Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Zelenina

Zahradničení v Praze? Každý sám i rozdělování společné úrody do bedýnek

27.9.2016  0:16
Zahradničí se v centru Prahy i na okrajích, v dřevěných boxech i regulérně na poli. Ať jde zúčastněným hlavně o setkávání a společně trávený čas na čerstvém vzduchu, nebo o produkci, komunitní...  celý článek

Úroda našich čtenářů: obří dýně, melouny, bramborová srdce i cherry

25.9.2016  0:09
"Nejdřív takové nic a vida, co z něj vyrostlo,“ napsala nám čtenářka Pavla k fotografii své dýňové úrody v reakci na výzvu našim čtenářům, aby se pochlubili svojí úrodou.   celý článek

FOTOSOUTĚŽ: Pochlubte se úrodou ze své zahrádky, i tou bizarní

16.9.2016  2:16, aktualizováno  22.9 11:21
Extrémně malé, velké či tvarově zajímavé mrkve, rajčata, okurky nebo brambory se čas od času objeví na každé zahradě. Pošlete nám do pátku 23. září fotografie svých letošních výpěstků, ať už...  celý článek

Zasela pálivé papričky, vyrostl jedovatý lilek. Vysvětlení je prosté

1.9.2016  0:09
„Měla jsem za to, že jsem zasadila papriku. Místo červených podlouhlých plodů nám ale na několika nízkých keřících narostly v hroznech drobné černé kuličky. Uvnitř vypadají podobně jako kuličky...  celý článek

Když nevíte, co s lilkem, udělejte z něj burger s tzatziki

31.8.2016  0:00
Když se řekne hamburger, nemusíte si vždycky jen představit klasickou placku z hovězího. Lehký hamburger z lilku je tak dobrý, že na maso s radostí zapomenete.  celý článek

I kousek od Václaváku zrají rajčata, hrozny, lilky či dýně

23.8.2016  8:16
Zasaď si zeleninu. Zasaď se o dobré sousedské vztahy. Tolik krédo komunitní zahrady Na Smetance na pražských Vinohradech, kde již třetím rokem pěstuje skupina nadšenců nejen zeleninu či bylinky....  celý článek

Zelené hnojení pomáhá půdě odpočinout si a chrání ji před nemocemi

22.8.2016  0:00
Je všeobecně známo, že by se dlouhodobě neměly pěstovat stejné plodiny na stále stejném místě. Když záhony v době před sázením a po sklizni osejete nepříbuznými plodinami, ozdravíte půdu a navíc...  celý článek

Známe krále grilu. Vyhrála soutěžící s mimořádnými hamburgery

17.8.2016  0:00
Až do 15. srpna jste se mohli probírat recepty a fotografiemi, které jste nám poslali. Čtyři z nich, které jste zvolili za nejlepší, vyhrají grily od společnosti Weber v celkové hodnotě 100...  celý článek

Orangutaní samec Pagy se v pražské zoo sbližuje s novou partnerkou

15.8.2016  17:36
Partnerské vztahy bývají složité, a to i pro zvířata. Dvojnásob to platí pro lidoopy, kteří toho s námi mají tolik společného. Nadějný patnáctiletý samec Pagy, který se do pražské zoo vrátil po...  celý článek

Farmářský robot automaticky sází, pleje i zalévá. Sklízet musíte sami

13.8.2016  0:00
FarmBot kalifornských nadšenců se dokáže autonomně starat o záhonek, který mu postavíte. Podle rostlin, které chcete pěstovat, sám pozná, kdy a jak hnojit, odstraňuje plevel a pravidelně zalévá.  celý článek

Kdy grilovat přímo a kdy nepřímo? Kuřecí nebo ryby zprudka a krátce

11.8.2016  0:00
Pro milovníky klasického grilování na dřevěném uhlí je nejpodstatnější připravit žár a pak si určit, jak rozmístit uhlí na grilu podle toho, co a jakým způsobem se bude grilovat. Takže jinak na...  celý článek

Pět základních rad, které udělají z grilu dobrého společníka

7.8.2016  0:00
Grilů je nepřeberně druhů a je umění vybrat takový, se kterým se určitě nespletete. Záleží na tom, zda považujete grilování za obřad, anebo dáváte přednost rychlé přípravě bez starostí.  celý článek

