Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zelenina

Bylinky na okně do týdne: petrželová nať z odřezků, řeřichová ze semen

20.2.2017  0:00
Celoročně dostupné čerstvé bylinky i ovoce nám daly zapomenout na to, jak vlastně vitamíny během zimy zajišťovaly naše maminky a babičky před dvaceti lety. Na okně měly na misce skrojky...  celý článek

Posílejte své finty pro předpěstování sadby ze semínek

7.2.2017  0:00
Únor je čas pro přípravu sadby. Teď by měli zbystřit všichni, kteří se nechtějí spoléhat na jarní nabídku sazenic v zahradnictvích. Posílejte nám své tipy a návody, jaké rostlinky se vám...  celý článek

Každá část roku má pro jídelníček svůj půvab. Jen ji dobře využít

29.1.2017  0:00
Čtyři roční období, čtyři různé podoby gastronomie. Už dávno neplatí jednotná nabídka a současný trend i selský rozum mluví jasně: řiďte se sezonou. Když se pročtete tímto kalendářem, zjistíte,...  celý článek

Ačkoliv je Ester prase, má důležitý úkol. Odradit vás od konzumace masa

26.1.2017  2:00
Napadlo vás někdy třeba nad grilovanou krkovičkou, odkud se na vašem stole vzala? Majitelé téměř třímetrákové prasnice Ester v tomto směru odkazují na porážku - odhadem téměř 50 miliard zvířat...  celý článek

Vymysleli přípravek, který až pětkrát prodlouží trvanlivost ovoce a zeleniny

23.1.2017  0:00
Kalifornský start-up Apeel Sciences připravil řešení pro prodloužení životnosti ovoce a zeleniny od okamžiku, kdy je sklizené. V praxi by to mohlo znamenat nejen to, že se zkazí méně potravin...  celý článek

Jaká strava je k půdě nejšetrnější? Vegani skončili až za vegetariány

19.1.2017  0:00
Vezměte hektar půdy a zkuste z něj celý rok živit jednoho člověka. Podle amerického průzkumu na tom bude nejlíp ten, kdo odmítá maso, ale dá si mléčné výrobky nebo vejce. Hned po vegetariánech...  celý článek

VIDEO: Při krmení labutí v Praze se přiživují holubi, nutrie i rackové

8.1.2017  0:00
Na smíchovské náplavce je v současném mrazivém počasí živo. Hladinu Vltavy u břehu brázdí hejno labutí a divokých kachen. Jakmile je začnete krmit, najednou k vám přiletí i rackové a holubi,...  celý článek

Čeští čmeláci jsou letos vyprodaní, zahraniční se u nás prodávat nesmí

5.1.2017  8:41
Nakoupili si čmelíny a těšili se, jak si s nimi na jaře zajedou do Troubska pro čmeláky, kteří jim pak v sezoně pěkně opylují zahrádku či ovocný sad. Jenže Výzkumný ústav pícninářský v Troubsku...  celý článek

V zimě starost o zahradu nekončí. Zalévejte, svažte jehličnany a sklízejte

3.1.2017  0:00
Počasí chystá větší příděl sněhu a je potřeba na to připravit okrasné jehličnany, aby se nepolámaly. Tam, kde země ještě nepromrzla, je vhodné zalít stálezelené keře, aby je mráz nevysušil.  celý článek

Bramborový a rybí vánoční salát v jednom, navíc osvěžující a lehký

20.12.2016  2:00
Ani ve Finsku nechybí na štědrovečerní tabuli bramborový salát a ryba, jen mají jinou podobu. Místo kapra si tu dopřádají lososa a ryba nechybí ani v bramborovém salátu.  celý článek

VIDEO: Děti zahrály na charitativním koncertě na nástroje ze zeleniny

7.12.2016  0:00
Polské děti podstupující léčbu rakoviny zahrály v neděli na charitativním koncertu na jednoduché nástroje, které si samy vyrobily ze zeleniny. Navíc jim to pomohlo alespoň na chvíli zapomenout...  celý článek

Zdravá a návyková snídaně, to může být podle šéfa i bramborová omeleta

14.11.2016  0:14
S mrazivými rány stoupá chuť dát si teplou snídani, než vyrazíme ven do zimy. Tak proč nesáhnout po pánvi, dopředu uvařených bramborách, cibuli a vajíčkách. Co se koření, bylinek a zeleniny...  celý článek

