Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Domácí nanuky, po kterých neztloustnete. Osvěžující letní svačinka

aktualizováno 
Kvalitní křupavá čokoláda ukrývající banánovou dužninu, která má po zmrznutí příjemně krémovitou konzistenci, a k tomu bonus v podobě čerstvé maliny, mletého kokosu, sušené kustovnice, sezamových semínek či nasekaných oříšků. Fantazii a chutím se meze nekladou.

Příprava přitom nemůže být jednodušší a můžete se do ní pustit i ve spolupráci s dětmi, které to určitě bude bavit. Co se ingrediencí týká, potřebujete k ruce zralé banány, kvalitní čokoládu s vysokým obsahem kakaa a kvalitní kokosový tuk. Na posypání lze použít semínka, oříšky i drobné čerstvé ovoce, třeba borůvky. 

Nanuky krok za krokem

Banány oloupejte, rozkrojte je na půlky a ty napíchněte na špejle určené na špízy. Jsou silnější než obyčejné špejle, banán spolehlivě udrží a neodlupují se z nich třísky.

Mezitím si ve vodní lázni ve vhodné misce rozpusťte rozlámanou tabulku čokolády a lžíci kokosového tuku, půlky banánů s ní polévejte a rovnou obalujte ve strouhaném kokosu, sezamových semínkách či kustovnici, brusinkách a podobně. 

Pokládejte na tác nebo plech vyložený pečicím papírem a nechte zmrznout. Poté můžete jednotlivé nanuky rovnou podávat, nebo je po jednom zabalte do celofánu a vraťte do mrazáku, kde budou jako osvěžující svačinka kdykoliv k dispozici.     

Argumenty výživářky, proč jsou tyto nanuky zdravé

„Banán je lehce stravitelný, dodá energii, dobrou náladu a zasytí, podpoří dokonce i kvalitní spánek,“ vysvětluje specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková, která se se čtenáři iDNES.cz o recept podělila. „Současně tělu dodá dobře stravitelnou vlákninu - pektin a je doslova super zdrojem hořčíku, vitaminu B6 a aminokyseliny tryptofan. Z té si tělo vytváří neurotransmiter serotonin, tedy  mediátor pohody, takže vám nemůže neudělat dobře.“   

Na kolik zdravý nanuk přijde?

„No jo, ale kvalitní čokoláda je drahá,“ namítnete možná. Stačí si ale rozpočítat, na kolik vás jeden takový zdravý nanuk přijde.

„Z jedné stogramové tabulky čokolády a lžíce kokosového tuku připravím polevu zhruba na nějakých 12 až 16 nanuků, záleží na velikosti banánů,“ uvádí Margit Slimáková, která přes léto tyto nanuky připravuje pro rodinu i přátele.

Tabulku kvalitní čokolády pořídíte zhruba za 60 až 100 Kč (záleží na značce), menší balení kokosového tuku (obvykle 200 nebo 300 g a v biokvalitě) vás přijde cca na 150 až 200 Kč, takže lžíce vyjde cca na desetikorunu (větší balení je samozřejmě výhodnější.) Banány nějakých třicet čtyřicet korun plus pár korun za vybraný posyp. 

Zdravé nanuky pro celou rodinu vás tedy vyjdou nějak lehce přes stokorunu, jeden řekněme na plus mínus deset korun. Za tu božsky lahodnou chuť - bez výčitek, že si dáváme něco, co bychom neměli - je to láce.

Nanuky s čokoládovou polevou a sušenými plody kustovnice čínské.
Nanuky můžete obalit třeba v kokosu a na špičku přihodit malinu.

Opravdu kvalitní hořká čokoláda pak je dalším zdrojem hořčíku. Má i vysoký obsah antioxidantů a látek zlepšujících dobrou náladu.

Podle výživářky ji poznáte jednoduše: „Ta nejzdravější čokoláda obsahuje nad 70 procent kakaa, obecně kvalitu čokolády poznáte podle uvedeného obsahu kakaového másla a kakaa. Pak už může obsahovat jen do 30 procent cukru - ale nemusí obsahovat žádný - a může být ochucená špetkou pravé vanilky, soli nebo třeba oříšky. Hlavně by neměla obsahovat rostlinné tuky, které se do levných čokolád přidávají místo kakaového másla, protože jsou levnější.“

Na kokosovém tuku je více než sympatické, že nevytváří nežádoucí tukové zásoby. Naopak poskytuje tělu „jen“ okamžitou energii. Což asi nejvíce ocení ženy bojující s nadváhou, ale plus je to i pro většinu dětských cvalíků.

„Kokosový tuk je totiž zdrojem prospěšných nasycených tuků středního řetězce (MCT - medium chain triglycerides). Právě ty poskytují okamžitou energii a neukládají se. Navíc kokosový tuk působí protibakteriálně a podporuje metabolismus,“ doplňuje Margit Slimáková, která je živoucím důkazem, že se není třeba obávat, že byste po ovoci a kokosovém tuku ztloustli. (Její princip zdravého talíře včetně rad, jak se zdravě stravovat, najdete zde.)

Když použijete sezamová semínka, jsou super zdrojem vápníku. Kustovnice zase patří mezi superpotraviny s vysokým obsahem vitaminu C. „Je to cenný zdroj  fytochemikálií, velmi silný antioxidant a podporuje imunitní systém a krvetvorbu,“  doplnila dietoložka.





Nejčtenější

Lachtan stáhl holčičku pod vodu.
VIDEO: Lachtan strhl malou dívku do vody. Myslel, že je to pochoutka

Opět se potvrdilo, že s divokými zvířaty není radno si zahrávat. Poučení si ponese do života malá holčička, pro kterou se stalo zábavné krmení lachtana...  celý článek

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

V červené knize Mezinárodního svazu ochrany přírody jsou nártouni filipínští...
Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna

Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna filipínského, což se dosud nikde ve světě nepovedlo. Mládě se narodilo 1. května v chovné stanici na...  celý článek

Reece Wepener se svým úlovkem
Měli prázdnou ledničku, tak vypluli rybařit. Chytili 70kilového kanice

Tři kamarádi se vypravili rybařit poblíž Perthu na západě Austrálie. Místo toho, aby si jen normálně doplnili lednici běžnými rybami, chytili na háček...  celý článek

Další z rubriky

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Kuchař Jaroslav Sapík
Jím všechno, ale přepálený tuk mi páchne, říká šéfkuchař Jaroslav Sapík

Jí v podstatě všechno, hady i brouky, nesnědl by leda něco zkaženého. Ale vadí mu, když hned ve dveřích ucítí puch přepáleného omastku. „Okamžitě tak poznám,...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.