Soutěžte o grily za 100 tisíc v novém speciálu iDNES.cz Letní grilování

21.7.2016  0:00
Vyfoťte své nejpovedenější grilované jídlo a pošlete fotku do redakce, můžete vyhrát jeden ze čtyř grilů i s příslušenstvím v celkové hodnotě 100 000 korun. Soutěží startuje nová příloha...  celý článek

Zahradník radí: Vyštipujte rajčata, proberte plody, pečujte o trávník

15.6.2016  0:06
Zahradní sezona je v plném proudu a naši péči zdaleka nepotřebuje jen trávník, ale i květiny, stromy a keře, ze kterých také sklízíme první plody. Co všechno je potřeba v půlce června na zahradě...  celý článek

Méně trávníku, biotopy, jedlá zahrada. 10 největších zahradních trendů

10.6.2016  0:00
Stejně jako móda oděvní či bytová mění se i ta zahradní. „Porevoluční“ plastové stoly a židle už dnes uspokojí málokoho, naopak stále více lidí si dopřává luxus v podobě designového zahradního...  celý článek

Právní hrátky o rajčata trvají už 130 let. Podle EU jsou ovocem

9.6.2016  0:00
Právník Jan Kust často při své práci narazí na zajímavé kauzy. Jedna z nich se týká letitého sporu, zda jsou rajčata zeleninou, nebo ovocem. Na začátku byl spor o různé celní sazebníky mezi...  celý článek

Koriandr, bazalka, petrželka. Každá kuchyňská bylina chce hýčkat jinak

8.6.2016  0:08
Bylinky se vrací jak na parapety kuchyňských oken ve městech, tak na záhonky pod okny stavení na venkově. Jak na ně, aby prospívaly? Abychom opravdu mohli jen natáhnout ruku a uštípnout čerstvé...  celý článek

Zahrada splněných přání: zákaz mrkve, spousta dřeva a zlaté rybky

31.5.2016  0:00
Kdo by si nechtěl ve svém zahradním jezírku tajně hýčkat pohádkovou zlatou rybku, která plní přání. Alena Pekařová od Mladé Boleslavi má takových kouzelných rybek celé hejno, díky němuž vlastně...  celý článek

Truhlíky vždy zalité bez elektřiny a přívodu vody. Vyzkoušeli jsme to

24.5.2016  0:00
S nadsázkou se systému říká „tajemství alpských truhlíků“ a v Rakousku se už používá řadu desetiletí. Na našem trhu je sice už několik let, ale o nějaké všeobecné známosti nelze vůbec mluvit.  celý článek

Grilovací orgie s Pohlreichem po italsku: topinky s lilkem i ančovičkami

20.5.2016  0:00
Za vůní a chutí kuchyně Středomoří nemusíte nikam cestovat, snadno ji dostanete i na svou zahradu. Stačí koupit pěkný lilek, rajčata, olivový olej, česnek, bazalku, ančovičky, mozzarellu. Tedy...  celý článek

Zkuste pěstovat ve vyvýšeném záhonu. Třeba rovnou na betonu

5.5.2016  0:00
Pěstování ve vyvýšeném záhonu má své výhody. Nejenže se nemusíte při pletí a sklízení ohýbat, ale zároveň je možné pěstovat i v místech, kde by vám jinak nevyrostl ani ten plevel. Takže i na...  celý článek

Mládě gorily Shindy je čilé a jedlík po mamince. Mohl by to být kluk

24.4.2016  15:20
Ani ne 24 hodin po překvapivém porodu se pražská zoo pochlubila návštěvníkům novým gorilím přírůstkem. První mládě 24leté samice Shindy je čilé a daří se mu dobře. To, že by mohla Shinda...  celý článek

Michelinský šéfkuchař: Učně na praxi neberu, vaření je často nebaví

20.4.2016  0:00
Mladý kuchař Filip Šulc mapuje evropské michelinské restaurace tak, že v nich postupně absolvuje stáže, aby se přiučil pro svou budoucí profesní kariéru. V Praze se zastavil u šéfkuchaře české...  celý článek

Co potřebujete, vezměte si. V Praze funguje první veřejná šatní skříň

18.4.2016  0:16
Veřejnou šatní skříň namalovali v únoru na graffiti zeď na pražském Těšnově. Druhý den byla přemalovaná. Nevzdali to. Počátkem dubna projekt veřejně představili ve Viničním domku v Modřanech,...  celý článek

