Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zeleninové kari podle Pohlreicha. Blesková večeře i pro všední dny

aktualizováno 
Než se stačí uvařit rýže, stihnete připravit zeleninové kari a můžete podávat. Nemusíte nic chystat předem, jednotlivé druhy zeleniny se přidávají do pánve postupně, jak je stíháte krájet. Pak jenom krátce provaříte a je hotovo.

Rozehřejte pánev a na ní nechte opéct semínka římského kmínu, koriandru a kardamonu, aby se rozvoněly. Pak je přesypete do hmoždíře a přidáte kurkumu a trošku skořice, černý pepř a pořádně rozetřete. Tím máte hotovou směs na okořenění zeleniny.

Fotogalerie

Na pánvi si rozehřejte olej, nasekejte stroužek česneku a dejte na chvilku do oleje. Pánev nemusíte hnát na plný výkon, stačí jen tak pozvolna. Mezitím si vykrájejte pár růžiček květáku, které přidáte do rozvoněného česneku. Pak si oloupejte trochu zázvoru, najemno nakrájejte a přidejte ke květáku.

Pak přijde na řadu cuketa – Pohlreich používá mladou minicuketku, kterou nakrájí jen na kolečka. Pak květák osolí a opepří a přidá nadrcenou směs koření a přihodí cuketu.

A pak přijde na řadu další zelenina. Kvůli barvě přikrájí malou mrkvičku, na hrubé kousky malý lilek a zalije kokosovým mlékem. „Jde o to zachovat pořadí těch surovin tak, aby něco z toho nebylo po uvaření na maděru,“ připomíná.

Nakonec ještě přidá pár žampionových kloboučků, nakrájenou šalotku a snítku citronové trávy. Tu je třeba před použitím „naklepat“ hřbetem nože, aby se uvolnily vůně. Podle toho, jak velká hromada zeleniny vám na pánvi vznikla, můžete přidat ještě trochu mléka tak, aby se v něm zelenina vařila. Stejně tak podle barvy a chuti můžete přisypat ještě trochu směsi koření. Podle zásady „přidat je vždycky možné, naopak to nejde“.

V této fázi udělají stop ti, kdo směsí budou krmit malé děti, Pohlreich však na závěr pokrájí půl chilli papričky a přidá ke směsi, aby to byla chuť tak, jak má být.

Celý pořad Teď vaří šéf! věnovaný bezmasým jídlům můžete sledovat v neděli na Primě v 18 hodin.

Autor:




Nejčtenější

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Další z rubriky

Tvarohové knedlíky s jahodami
Tvarohové knedlíky s jahodami oživují vzpomínky na prázdniny u babičky

Tvarohové knedlíky v sobě spojují dvě naše úžasné suroviny – tvaroh a první jahody v sezoně. A také vzpomínky na prázdniny u babičky a mocné hyperglykemické...  celý článek

Trhané vepřové maso na peletkovém grilu
Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit perfektní trhaný sendvič.  celý článek

Pečená jablka plněná rozinkami a mandlemi se skořicí a vanilkou
Pečená jablka s mandlemi a rozinkami jsou nepřekonatelná tečka na závěr

Sladká tečka, kterou připravil Zdeněk Pohlreich v pořadu Rozpal to, šéfe! je zároveň i tečkou za letošní řadou o grilování. Upekl jablka plněná sekanými...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.