VIDEO: Jak na hustou rajčatovou polévku, radí šéf. Jíšku nepotřebujete

7.11.2016  10:59
Je to teplé, skvěle to voní i chutná a je toho dost. Dalo by se říci o talíři hutné rajčatové polévky, která je ideálním jídlem pro ty, co si chtějí pochutnat a přitom si udržet i s...  celý článek

Co to znamená, když v restauraci nabízejí glazovanou zeleninu

5.11.2016  0:00
Šéfkuchař Petr Vlásek z restaurace AvanGarde má rád sezonní kuchyni. Ve svém pořadu na Playtvak.cz připravil kuře s tymiánem, mrkvovým pyré a glazovanou zeleninou.  celý článek

Vývar je ideální lék na podzimní sychravo. Postup podle foodblogerky

13.10.2016  0:00
Veronika Kokešová se stala v roce 2013 a 2014 foodblogerem roku v anketě Křišťálová lupa. A s výrobou vývarů už spojila i své podnikání. Rozhodla se zaplnit díru na trhu a nabízet vývary těm,...  celý článek

Pěstoval obří kapustu, kuchař ji týden před výstavou nakrájel hostům

10.10.2016  0:00
Angličan Dale Toten je vášnivý zahradník a na zahradě téměř rok kultivoval obří hlávku kapusty, se kterou chtěl soutěžit na zahradnické výstavě. Týden před výstavou však zjistil, že kuchař z...  celý článek

Zapomeňte na mrkev a suchý chleba. Co nedávat exotickým mazlíčkům

7.10.2016  0:00
Pro papoušky vybírejte klec bez zinkových částí. Zinek je pro ně totiž jedovatý, stejně jako výpary z poškrábané teflonové pánve. Toto a další podobná témata obsahuje rozhovor v pátečním vydání...  celý článek

Lehký oběd? Stačí sýrový koláč s rajčaty a salát, radí Pohlreich

3.10.2016  0:03
„Takováhle kuchyň není jenom lehká k jídlu, ta je i lehoučká na přípravu. Nastrkáš všechno do jednoho balíčku a pak to jenom vyndáš,“ říká Zdeněk Pohlreich k přípravě ryby v papilotě v dalším...  celý článek

Zahradničení v Praze? Každý sám i rozdělování společné úrody do bedýnek

27.9.2016  0:16
Zahradničí se v centru Prahy i na okrajích, v dřevěných boxech i regulérně na poli. Ať jde zúčastněným hlavně o setkávání a společně trávený čas na čerstvém vzduchu, nebo o produkci, komunitní...  celý článek

Úroda našich čtenářů: obří dýně, melouny, bramborová srdce i cherry

25.9.2016  0:09
"Nejdřív takové nic a vida, co z něj vyrostlo,“ napsala nám čtenářka Pavla k fotografii své dýňové úrody v reakci na výzvu našim čtenářům, aby se pochlubili svojí úrodou.   celý článek

FOTOSOUTĚŽ: Pochlubte se úrodou ze své zahrádky, i tou bizarní

16.9.2016  2:16, aktualizováno  22.9 11:21
Extrémně malé, velké či tvarově zajímavé mrkve, rajčata, okurky nebo brambory se čas od času objeví na každé zahradě. Pošlete nám do pátku 23. září fotografie svých letošních výpěstků, ať už...  celý článek

Zasela pálivé papričky, vyrostl jedovatý lilek. Vysvětlení je prosté

1.9.2016  0:09
„Měla jsem za to, že jsem zasadila papriku. Místo červených podlouhlých plodů nám ale na několika nízkých keřících narostly v hroznech drobné černé kuličky. Uvnitř vypadají podobně jako kuličky...  celý článek

Když nevíte, co s lilkem, udělejte z něj burger s tzatziki

31.8.2016  0:00
Když se řekne hamburger, nemusíte si vždycky jen představit klasickou placku z hovězího. Lehký hamburger z lilku je tak dobrý, že na maso s radostí zapomenete.  celý článek

I kousek od Václaváku zrají rajčata, hrozny, lilky či dýně

23.8.2016  8:16
Zasaď si zeleninu. Zasaď se o dobré sousedské vztahy. Tolik krédo komunitní zahrady Na Smetance na pražských Vinohradech, kde již třetím rokem pěstuje skupina nadšenců nejen zeleninu či bylinky....  celý článek

