl demonstrovat, jak je důležité nějakou tu minutku počkat s krájením masa. Pro pokus zvolil flanksteak neboli pupek. Je to ploché maso, které se griluje v celku a krájí se na tenké proužky. Jeho obliba spočívá v tom, že sice není tak křehké jako svíčková, ale po dobré úpravě je vynikající a hlavně – je podstatně levnější.

Ugrilovaný kus rozříznou a udělají tlakovou zkoušku. Měří množství šťávy, která se vylisuje z masa rozříznutého ihned po tepelném zpracování a z masa, kde se chvíli s řezáním počká. Výsledky není třeba komentovat. Ale stojí za to podívat se, jakým způsobem to zkouší: tři lidé, kteří si jeden druhému vylezou na záda, aby dosáhli co největšího tlaku na maso. Takže jakýsi živý lis.

A proč Amerika ve spreji? To si jenom Pohlreich neodpustil jeden ze svých oblíbených vtípků. Ukáže svůj hovězí burger extra super speciál. Spojí dva plátky hovězího mletého a mezi ně dá bylinkové máslo. A protože je to symbol grilování v Americe, jak známe Zdéňu, nemůže to nazvat normálně.

Jak Pohlreich marinuje nadvakrát

Vymačkejte šťávu z poloviny pomeranče.

Stačí jen lžička medu, aby se maso při grilování nepřipékalo.

Přidejte nakrájené dva stroužky česneku.

Ač je Zdeněk Pohlreich známý tím, že dává přednost jednoduchosti, pro grilovanou panenku si vybral dvojí marinádu s pomerančovým základem. Pro první marinádu vymačkejte šťávu z poloviny pomeranče, přidejte lžičku medu, nakrájejte dva stroužky česneku a přidejte pepř. Do směsi ponořte rozpůlenou panenku, přikryjte a nechte přes noc v lednici.

Maso dejte přes noc do lednice.

Panenku grilujte pod poklopem, aby se propeklo i zevnitř.

Po upečení panenku obalte v druhé marinádě.

Během grilování panenky (pod poklopem, aby se propekla i vevnitř) si bleskově připravíte druhou marinádu. Stačí jen olivový olej, pár lístků šalvěje, trochu rozmarýnu, tymiánu a trošku nastrouhané pomerančové kůry.

Na talíři nakrájenou panenku ozdobte zbytky bylinkové marinády.

Až je maso opečené, obalí se ve druhé marinádě, nechá se odpočinout a může se krájet. Nakonec se může ozdobit zbytky bylinkové marinády.

Pátý díl pořadu na téma grilování Vařte jako šéf! uvidíte ve ve čtvrtek v 21:30 na Prima family.

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Když chcete vysavač, který ušetří čas i nervy
Když chcete vysavač, který ušetří čas i nervy

A teď řekněte popravdě, kdo z vás si užívá denní kolotoč luxování a vytírání? Pokud to není váš oblíbený sport, Roborock Saros 10R vás zaručeně...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025