Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zdravý sýrový „smažák“ připravíte v hrníčku. Bez trojobalu a bez oleje

  0:25aktualizováno  0:25
Obalit polotvrdý či plísňový sýr, nebo dokonce syreček a pak ho smažit jako řízek, to umí jen česká kuchyně. Když ale sýr zapečete v hrnečku podle našeho receptu, vyhnete se nezdravému smažení v rozpáleném tuku.

Lahodný lehký „smažák“ připravíte i bez smažení | foto: Jiří Savinec

V hrníčku se sýr nesmaží, ale zapéká, takže tuku potřebujete jen nezbytné minimum na vytření použitých hrnečků: ideální je máslo. Pro člověka na dietě zapečte sýr jen s lehkou šunkou, dopředu tepelně upraveným drůbežím masem nebo se zeleninou - předvařenou brokolicí či květákem, pórkem, paprikou a podobně. Strávník nesvázaný dietou pak ocení kombinaci s dobrým uzeným nebo se slaninou. Jako příloha jsou výborné vařené brambory a tatarská omáčka.

Potřebné suroviny a postup přípravy

Suroviny potřebné na Budete potřebovat 250 g eidamu, 250 g šunky, sekaný pórek, pažitku (nebo zelenou jarní cibulku), 1 rajče, 4 vejce, sůl, máslo na vytření a strouhanku na vysypání hrnečků.

Ve speciálním obchodě se sýry zkuste sehnat eidam pravý holandský, ať poznáte, jak skutečný eidam chutná. Čtvrt kila byste měli pořídit zhruba za padesátikorunu, což jsou náklady srovnatelné s cenou, za kterou koupíte nepravý eidam v supermarketu.

Sýr nastrouhejte nahrubo a šunku nebo uzené pokrájejte na tenké nudličky. Vejce rozšlehejte a podle chuti osolte a okořeňte mletým pepřem.

Benešník z glazované hlíny nebo běžné keramické hrnečky hrnečky vytřete trochou rozehřátého másla.Hrnečky vymazané máslem vysypte ještě strouhankou.

Připravte si 4 hrnečky nebo čtyřdílný benešník (na snímcích), vytřete je lehce máslem a vysypte strouhankou.

Na dno každého hrnečku rozprostřete malou hrst nahrubo nastrouhaného tvrdého sýra, nejlépe eidamu.Na sýr rozložte trochu nižší vrstvu krájené šunky nebo kousky zeleniny.

Na dno každého hrnečku rozložte vrstvu strouhaného sýra, přidejte trochu krájeného salámu nebo šunky (případně je nahraďte pokrájenou či předvařenou zeleninou).

Aby se obě vrstvy spojily, nalijte navrch v každé misce po dvou lžících rozšlehaných vajec.Aby se obě vrstvy spojily, nalijte navrch v každé misce po dvou lžících rozšlehaných vajec.

Pak každý hrníček zalijte dvěma lžícemi rozšlehaných vajec.

Nahoru rozložte poslední vrstvu sýra, přidejte kolečko rajčete, posypte bylinkami a dejte zapéct. Lahodný lehký „smažák“ připravíte i bez smažení.

Opět rozložte vrstvu sýra, salámu, přisypte sekanou pažitku, pórek nebo cibulku, vše zalijte rozšlehaným vejcem a nakonec povrch znovu posypte trochou strouhaného sýra. Hrnečky postavte do vyššího pekáčku s trochou vody a dejte je zapéct. Použijete-li benešník z glazované hlíny, lze sýr zapékat přímo v troubě vyhřáté na vyšší stupeň. Takto zapečený sýr podávejte s vařeným bramborem a tatarskou omáčkou.

RECEPTY na další sýrové lahůdky

Titulní strana červnového čísla časopisu Knihovnička Recepty: Nejlepší sýrové pochoutkyRecepty a postupy přípravy nepřeberné řady sýrových lahůdek najdete v červnovém čísle časopisu Knihovnička Recepty s podtitulem Nejlepší sýrové pochoutky. Vyzkoušet podle něj můžete například kuřecí měšce s nivou, jemné sýrové karbanátky, sýrové krokety, sýrové saláty, sýrové koláče i sladké dorty, závitky se sýrem, sýrové špízy, brynzové halušky, sýrové dezerty, více než desítku tipů na nakládané sýry i recept na domácí sýr z kravského nebo z kozího mléka, jaký prý se dá vyrobit i v panelákové kuchyni.

Autoři:




Nejčtenější

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Další z rubriky

Vepřový bůček na peletkovém grilu
VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita na světě. Kuchař Adam Robenek nám ukázal několik receptů,...  celý článek

Tvarohové knedlíky s jahodami
Tvarohové knedlíky s jahodami oživují vzpomínky na prázdniny u babičky

Tvarohové knedlíky v sobě spojují dvě naše úžasné suroviny – tvaroh a první jahody v sezoně. A také vzpomínky na prázdniny u babičky a mocné hyperglykemické...  celý článek

Grilování jako jedna z nejoblíbenějších letních činností
Pošlete fotku grilované pochoutky a vyhrajte jeden z pěti grilů

Grilovací sezona se díky pěknému počasí rozjíždí naplno. To vám dá spoustu prostoru vyfotografovat vaši nejoblíbenější pochoutku a vyhrát nový gril. Pošlete...  celý článek

Šaty a sukně do 350,-
Šaty a sukně do 350,-

Udělejte si radost bez výčitek.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.