Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Rustikální ručně hnětená pizza. Kdysi ji takto dělaly italské mámy

aktualizováno 
Dnešní díl Pohlreichova grilování je návratem k jednoduchým pokrmům. Co složitého může být na pečeném kolenu, marinovaných křidýlkách nebo pizze? V podání obzvláště dobře naladěného Šéfa je potom radost dívat se, případně si rovnou zavařit.

„Vařte jednoduše, instinktivně, ne otrocky podle receptů,“ radí šéfkuchař. A sami vidíte, že v jeho podání to tak může být. V tomto díle se chystá pozvat sousedy, kteří přijdou i s dětmi. Takže pro tatínky to bude pečené koleno, pro děti křidýlka a pizza. A pro všechny sladká tečka v podobě borůvkového poháru.

Fotogalerie

Sledovat výrobu Pohlreichovy pizzy ponouká vyzkoušet si to s ním. Takto se kdysi vyráběla v Itálii. Bez robotů, ručně a rozhodně si strávníci nepotrpěli na normované rozměry průměrů, neexistovaly žádné lisy na těsto jako ve fastfoodech a italské babičky určitě neuměly ekvilibristické kousky restauračních pizzařských specialistů, vyráběly prostě slané placky s „něčím nahoře“.

Tehdy neexistovaly konzervy, které nabízejí pyré nebo konzervovaná loupaná rajčata, ze kterých se dnes většinou vyrábí základní omáčka sugo. Hospodyňky musely vycházet z čerstvých . Stejně postupuje i Zdeněk Pohlreich, když si rajčata rozvaří. Podle jeho názoru není třeba je doslazovat, je lepší děti odmala zvykat na přírodní chuť rajčat, než je deformovat chutí kečupu.

Z těsta na ukázku tvaruje dvě menší pizzy, aby se vešly na jeden kámen. „Já nejsem žádný velký pizzař. Na Sicílii by mě možná zavřeli do vězení,“ dělá si ze sebe legraci. Každou z nich dozdobí trochu jinak, alespoň děti mohou od sebe ochutnávat.

Geniální je bleskový dezert, na postup se detailně můžete podívat na videu. Do skleniček nalámete cukrářské piškoty, zakapete je šťávou z pomeranče a přidejte do sklenic borůvky.

Do mísy nastrouhejte trochu kůry z pomeranče, přidejte trochu zakysané smetany a sýru ricotta, trochu přislaďte třtinovým cukrem. Mezitím jste si na sucho nechali opražit lískové ořechy – teď je můžete nasekat a vmíchat do směsi.

Směs nalijete do sklenic, můžete nahoru nasypat pár pistácií. „A navrch, aby to bylo senzační, těm broučkům nastrouhám trochu čokolády,“ myslí Pohlreich na atraktivní vzhled. A jako korunu tomu nasadí ozdůbku v podobě lístku meduňky a piškotu na nabírání.

Autor:




Nejčtenější

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Ptačí budka ve stylu Slow TV od ateliéru Harddecore a serveru Technet.cz.
Postavte si vlastní Slow TV ptačí budku. Stačí vám šukalka a vrtačka

V zimě je potřeba ptáčky přikrmovat a v létě je dobré alespoň těm nejmenším postavit hnízdiště. Budka, kterou si podle našeho návodu vyrobíte, poslouží...  celý článek

Zloděj se klíčem v zámku nebude zdržovat.
Deset tipů, jak zabezpečit byt seniorů před zloději a podvodníky

Senioři patří v souvislosti s majetkovou trestnou činností a podvody k nejohroženější skupině. Jsou důvěřiví, často žijí osamoceně, mnohdy mají nějaký...  celý článek

Ovocné stromy je potřeba vysadit, než začne vegetační sezona. Kořeny stromků...
Poslední šance k výsadbě ovocných stromů, ale jen s vydatnou zálivkou

Jaro se plnou silou hlásí o slovo, takže máte posledních pár týdnů na výsadbu ovocných dřevin, které musí být v půdě co nejdříve před vegetačním obdobím. Jak...  celý článek

Módu minipsů podporuje i módní průmysl.
Za módní miniaturní psy se platí tisíce, přitom jsou to nemocná zvířata

Je to vlastně kšeftování s nemocnými zvířaty. Jenže poptávka po minipsech je velká a lidé jsou v honbě za módním trendem ochotní platit tisíce. Takové zvíře...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.