Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Rustikální ručně hnětená pizza. Kdysi ji takto dělaly italské mámy

aktualizováno 
Dnešní díl Pohlreichova grilování je návratem k jednoduchým pokrmům. Co složitého může být na pečeném kolenu, marinovaných křidýlkách nebo pizze? V podání obzvláště dobře naladěného Šéfa je potom radost dívat se, případně si rovnou zavařit.

„Vařte jednoduše, instinktivně, ne otrocky podle receptů,“ radí šéfkuchař. A sami vidíte, že v jeho podání to tak může být. V tomto díle se chystá pozvat sousedy, kteří přijdou i s dětmi. Takže pro tatínky to bude pečené koleno, pro děti křidýlka a pizza. A pro všechny sladká tečka v podobě borůvkového poháru.

Fotogalerie

Sledovat výrobu Pohlreichovy pizzy ponouká vyzkoušet si to s ním. Takto se kdysi vyráběla v Itálii. Bez robotů, ručně a rozhodně si strávníci nepotrpěli na normované rozměry průměrů, neexistovaly žádné lisy na těsto jako ve fastfoodech a italské babičky určitě neuměly ekvilibristické kousky restauračních pizzařských specialistů, vyráběly prostě slané placky s „něčím nahoře“.

Tehdy neexistovaly konzervy, které nabízejí pyré nebo konzervovaná loupaná rajčata, ze kterých se dnes většinou vyrábí základní omáčka sugo. Hospodyňky musely vycházet z čerstvých . Stejně postupuje i Zdeněk Pohlreich, když si rajčata rozvaří. Podle jeho názoru není třeba je doslazovat, je lepší děti odmala zvykat na přírodní chuť rajčat, než je deformovat chutí kečupu.

Z těsta na ukázku tvaruje dvě menší pizzy, aby se vešly na jeden kámen. „Já nejsem žádný velký pizzař. Na Sicílii by mě možná zavřeli do vězení,“ dělá si ze sebe legraci. Každou z nich dozdobí trochu jinak, alespoň děti mohou od sebe ochutnávat.

Geniální je bleskový dezert, na postup se detailně můžete podívat na videu. Do skleniček nalámete cukrářské piškoty, zakapete je šťávou z pomeranče a přidejte do sklenic borůvky.

Do mísy nastrouhejte trochu kůry z pomeranče, přidejte trochu zakysané smetany a sýru ricotta, trochu přislaďte třtinovým cukrem. Mezitím jste si na sucho nechali opražit lískové ořechy – teď je můžete nasekat a vmíchat do směsi.

Směs nalijete do sklenic, můžete nahoru nasypat pár pistácií. „A navrch, aby to bylo senzační, těm broučkům nastrouhám trochu čokolády,“ myslí Pohlreich na atraktivní vzhled. A jako korunu tomu nasadí ozdůbku v podobě lístku meduňky a piškotu na nabírání.

Autor:




Nejčtenější

Pstruh obecný potoční
Pstruh potoční je už dnes skoro ohrožená ryba, tvrdí rybář Jakub Vágner

Kvůli kormoránům i lidem je dnes pstruh žijící v potocích vzácností, říká Jakub Vágner v novém dílu pořadu S Jakubem na rybách. Probere techniky lovu pstruhů.  celý článek

Pro kus dobrého jídla jsou psi ochotní udělat všechno.
Psi jsou pro jídlo schopni udělat cokoliv. I podfouknout svého páníčka

Marianne Heberleinová z curyšské univerzity doma pozorovala nepravosti svých psů, udivovala ji jejich vynalézavost. S kolegy vytvořila studii, která podle ní...  celý článek

Malá akumulátorová pila je určena pro drobné práce kolem domu.
Bude na zahradách vládnout akutechnika? Její výsledky jsou stále lepší

Ještě před pár lety se zdálo, že akumulátorové zahradní stroje jsou jen drahou variantou pro několik nadšenců. Ale teď se ukazuje, že výkony se zvedají a...  celý článek

Samice lemura mongoz se svým mládětem.
V ostravské zoo se narodilo vzácné mládě lemura mongoze, první v Česku

Příchod nové samice vzácného madagaskarského lemura loni na podzim znamenal pro chovatele v ostravské zoologické zahradě velkou naději na rozmnožení tohoto...  celý článek

Housenka zavíječe zimostrázového
PORADNA: Mám skoro zničený buxus od zavíječe. Co proti tomu mohu dělat

Na začátku května jsem zjistila, že mi buxus na zahradě skoro sežral zavíječ zimostrázový. Myslím, že to tentokrát ještě přežil, ale bojím se, aby se to příští...  celý článek

Další z rubriky

Letní grilování iDNES.cz
SPECIÁL: Grilujte maso i zeleninu. Videorecepty a kuchařské triky

Ve zvláštní příloze věnované grilování najdete desítky chutných receptů na drůbež, ryby, pořádný steak i lehčí zeleninové pokrmy.  celý článek

Domácí klobásky se salátem
Klobásky na gril nemusíte kupovat, připravte si vlastní, radí Pohlreich

Klobásky neodmyslitelně patří ke grilování, většinou si je kupujeme v obchodě. Zdeněk Pohlreich v pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, jak překvapit hosty...  celý článek

Hovězí steak s paprikou a žampiony.
Pohlreich se těší na jarní grilování, steak si udělal alespoň v kuchyni

Přestože se Zdeněk Pohlreich věnoval v současné řadě Teď vaří šéf! zdravé lehké kuchyni, uznává, že rozhodně není třeba zatratit pěkný kousek uleželého...  celý článek

GONVARRI CZECH, s.r.o. - Andrea Gabrhelová
IT technik

GONVARRI CZECH, s.r.o. - Andrea Gabrhelová
Ústecký kraj
nabízený plat: 20 000 - 45 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.