Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na Šumavě Štěpán, v Lednici nový Baťa. Pohlreichovi učni, kteří už umí

  4:00
Jako dvě třešničky na šéfovském dortu jsou restaurace U Štěpána a U Tlustých, na jejichž úspěch může být Zdeněk Pohlreich hrdý. Má na něm totiž svou zásluhu. Jsou to také poslední dva podniky, které zkontroluje v rámci pořadu Už dost, šéfe!

Obě uvedené restaurace patří k tomu nejlepšímu, co Zdeněk Pohlreich během natáčení poznal a popostrčil. Zřejmě se chtěl na závěr rozloučit se svou misí po hospodách v Česku stylově a optimisticky.

Ze Štěpána je univerzál, kterého si váží i zaměstnanci

Proto zřejmě jeho první cesta vede na Šumavu, kde pomáhal vylepšit provoz v kuchyni i na place hned dvěma podnikům. Zatímco se ukáže, že restauraci na zámku Kněžice dánští majitelé zavřeli krátce po natáčení, restaurace U Štěpána naštěstí po třech letech naopak jen vzkvétá. I její majitelé vypadají spokojeně.

U Štěpána a U Tlustých

Štěpán a Zdenička Rudovi totiž dokázali využít šéfových rad i výtek maximálně. Jejich masné krávy se dál spokojeně pasou, v kuchyni a na place ovšem kmitá trojnásobek původního počtu (čtyř) zaměstnanců. A hlavně každý ví, co má dělat, a dělají to dobře. Nestěžují si, že U Štěpána se opravdu maká. Na oplátku jde ale se šéfem domluvit cokoliv, čehož si váží.

Štěpánova žena Zdenička si dobře pamatuje, že jejich podnikání nakopl právě Pohlreich: "Zdendovy rady nám daly hrozně moc, úplně nám změnily myšlení."

I Štěpán si je vědom, že bez nich by se asi z místa nepohnuli. Neměli by ani konvektomat. "A také nám řekl: Hlavně se z toho neposerte. A o to se nějak snažíme dodneška," dodává se smíchem Zdenička. 

Je evidentní, že Štěpán na sobě velmi zapracoval, profesně i v osobním životě. Je z něj štíhlý, zdravě sebevědomý mladý muž, který Pohlreichovi popisuje, jak párkrát do roka zve ke svému týmu kouče. Aby měl i nad sebou kontrolu a jistotu, že všechno skutečně šlape, jak má. "Ty jsi největší univerzál, jakého znám," skládá mu poklonu šéf. I jídlo, které mu U Štěpána přistane na stole, je dokonalé, ať už je to letní pstruh, žebra nebo domácí hamburger.

V Lednici Tlustí prodávají až tisíc jídel denně. A vlastní uzeniny

Do Lednice dorazí Pohlreich vlakem, u nádraží si ho vyzvedne Andrej Tlustý  s koňským povozem a od té doby už Zdeněk jen žasne. Tam, kde si před třemi roky neuměli spočítat, jaké nasadit ceny, aby neprodělávali, vyrostla prosperující restaurace s dvaceti zaměstnanci i výrobna poctivých uzenin.

Při výletu do Lednice máte jistotu, že se tam i dobře najíte. U Tlustých.
Andrej Tlustý z Lednice má i vlastní výrobnu uzenin, Pohlreich smeká.
V lednické kuchyni také všichni kmitají jako o život.

Přestože v restauraci U Tlustých vydají 800 až 1 000 porcí jídla denně, šéf jim nemá co vytknout. Šéfkuchař to kvituje s povděkem; vždycky byl přesvědčený, že se poctivá kuchyně připravovaná z kvalitních a čerstvých surovin musí vyplatit. I cvrkot v dokonale profesionálně vybavené kuchyni je naprosto neuvěřitelný, pro šéfa radost pohledět. Ceduli hlásající STOP, kterou U Tlustých staví do dveří, když mají plnou restauraci, tu už šéf považuje za zhmotnělý restauratérův sen. 

Podobně ho nadchne i prohlídka prodejny a výrobny vlastních uzenin, kde pracuje část rodiny. A bydlení mají Tlustých přes ulici. Takhle nějak si to podle Zdeňka Pohlreicha představoval už Baťa. Podobně jako ze Šumavy, i z Moravy tedy odjíždí šéf téměř dojatý, že i u nás snad  jednou bude restaurační podnikání fungovat zdravě. Stejnou naději můžete načerpat ve středu večer na Primě.

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Když chcete vysavač, který ušetří čas i nervy
Když chcete vysavač, který ušetří čas i nervy

A teď řekněte popravdě, kdo z vás si užívá denní kolotoč luxování a vytírání? Pokud to není váš oblíbený sport, Roborock Saros 10R vás zaručeně...

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025