Zelené hnojení pomáhá půdě odpočinout si a chrání ji před nemocemi

22.8.2016  0:00
Je všeobecně známo, že by se dlouhodobě neměly pěstovat stejné plodiny na stále stejném místě. Když záhony v době před sázením a po sklizni osejete nepříbuznými plodinami, ozdravíte půdu a navíc...  celý článek

Známe krále grilu. Vyhrála soutěžící s mimořádnými hamburgery

17.8.2016  0:00
Až do 15. srpna jste se mohli probírat recepty a fotografiemi, které jste nám poslali. Čtyři z nich, které jste zvolili za nejlepší, vyhrají grily od společnosti Weber v celkové hodnotě 100...  celý článek

Orangutaní samec Pagy se v pražské zoo sbližuje s novou partnerkou

15.8.2016  17:36
Partnerské vztahy bývají složité, a to i pro zvířata. Dvojnásob to platí pro lidoopy, kteří toho s námi mají tolik společného. Nadějný patnáctiletý samec Pagy, který se do pražské zoo vrátil po...  celý článek

Farmářský robot automaticky sází, pleje i zalévá. Sklízet musíte sami

13.8.2016  0:00
FarmBot kalifornských nadšenců se dokáže autonomně starat o záhonek, který mu postavíte. Podle rostlin, které chcete pěstovat, sám pozná, kdy a jak hnojit, odstraňuje plevel a pravidelně zalévá.  celý článek

Kdy grilovat přímo a kdy nepřímo? Kuřecí nebo ryby zprudka a krátce

11.8.2016  0:00
Pro milovníky klasického grilování na dřevěném uhlí je nejpodstatnější připravit žár a pak si určit, jak rozmístit uhlí na grilu podle toho, co a jakým způsobem se bude grilovat. Takže jinak na...  celý článek

Pět základních rad, které udělají z grilu dobrého společníka

7.8.2016  0:00
Grilů je nepřeberně druhů a je umění vybrat takový, se kterým se určitě nespletete. Záleží na tom, zda považujete grilování za obřad, anebo dáváte přednost rychlé přípravě bez starostí.  celý článek

Soutěžte o grily za 100 tisíc v novém speciálu iDNES.cz Letní grilování

21.7.2016  0:00
Vyfoťte své nejpovedenější grilované jídlo a pošlete fotku do redakce, můžete vyhrát jeden ze čtyř grilů i s příslušenstvím v celkové hodnotě 100 000 korun. Soutěží startuje nová příloha...  celý článek

Zahradník radí: Vyštipujte rajčata, proberte plody, pečujte o trávník

15.6.2016  0:06
Zahradní sezona je v plném proudu a naši péči zdaleka nepotřebuje jen trávník, ale i květiny, stromy a keře, ze kterých také sklízíme první plody. Co všechno je potřeba v půlce června na zahradě...  celý článek

Méně trávníku, biotopy, jedlá zahrada. 10 největších zahradních trendů

10.6.2016  0:00
Stejně jako móda oděvní či bytová mění se i ta zahradní. „Porevoluční“ plastové stoly a židle už dnes uspokojí málokoho, naopak stále více lidí si dopřává luxus v podobě designového zahradního...  celý článek

Právní hrátky o rajčata trvají už 130 let. Podle EU jsou ovocem

9.6.2016  0:00
Právník Jan Kust často při své práci narazí na zajímavé kauzy. Jedna z nich se týká letitého sporu, zda jsou rajčata zeleninou, nebo ovocem. Na začátku byl spor o různé celní sazebníky mezi...  celý článek

Koriandr, bazalka, petrželka. Každá kuchyňská bylina chce hýčkat jinak

8.6.2016  0:08
Bylinky se vrací jak na parapety kuchyňských oken ve městech, tak na záhonky pod okny stavení na venkově. Jak na ně, aby prospívaly? Abychom opravdu mohli jen natáhnout ruku a uštípnout čerstvé...  celý článek

Zahrada splněných přání: zákaz mrkve, spousta dřeva a zlaté rybky

31.5.2016  0:00
Kdo by si nechtěl ve svém zahradním jezírku tajně hýčkat pohádkovou zlatou rybku, která plní přání. Alena Pekařová od Mladé Boleslavi má takových kouzelných rybek celé hejno, díky němuž vlastně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.