Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

SOUTĚŽ: Ze dna starého darlingu vyrobil gril s kamenem i roštem

„A my zrovna minulý týden zavezli starý darling do sběrny,“ zalitoval kolega, když na nás z e-mailu vykoukly fotografie podomácku vyrobeného grilu, jaký z vysloužilé tlakové nádoby na vodu (používané u domácích vodáren) vykouzlil náš čtenář Martin Němec ze Staré Huti.
Originální gril vyrobený z tlakové nádoby starého darlingu. Grilovat může podle...

Originální gril vyrobený z tlakové nádoby starého darlingu. Grilovat může podle potřeby a chuti buď na rozpáleném kameni nebo na roštu. | foto: Martin Němec

„Dlouho jsem přemýšlel nad tím, že mne nebaví neustále kupovat dřevěné uhlí a složitě roztápět. Jako majitel lesa jsem se proto rozhodl vyrobit si vlastní gril, ve kterém se bude zásadně topit dřevem,“ přibližuje svou prvotní motivaci čtenář, který nám fotografie výrobku poslal v rámci aktuální soutěže (více zde).

Gril ze starého darlingu

Díky staré tlakové nádobě na vodu, dobrému nápadu a šikovným rukám si opatřil gril opravdu festovní, který jistě něco vydrží. A protože potřeboval gril mobilní, dokonce ho neváhal opatřit kolečky pro snadnou manipulaci a z boku přidělal praktickou a odnímatelnou odkládací plochu.

S tlakovou nádobou si poradil s přehledem a dostal z ní přesně to, co zamýšlel. „Tlakové nádobě jsem uřízl dno a do něj jsem navařil trubku, na které se dá výškově manipulovat s roštem a grilovacím kamenem,“ popsal čtenář lapidárně vznik grilu. Nakonec gril natřel speciální černou barvou určenou na kamna, aby vydržela žár z ohniště.

Rozpálený kámen je podle něj na propečení masa ideální. „Jenže by mi chyběla taková ta vůně ohně, tak jsem vyrobil ještě grilovací rošt. Obě pečící plochy tak lze zaměňovat podle toho, co a jak se bude grilovat,“ dodává Martin Němec. V praxi to dnes funguje tak, že nejdříve maso upeče na kameni a následně jej „dopeče“ na roštu. „Maso je dobře upečené a nechybí mu charakteristická vůně grilování a ohně,“ libuje si.

Zapojte se také do soutěže o ceny za 10 tisíc korun

Stačí, když svůj výtvor nafotíte či natočíte na video, popíšete jeho vznik (případně historii) a vše zašlete do 4. 7. do naší e-mailové schránky (videa lze ukládat na rajce.net a poslat odkaz). Poté z těch nejzajímavějších příspěvků (vybrané vám budeme průběžně představovat, podobně jako ten dnešní) sestavíme galerii a konečné hlasování o nejzajímavější kousek bude na čtenářích iDNES.cz.

Co můžete vyhrát? Ve spolupráci s nákupní galerií Mall.cz jsme pro soutěžící, kteří se umístí na prvních šesti místech, vybrali ceny v celkové hodnotě 10 tisíc korun.

Lze vyhrát gola sadu značky Fieldmann, akuvrtačku, příklepovou vrtačku a vibrační brusku (vše téže značky), případně pořádný kotlový gril CHICAGO od značky GrillMe a ještě jeden o něco menší gril téže značky.

Autor:

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

Flank steak s chimichurri a hořčičnou omáčkou

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

Hovězí steak pečený přímo v uhlících

VIDEO V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Češi jsou milovníky grilování. Na výběr máte uhlí, plyn i elektřinu

Až deset steaků ... najednou připraví elektrický gril Weber Q 1400 Dark Grey o...

I bez odborných znalostí meteorologů si troufáme tvrdit, že se oteplí nejpozději v létě a sluneční...

Známe vítěze grilu a dalších cen. Vyhrály grilované švestky

Grilovací sezona je v plném proudu.

Aktualizujeme Během posledního měsíce jste posílali obrázky a recepty z prvního letošního grilování. Redakční...

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Tasemnice u koček není výjimečná. Jak ji odhalíte a zbavíte se jí

Tasemnice jsou střevní parazité, kteří mohou napadnout kočky všech věkových kategorií. Inkubační proces onemocnění je nenápadný, avšak kočky se mohou nakazit tasemnicemi několika způsoby. Nejčastěji...

Dopřejte si pár týdnů odlehčené stravy a tělo projde skvělou očistou

Pro naše předky byl čas před příchodem jara a hlavně Velikonoc velmi důležitý a má to tak řada lidí i dnes. Ti, kdo dokázali alespoň na čas zdravě přenastavit jídelníček, mluví o skvělé očistě bez...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025

Česká příroda nabízí mnoho jedlého. Blogerka o dobré stravě i břišním mozku

Premium

Zdravá strava může být zábava, fantazie a zároveň dobrodružství objevování. Dokazuje to příběh Michaely Bratrychové (36). „Česká příroda nám toho nabízí strašně moc, ale většina z nás sbírá jen pár...

24. března 2025

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

24. března 2025