Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zdravý sýrový „smažák“ připravíte v hrníčku. Bez trojobalu a bez oleje

  0:25
Obalit polotvrdý či plísňový sýr, nebo dokonce syreček a pak ho smažit jako řízek, to umí jen česká kuchyně. Když ale sýr zapečete v hrnečku podle našeho receptu, vyhnete se nezdravému smažení v rozpáleném tuku.
Lahodný lehký „smažák“ připravíte i bez smažení

Lahodný lehký „smažák“ připravíte i bez smažení | foto: Jiří Savinec

V hrníčku se sýr nesmaží, ale zapéká, takže tuku potřebujete jen nezbytné minimum na vytření použitých hrnečků: ideální je máslo. Pro člověka na dietě zapečte sýr jen s lehkou šunkou, dopředu tepelně upraveným drůbežím masem nebo se zeleninou - předvařenou brokolicí či květákem, pórkem, paprikou a podobně. Strávník nesvázaný dietou pak ocení kombinaci s dobrým uzeným nebo se slaninou. Jako příloha jsou výborné vařené brambory a tatarská omáčka.

Potřebné suroviny a postup přípravy

Suroviny potřebné na Budete potřebovat 250 g eidamu, 250 g šunky, sekaný pórek, pažitku (nebo zelenou jarní cibulku), 1 rajče, 4 vejce, sůl, máslo na vytření a strouhanku na vysypání hrnečků.

Ve speciálním obchodě se sýry zkuste sehnat eidam pravý holandský, ať poznáte, jak skutečný eidam chutná. Čtvrt kila byste měli pořídit zhruba za padesátikorunu, což jsou náklady srovnatelné s cenou, za kterou koupíte nepravý eidam v supermarketu.

Sýr nastrouhejte nahrubo a šunku nebo uzené pokrájejte na tenké nudličky. Vejce rozšlehejte a podle chuti osolte a okořeňte mletým pepřem.

Benešník z glazované hlíny nebo běžné keramické hrnečky hrnečky vytřete trochou rozehřátého másla.Hrnečky vymazané máslem vysypte ještě strouhankou.

Připravte si 4 hrnečky nebo čtyřdílný benešník (na snímcích), vytřete je lehce máslem a vysypte strouhankou.

Na dno každého hrnečku rozprostřete malou hrst nahrubo nastrouhaného tvrdého sýra, nejlépe eidamu.Na sýr rozložte trochu nižší vrstvu krájené šunky nebo kousky zeleniny.

Na dno každého hrnečku rozložte vrstvu strouhaného sýra, přidejte trochu krájeného salámu nebo šunky (případně je nahraďte pokrájenou či předvařenou zeleninou).

Aby se obě vrstvy spojily, nalijte navrch v každé misce po dvou lžících rozšlehaných vajec.Aby se obě vrstvy spojily, nalijte navrch v každé misce po dvou lžících rozšlehaných vajec.

Pak každý hrníček zalijte dvěma lžícemi rozšlehaných vajec.

Nahoru rozložte poslední vrstvu sýra, přidejte kolečko rajčete, posypte bylinkami a dejte zapéct. Lahodný lehký „smažák“ připravíte i bez smažení.

Opět rozložte vrstvu sýra, salámu, přisypte sekanou pažitku, pórek nebo cibulku, vše zalijte rozšlehaným vejcem a nakonec povrch znovu posypte trochou strouhaného sýra. Hrnečky postavte do vyššího pekáčku s trochou vody a dejte je zapéct. Použijete-li benešník z glazované hlíny, lze sýr zapékat přímo v troubě vyhřáté na vyšší stupeň. Takto zapečený sýr podávejte s vařeným bramborem a tatarskou omáčkou.

RECEPTY na další sýrové lahůdky

Titulní strana červnového čísla časopisu Knihovnička Recepty: Nejlepší sýrové pochoutkyRecepty a postupy přípravy nepřeberné řady sýrových lahůdek najdete v červnovém čísle časopisu Knihovnička Recepty s podtitulem Nejlepší sýrové pochoutky. Vyzkoušet podle něj můžete například kuřecí měšce s nivou, jemné sýrové karbanátky, sýrové krokety, sýrové saláty, sýrové koláče i sladké dorty, závitky se sýrem, sýrové špízy, brynzové halušky, sýrové dezerty, více než desítku tipů na nakládané sýry i recept na domácí sýr z kravského nebo z kozího mléka, jaký prý se dá vyrobit i v panelákové kuchyni.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Dokonalá výbava pro vaše miminko? Vyhrajte balíček NUK Perfect Match
Dokonalá výbava pro vaše miminko? Vyhrajte balíček NUK Perfect Match

Vybrat správnou kojeneckou lahvičku či dudlík bývá často obtížné. My vám však s výběrem rádi pomůžeme. Zapojte se do naší soutěže a získejte...

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025