Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Domácí nanuky, po kterých neztloustnete. Osvěžující letní svačinka

aktualizováno 
Kvalitní křupavá čokoláda ukrývající banánovou dužninu, která má po zmrznutí příjemně krémovitou konzistenci, a k tomu bonus v podobě čerstvé maliny, mletého kokosu, sušené kustovnice, sezamových semínek či nasekaných oříšků. Fantazii a chutím se meze nekladou.

Příprava přitom nemůže být jednodušší a můžete se do ní pustit i ve spolupráci s dětmi, které to určitě bude bavit. Co se ingrediencí týká, potřebujete k ruce zralé banány, kvalitní čokoládu s vysokým obsahem kakaa a kvalitní kokosový tuk. Na posypání lze použít semínka, oříšky i drobné čerstvé ovoce, třeba borůvky. 

Nanuky krok za krokem

Banány oloupejte, rozkrojte je na půlky a ty napíchněte na špejle určené na špízy. Jsou silnější než obyčejné špejle, banán spolehlivě udrží a neodlupují se z nich třísky.

Mezitím si ve vodní lázni ve vhodné misce rozpusťte rozlámanou tabulku čokolády a lžíci kokosového tuku, půlky banánů s ní polévejte a rovnou obalujte ve strouhaném kokosu, sezamových semínkách či kustovnici, brusinkách a podobně. 

Pokládejte na tác nebo plech vyložený pečicím papírem a nechte zmrznout. Poté můžete jednotlivé nanuky rovnou podávat, nebo je po jednom zabalte do celofánu a vraťte do mrazáku, kde budou jako osvěžující svačinka kdykoliv k dispozici.     

Argumenty výživářky, proč jsou tyto nanuky zdravé

„Banán je lehce stravitelný, dodá energii, dobrou náladu a zasytí, podpoří dokonce i kvalitní spánek,“ vysvětluje specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková, která se se čtenáři iDNES.cz o recept podělila. „Současně tělu dodá dobře stravitelnou vlákninu - pektin a je doslova super zdrojem hořčíku, vitaminu B6 a aminokyseliny tryptofan. Z té si tělo vytváří neurotransmiter serotonin, tedy  mediátor pohody, takže vám nemůže neudělat dobře.“   

Na kolik zdravý nanuk přijde?

„No jo, ale kvalitní čokoláda je drahá,“ namítnete možná. Stačí si ale rozpočítat, na kolik vás jeden takový zdravý nanuk přijde.

„Z jedné stogramové tabulky čokolády a lžíce kokosového tuku připravím polevu zhruba na nějakých 12 až 16 nanuků, záleží na velikosti banánů,“ uvádí Margit Slimáková, která přes léto tyto nanuky připravuje pro rodinu i přátele.

Tabulku kvalitní čokolády pořídíte zhruba za 60 až 100 Kč (záleží na značce), menší balení kokosového tuku (obvykle 200 nebo 300 g a v biokvalitě) vás přijde cca na 150 až 200 Kč, takže lžíce vyjde cca na desetikorunu (větší balení je samozřejmě výhodnější.) Banány nějakých třicet čtyřicet korun plus pár korun za vybraný posyp. 

Zdravé nanuky pro celou rodinu vás tedy vyjdou nějak lehce přes stokorunu, jeden řekněme na plus mínus deset korun. Za tu božsky lahodnou chuť - bez výčitek, že si dáváme něco, co bychom neměli - je to láce.

Nanuky s čokoládovou polevou a sušenými plody kustovnice čínské.
Nanuky můžete obalit třeba v kokosu a na špičku přihodit malinu.

Opravdu kvalitní hořká čokoláda pak je dalším zdrojem hořčíku. Má i vysoký obsah antioxidantů a látek zlepšujících dobrou náladu.