Vrhněte se na zeleninovou zahrádku. Sázejte brambory, sejte ostošest

7.4.2016  13:07
Je sice teprve počátek dubna, ale půda už je pěkně prohřátá, takže s pracemi na zeleninových zahrádkách rozhodně neotálejte.   celý článek

Tajuplnou zahradu si divoženka z hájovny vykolíkovala jako v Americe

5.4.2016  0:04
Chtěla studovat zahradní architekturu a má ráda anglické zahrady, jenže se před čtyřiceti lety vdala do hájovny ve Stálkově. Tak si tam alespoň založila tajemně krásnou zahradu, kde se spolu...  celý článek

Máte balkon na sever? Pěstujte pantoflíček, barvínek, dlužichu a bohyšku

30.3.2016  0:00
I na několika metrech čtverečních je možné si vytvořit zelenou oázu. Při omezeném prostoru pro zahrádku je třeba chytře využít každý centimetr místa. Aby rostliny prospívaly, musíme vybírat ty...  celý článek

Jižní či východní balkon přináší úrodu i květy, sever je oříšek

8.3.2016  0:03
Začínáte-li s pěstováním na balkoně, mohou vám rady a osobní zkušenosti druhých ušetřit spoustu času, peněz i zklamání. Týká se to jak maximálního využití prostoru, tak výběru vhodných rostlin....  celý článek

Z polských skleníků se dělá zbytečný problém, míní moravský pěstitel

1.3.2016  0:00
Problémy se světlem ze skleníků se řeší všude stejně: zastíněním. Což ostatně slibuje i polský producent. Je zbytečné dělat z toho rozruch, zvlášť když tam skleníky nesvítí celou noc, ale jen...  celý článek

Praktické tipy, jak začít s pěstováním bylinek a zeleniny na balkoně

25.2.2016  0:00
S pěstováním na balkoně začínáte, nebo se potýkáte s opakovanými neúspěchy a rádi byste se hnuli z místa? Využijte zkušeností těch, kdo mají náročné začátečnické období překonali a jedlý balkon...  celý článek

Nejlepší zdroj bílkovin, aminokyselin, železa? Quinoa, poklad Inků

19.2.2016  0:19, aktualizováno  13:48
„Matka zrno“ zní doslovný překlad výrazu quinoa v jazyce Inků. S příchodem Evropanů ale tuto plodinu nahradily obiloviny a její pěstování se dochovalo pouze v odlehlých hornatých oblastech Jižní...  celý článek

Třináct věcí, na které byste v únoru na zahradě neměli zapomenout

19.2.2016  0:00
Ve vzduchu už začíná být cítit jaro. Kdo nechce zmeškat celou sezonu, začíná s přípravami už nyní. Je třeba se zaměřit na výsevy do skleníků, ale ve dnech, kdy není mokro, je čas i na hlubokou...  celý článek

Nahoře lilky, dole pár kilo brambor. Britové vyvinuli novou rostlinu

10.2.2016  0:00
Nová rostlina má být ideální pro malé zahrádky, protože šetří místo. Z jednoho keříku vypěstujete dvě kila brambor a čtyři velké plody lilku.  celý článek

VIDEO: Gorilí samice Kamba oslavila 44. nalezeniny s novým hlavolamem

1.2.2016  0:01
Více než čtyřicetiletá gorilí samice Kamba je asi největší osobností skupiny goril chované v pražské zoo. A také s nejsilnějším životním příběhem. To je možná také důvod jejího vyspělého a...  celý článek

Pita placky zvládnete upéct doma, i s dětmi. Nemůže to být jednodušší

28.1.2016  0:00
Pita chleba není žádný vysoký bochník, ze kterého se dají krájet krajíce. Zkuste ho ale při pečení sledovat, jak se v rozpálené troubě zničehonic nafoukne jako polštářek. Když ho vychladlý...  celý článek

Pohlreichova převýchova kuchařky poctivých hotovek. Šlo to ztuha

20.1.2016  0:00
Skvělá dršťková, ledvinky na cibulce zadělané jíškou, borůvkové blbouny, kachna s bramborovým knedlíkem a se zelím. Až na unylou omáčku u ledvinek nebylo ve své podstatě hospodské hotovkové...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.