Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Na Šumavě Štěpán, v Lednici nový Baťa. Pohlreichovi učni, kteří už umí

  4:00aktualizováno  4:00
Jako dvě třešničky na šéfovském dortu jsou restaurace U Štěpána a U Tlustých, na jejichž úspěch může být Zdeněk Pohlreich hrdý. Má na něm totiž svou zásluhu. Jsou to také poslední dva podniky, které zkontroluje v rámci pořadu Už dost, šéfe!

Obě uvedené restaurace patří k tomu nejlepšímu, co Zdeněk Pohlreich během natáčení poznal a popostrčil. Zřejmě se chtěl na závěr rozloučit se svou misí po hospodách v Česku stylově a optimisticky.

Ze Štěpána je univerzál, kterého si váží i zaměstnanci

Proto zřejmě jeho první cesta vede na Šumavu, kde pomáhal vylepšit provoz v kuchyni i na place hned dvěma podnikům. Zatímco se ukáže, že restauraci na zámku Kněžice dánští majitelé zavřeli krátce po natáčení, restaurace U Štěpána naštěstí po třech letech naopak jen vzkvétá. I její majitelé vypadají spokojeně.

U Štěpána a U Tlustých

Štěpán a Zdenička Rudovi totiž dokázali využít šéfových rad i výtek maximálně. Jejich masné krávy se dál spokojeně pasou, v kuchyni a na place ovšem kmitá trojnásobek původního počtu (čtyř) zaměstnanců. A hlavně každý ví, co má dělat, a dělají to dobře. Nestěžují si, že U Štěpána se opravdu maká. Na oplátku jde ale se šéfem domluvit cokoliv, čehož si váží.

Štěpánova žena Zdenička si dobře pamatuje, že jejich podnikání nakopl právě Pohlreich: "Zdendovy rady nám daly hrozně moc, úplně nám změnily myšlení."

I Štěpán si je vědom, že bez nich by se asi z místa nepohnuli. Neměli by ani konvektomat. "A také nám řekl: Hlavně se z toho neposerte. A o to se nějak snažíme dodneška," dodává se smíchem Zdenička. 

Je evidentní, že Štěpán na sobě velmi zapracoval, profesně i v osobním životě. Je z něj štíhlý, zdravě sebevědomý mladý muž, který Pohlreichovi popisuje, jak párkrát do roka zve ke svému týmu kouče. Aby měl i nad sebou kontrolu a jistotu, že všechno skutečně šlape, jak má. "Ty jsi největší univerzál, jakého znám," skládá mu poklonu šéf. I jídlo, které mu U Štěpána přistane na stole, je dokonalé, ať už je to letní pstruh, žebra nebo domácí hamburger.

V Lednici Tlustí prodávají až tisíc jídel denně. A vlastní uzeniny

Do Lednice dorazí Pohlreich vlakem, u nádraží si ho vyzvedne Andrej Tlustý  s koňským povozem a od té doby už Zdeněk jen žasne. Tam, kde si před třemi roky neuměli spočítat, jaké nasadit ceny, aby neprodělávali, vyrostla prosperující restaurace s dvaceti zaměstnanci i výrobna poctivých uzenin.

Při výletu do Lednice máte jistotu, že se tam i dobře najíte. U Tlustých.
Andrej Tlustý z Lednice má i vlastní výrobnu uzenin, Pohlreich smeká.
V lednické kuchyni také všichni kmitají jako o život.

Přestože v restauraci U Tlustých vydají 800 až 1 000 porcí jídla denně, šéf jim nemá co vytknout. Šéfkuchař to kvituje s povděkem; vždycky byl přesvědčený, že se poctivá kuchyně připravovaná z kvalitních a čerstvých surovin musí vyplatit. I cvrkot v dokonale profesionálně vybavené kuchyni je naprosto neuvěřitelný, pro šéfa radost pohledět. Ceduli hlásající STOP, kterou U Tlustých staví do dveří, když mají plnou restauraci, tu už šéf považuje za zhmotnělý restauratérův sen. 

Podobně ho nadchne i prohlídka prodejny a výrobny vlastních uzenin, kde pracuje část rodiny. A bydlení mají Tlustých přes ulici. Takhle nějak si to podle Zdeňka Pohlreicha představoval už Baťa. Podobně jako ze Šumavy, i z Moravy tedy odjíždí šéf téměř dojatý, že i u nás snad  jednou bude restaurační podnikání fungovat zdravě. Stejnou naději můžete načerpat ve středu večer na Primě.

Autor:




Nejčtenější

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Domek pro včely samotářky z bezových větviček
Postavte domeček pro včely samotářky. Na zahradě se postarají o škůdce

Přilákejte na svou zahradu co nejvíce drobných živočichů. Když jim nabídnete adekvátní ubytování, odvděčí se vám. Díky nim ubude škůdců a zvýší se úroda.   celý článek

Džungle v Holešovicích Prazelenina od letošního jara funguje přímo u Vltavy v...
Zelenina i sousedské vztahy se pěstují v komunitních zahradách

Komunitní zahrada Prazelenina v Holešovicích byla prvním místem svého druhu v Praze, aktuálně se jen přestěhovala. Dnes se trend propojování zahrádkaření a...  celý článek

Koupání slonů probíhá v zákulisí.
Respekt tváří v tvář sloním obrům i hubička od Mamuta. V zákulisí zoo

Mazlení. Tulení. Krmení. Hlazení. Roztomilá mláďátka a oddaná zvířátka. To vše v krásném prostředí uprostřed zeleně, vody, květin a exotické zvěře. Prostě...  celý článek

Nádherný úlovek z Náchodska.
Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom radost. Tu ovšem můžete mít i z fotoúlovků...  celý článek

Další z rubriky

Instalatér, ilustrační obrázek
PORADNA: Instalatér přehodil přívod teplé a studené vody. Jak to opravit

Při výměně kuchyňské baterie se instalatérovi povedlo přehodit přívod teplé a studené vody, popisuje čtenářka Marie. Jenže odjel na dovolenou, tak se ptá,...  celý článek

Citronový sirup má při použití hnědého třtinového cukru krásně medovou barvu....
Domácí ovocná šťáva jako cukrová bomba i domácí limonády bez cukru

Studená čistá voda se dá pít po celý rok, jenže v létě máme přece jen větší spotřebu tekutin. A chuť také na něco jiného. Na řadu pak přijdou jak sladké...  celý článek

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Mercedes Třída E 2,0 220d...
Mercedes Třída E 2,0 220d...

r.v. 2016, naj. 15 500 km, diesel
1 064 219 Kč (s DPH)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.