Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Americký sen v moravském převleku a Pohlreichova léčba šokem

  1:15aktualizováno  1:15
„Extra to je v každém případě, ale bohužel extra hnusný,“ konstatuje Zdeněk Pohlreich poté, co mu v mohelnické restauraci naservírují polosyrový burger z masa, co se půl dne povalovalo v kuchyni. Na vině není ani tak nešťastný kluk bez praxe, ale majitelé a provozní „American Grill Bar Restaurantu“.

Ve zhruba desetitisícovém moravském městečku se pere o přízeň místních přes třicet hospod. Proč nepřidat další, když už jsou k dispozici volné prostory, řekli si zřejmě místní kameník a jeho partner provozující několik živností od kadeřnictví po hernu. A otevřeli si podnik v americkém stylu, najali provozního, otevřeli a přihlásili se do pořadu Ano, šéfe!

Fotogalerie z Mohelnice

Za měsíc a půl provozu se jim pak na pozici kuchaře vystřídalo sedm lidí. Včetně zmíněného kluka, který měl tu smůlu, že stál u sporáku právě ve chvíli, kdy si z menu podniku objednal obávaný šéfkuchař. Maturita na škole cestovního ruchu a přání dělat v kuchyni mu v tu chvíli moc nepomohly. Musel by si ho nejdřív vzít do parády zkušený profík a hlavně by se neobešel bez změny přístupu. Házet na něj všechnu vinu je však podle Pohlreicha laciné.

Naservíruje raději majitelům a provoznímu na talíř to samé, co dostal on jako host jejich podniku. Je to poměrně drsné, ale jinak by si těžko uvědomili, že odpovědnost za případné zdravotní problémy konzumentů leží na jejich bedrech. Kdo tento pořad sleduje, možná si při shlédnutí našeho úvodního videa vzpomene na legendární díl s brněnskou Bohémou.

Naučí se nakonec v Mohelnici opravdu dobré burgery?

„Člověk se tu snaží vlít energii do žil někomu, kdo si to vůbec nezaslouží,“ uleví si alespoň Pohlreich. A nelze se mu divit a nesmeknout, s jakou profesionalitou se dokáže evidentně znechucený šéf přemoci a zbylému osazenstvu kuchyně předvést, jak by mohlo a mělo menu v podobně nastaveném podniku vypadat a chutnat.

American Grill Bar Restaurant

„Při natáčení dílu v Mohelnici jsem si znovu uvědomil, s jakým diletantstvím se dá náš obor dělat. Arogance, neschopnost a ignorace byly hlavní ingredience na místním menu. Jídlo bylo jednoduše šokující, mám pocit, že něco takového jsem ještě na talíři neviděl,“ vzpomíná Pohlreich na podnik, ve kterém se doslova bál o život .

Poradí s jídelním lístkem i se správným výběrem, poměrem a zpracováním masa na burgery i steaky. Má radost z nového začínajícího kuchaře, který má teprve před maturitou, ale vaření ho baví, má zájem se něco naučit a snaží se.

Ale bude to stačit v podniku, kde zní z reproduktorů cimbálovka, dekor stěn kopíruje siluetu New Yorku a hostům klidně servírují kupované nugety z mrazáku? „To má být to americké téma? Že budou lidi žrát mražený jídlo?“ neodpustí si šéf, nicméně mladému kuchaři kolegiálně poradí, co může.

Zda to pomohlo a co a v jakém prostředí dostal na talíř, když se po pár měsících do mohelnického podniku vrátil, se dozvíte ve čtvrtek večer na Primě ve čtvrtém premiérovém dílu podzimní řady Ano, šéfe!





Nejčtenější

Takto připravuje šéf lehké cuketové nudle s houbami.
Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na...  celý článek

Nuru jako nadšený lezec s ukořistěnou větvičkou. (25.3.2017)
VIDEO: Pražské gorily si venku užívají první jarní trávy, mláďata řádí

Jakmile minulou sobotu gorily zaslechly, že se mimo obvyklý čas něco děje s hydraulikou a hýbou se dveře u východu do venkovního výběhu, hned se k němu...  celý článek

U veterináře. Ilustrační snímek
Na antibiotika nereagují už ani domácí mazlíčci. Nadužívají se jako u lidí

Problém nadužívání antibiotik se netýká jenom lidí. Stále častěji se objevuje i u psů a koček. Veterináři bijí na poplach a upozorňují na nutnost lepší...  celý článek

Ovocné stromy je potřeba vysadit, než začne vegetační sezona. Kořeny stromků...
Poslední šance k výsadbě ovocných stromů, ale jen s vydatnou zálivkou

Jaro se plnou silou hlásí o slovo, takže máte posledních pár týdnů na výsadbu ovocných dřevin, které musí být v půdě co nejdříve před vegetačním obdobím. Jak...  celý článek

Řez obytným modulem usazeným do zahrady
Bunkr do každé rodiny. Češi vyrábějí kryty pro případ krize

Nepokoje, energetická krize, přírodní katastrofa, válka. Stále více Čechů se připravuje na krizové situace, které dosud odbývali jen mávnutím ruky. Nouzové...  celý článek

Další z rubriky

Pokud kořeny cibulky zabalíte do mechu, svažte je přírodním provázkem, lýkem...
Jaro si domů přineste s hyacinty, rozsvítí vám byt i náladu

Cibuloviny jsou doslova posly jara, tak si je užívejme, než se venku všechno opravdu poctivě zazelená a rozkvete. Z květinářství teď řezané tulipány, hyacinty...  celý článek

Hamburger nebo karbanátek?
Vedle hamburgeru je karbanátek kus utrápeného mletého masa, říká šéfkuchař

„Karbanátek je taková česká prasečinka, ale i ta se dá udělat poctivě a chutně,“ říká pro týdeník 5plus2 šéfkuchař Honza Štěrba. V pomyslném souboji s...  celý článek

Takto připravuje šéf lehké cuketové nudle s houbami.
Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.