Podle výživářky ji poznáte jednoduše: „Ta nejzdravější čokoláda obsahuje nad 70 procent kakaa, obecně kvalitu čokolády poznáte podle uvedeného obsahu kakaového másla a kakaa. Pak už může obsahovat jen do 30 procent cukru - ale nemusí obsahovat žádný - a může být ochucená špetkou pravé vanilky, soli nebo třeba oříšky. Hlavně by neměla obsahovat rostlinné tuky, které se do levných čokolád přidávají místo kakaového másla, protože jsou levnější.“

Na kokosovém tuku je více než sympatické, že nevytváří nežádoucí tukové zásoby. Naopak poskytuje tělu „jen“ okamžitou energii. Což asi nejvíce ocení ženy bojující s nadváhou, ale plus je to i pro většinu dětských cvalíků.

„Kokosový tuk je totiž zdrojem prospěšných nasycených tuků středního řetězce (MCT - medium chain triglycerides). Právě ty poskytují okamžitou energii a neukládají se. Navíc kokosový tuk působí protibakteriálně a podporuje metabolismus,“ doplňuje Margit Slimáková, která je živoucím důkazem, že se není třeba obávat, že byste po ovoci a kokosovém tuku ztloustli. (Její princip zdravého talíře včetně rad, jak se zdravě stravovat, najdete zde.)

Když použijete sezamová semínka, jsou super zdrojem vápníku. Kustovnice zase patří mezi superpotraviny s vysokým obsahem vitaminu C. „Je to cenný zdroj  fytochemikálií, velmi silný antioxidant a podporuje imunitní systém a krvetvorbu,“  doplnila dietoložka.





Nejčtenější

Kiburi si užívá čerstvě uříznuté větve. Zatím sice jen s malými pupeny, nicméně...
I gorilám začne oblíbené období. Při pěkném počasí vyrazí o víkendu ven

Gorilám v pražské zoo pomalu končí období tahanic o větve i pobyt čistě ve vnitřních prostorách pavilonu. Pokud se udělá pěkně, vyrazí se zahájením letošní...  celý článek

Klára Vodičková dokáže poradit, jak dobře vycházet s kočkami.
Kočky mluví na férovku, tvrdí zvířecí psycholožka Klára Vodičková

Klára Vodičková je taková zvířecí psycholožka. I v televizi teď radí, jak změnit lítou domácí šelmu na přítulné koťátko. Kočky zlobí hlavně z nudy, tvrdí v...  celý článek

Jedna z nejobtížnějších disciplín: skoky po koulích
VIDEO: Tohle děti dospělým závidí. Rekordní nafukovací překážková dráha

Je to jako stokrát nafouknutý skákací hrad okořeněný překážkami ve stylu soutěžního pořadu Drtivá porážka. Přes tři sta metrů dlouhá nafukovací překážková...  celý článek

Svému mazlíčkovi můžete kdykoliv zavolat domů. Když přijde k monitoru, na...
VIDEO: Když se nudí nebo je smutný, může vám pes zavolat do práce

Pomocí nenápadné krabičky, na kterou stoupnou packou, mají psí mazlíčci možnost zavolat svému majiteli třeba do práce. Oba při tom snímá kamera, takže majitel...  celý článek

Další z rubriky

Hamburger nebo karbanátek?
Vedle hamburgeru je karbanátek kus utrápeného mletého masa, říká šéfkuchař

„Karbanátek je taková česká prasečinka, ale i ta se dá udělat poctivě a chutně,“ říká pro týdeník 5plus2 šéfkuchař Honza Štěrba. V pomyslném souboji s...  celý článek

Kachní prsa s křupavou kůrčičkou jako lehký oběd podle šéfa.
Pohlreich radí, jak připravit lehká kachní prsa s křupavou kůrčičkou

„Kachnu nemusíte mít spojenou s mastnotou, horou knedlíků a tuctem piv. Naopak je to prima alternativa červenýho masa,“ vysvětluje Zdeněk Pohlreich, který se v...  celý článek

Jaroslav Sapík a Emauele Ridi
Duel kuchařů: Ridi nesnáší nudle s mákem, Sapík při natáčení trpí

Oba jsou skvělí kuchaři a své kulinářské umění umí prodat i na televizní obrazovce. A Češi jejich jídla milují, byť jsou velmi rozdílná. Jaroslav Sapík vařil...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.