Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Rustikální ručně hnětená pizza. Kdysi ji takto dělaly italské mámy

aktualizováno 
Dnešní díl Pohlreichova grilování je návratem k jednoduchým pokrmům. Co složitého může být na pečeném kolenu, marinovaných křidýlkách nebo pizze? V podání obzvláště dobře naladěného Šéfa je potom radost dívat se, případně si rovnou zavařit.

„Vařte jednoduše, instinktivně, ne otrocky podle receptů,“ radí šéfkuchař. A sami vidíte, že v jeho podání to tak může být. V tomto díle se chystá pozvat sousedy, kteří přijdou i s dětmi. Takže pro tatínky to bude pečené koleno, pro děti křidýlka a pizza. A pro všechny sladká tečka v podobě borůvkového poháru.

Fotogalerie

Sledovat výrobu Pohlreichovy pizzy ponouká vyzkoušet si to s ním. Takto se kdysi vyráběla v Itálii. Bez robotů, ručně a rozhodně si strávníci nepotrpěli na normované rozměry průměrů, neexistovaly žádné lisy na těsto jako ve fastfoodech a italské babičky určitě neuměly ekvilibristické kousky restauračních pizzařských specialistů, vyráběly prostě slané placky s „něčím nahoře“.

Tehdy neexistovaly konzervy, které nabízejí pyré nebo konzervovaná loupaná rajčata, ze kterých se dnes většinou vyrábí základní omáčka sugo. Hospodyňky musely vycházet z čerstvých . Stejně postupuje i Zdeněk Pohlreich, když si rajčata rozvaří. Podle jeho názoru není třeba je doslazovat, je lepší děti odmala zvykat na přírodní chuť rajčat, než je deformovat chutí kečupu.

Z těsta na ukázku tvaruje dvě menší pizzy, aby se vešly na jeden kámen. „Já nejsem žádný velký pizzař. Na Sicílii by mě možná zavřeli do vězení,“ dělá si ze sebe legraci. Každou z nich dozdobí trochu jinak, alespoň děti mohou od sebe ochutnávat.

Geniální je bleskový dezert, na postup se detailně můžete podívat na videu. Do skleniček nalámete cukrářské piškoty, zakapete je šťávou z pomeranče a přidejte do sklenic borůvky.

Do mísy nastrouhejte trochu kůry z pomeranče, přidejte trochu zakysané smetany a sýru ricotta, trochu přislaďte třtinovým cukrem. Mezitím jste si na sucho nechali opražit lískové ořechy – teď je můžete nasekat a vmíchat do směsi.

Směs nalijete do sklenic, můžete nahoru nasypat pár pistácií. „A navrch, aby to bylo senzační, těm broučkům nastrouhám trochu čokolády,“ myslí Pohlreich na atraktivní vzhled. A jako korunu tomu nasadí ozdůbku v podobě lístku meduňky a piškotu na nabírání.

Autor:




Nejčtenější

Cestu si do Motýlího domu našli první návštěvníci.
VIDEO: V Praze otevřeli Motýlí dům. Vypadá jako kambodžská džungle

Interiér Motýlího domu napodobuje džungli v oblasti slavného kambodžského chrámu Angkor Vat a podobné jsou i podmínky, ve kterých tu motýli žijí: teplotu...  celý článek

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

Vícebarevný pudl
Ovčák, border kolie, pudl a spol. Šest nejinteligentnějších psích plemen

Inteligentní psí plemeno je pro páníčka jistě velkou radostí, ale může způsobovat i spoustu starostí. Inteligentní pes totiž potřebuje spoustu pozornosti a...  celý článek

Vlci se štěňaty. V pražské zoo lze na vlastní oči pozorovat, jak probíhá...
Vlci v pražské zoo vychovávají pět vlčat. Boj o maso probíhá každý den

Pět dvouměsíčních vlčat se líně povaluje i navzájem škádlí před ústím nory, schovaným pohledům návštěvníků ležícími kmeny stromů. Zdánlivě se nic neděje, ale...  celý článek

Další z rubriky

Instalatér, ilustrační obrázek
PORADNA: Instalatér přehodil přívod teplé a studené vody. Jak to opravit

Při výměně kuchyňské baterie se instalatérovi povedlo přehodit přívod teplé a studené vody, popisuje čtenářka Marie. Jenže odjel na dovolenou, tak se ptá,...  celý článek

Pronajímání domů a bytů on-line je stále populárnější.
Půjčujete chalupu přes internet? Dejte si pozor na majetek

Důvěra Čechů ke krátkodobým sezonním pronájmům chalup nebo rodinných domů prostřednictvím on-line služeb roste. Na serverech typu Airbnb, Couchsurfing nebo...  celý článek

Ve vegetariánském řeznictví nenajdete běžné maso, ale jeho náhražky z rostlin.
Maso z rostlin ve vegetariánském řeznictví chutná jako to opravdové

To, že se některé masné výrobky jako buřty, salámy nebo párky mnohdy šidí a vyrábějí takřka bez masa, prokázal nejeden spotřebitelský test. Jsou ovšem „masa“,...  celý článek

Vyfoťte, vystavte, prodejte
Vyfoťte, vystavte, prodejte

Prodávejte jednoduše přes mobilní aplikaci Bazar eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.