Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Americký sen v moravském převleku a Pohlreichova léčba šokem

  1:15
„Extra to je v každém případě, ale bohužel extra hnusný,“ konstatuje Zdeněk Pohlreich poté, co mu v mohelnické restauraci naservírují polosyrový burger z masa, co se půl dne povalovalo v kuchyni. Na vině není ani tak nešťastný kluk bez praxe, ale majitelé a provozní „American Grill Bar Restaurantu“.

Ve zhruba desetitisícovém moravském městečku se pere o přízeň místních přes třicet hospod. Proč nepřidat další, když už jsou k dispozici volné prostory, řekli si zřejmě místní kameník a jeho partner provozující několik živností od kadeřnictví po hernu. A otevřeli si podnik v americkém stylu, najali provozního, otevřeli a přihlásili se do pořadu Ano, šéfe!

Fotogalerie z Mohelnice

Za měsíc a půl provozu se jim pak na pozici kuchaře vystřídalo sedm lidí. Včetně zmíněného kluka, který měl tu smůlu, že stál u sporáku právě ve chvíli, kdy si z menu podniku objednal obávaný šéfkuchař. Maturita na škole cestovního ruchu a přání dělat v kuchyni mu v tu chvíli moc nepomohly. Musel by si ho nejdřív vzít do parády zkušený profík a hlavně by se neobešel bez změny přístupu. Házet na něj všechnu vinu je však podle Pohlreicha laciné.

Naservíruje raději majitelům a provoznímu na talíř to samé, co dostal on jako host jejich podniku. Je to poměrně drsné, ale jinak by si těžko uvědomili, že odpovědnost za případné zdravotní problémy konzumentů leží na jejich bedrech. Kdo tento pořad sleduje, možná si při shlédnutí našeho úvodního videa vzpomene na legendární díl s brněnskou Bohémou.

Naučí se nakonec v Mohelnici opravdu dobré burgery?

„Člověk se tu snaží vlít energii do žil někomu, kdo si to vůbec nezaslouží,“ uleví si alespoň Pohlreich. A nelze se mu divit a nesmeknout, s jakou profesionalitou se dokáže evidentně znechucený šéf přemoci a zbylému osazenstvu kuchyně předvést, jak by mohlo a mělo menu v podobně nastaveném podniku vypadat a chutnat.

American Grill Bar Restaurant

„Při natáčení dílu v Mohelnici jsem si znovu uvědomil, s jakým diletantstvím se dá náš obor dělat. Arogance, neschopnost a ignorace byly hlavní ingredience na místním menu. Jídlo bylo jednoduše šokující, mám pocit, že něco takového jsem ještě na talíři neviděl,“ vzpomíná Pohlreich na podnik, ve kterém se doslova bál o život .

Poradí s jídelním lístkem i se správným výběrem, poměrem a zpracováním masa na burgery i steaky. Má radost z nového začínajícího kuchaře, který má teprve před maturitou, ale vaření ho baví, má zájem se něco naučit a snaží se.

Ale bude to stačit v podniku, kde zní z reproduktorů cimbálovka, dekor stěn kopíruje siluetu New Yorku a hostům klidně servírují kupované nugety z mrazáku? „To má být to americké téma? Že budou lidi žrát mražený jídlo?“ neodpustí si šéf, nicméně mladému kuchaři kolegiálně poradí, co může.

Zda to pomohlo a co a v jakém prostředí dostal na talíř, když se po pár měsících do mohelnického podniku vrátil, se dozvíte ve čtvrtek večer na Primě ve čtvrtém premiérovém dílu podzimní řady Ano, šéfe!

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025