Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zeleninové kari podle Pohlreicha. Blesková večeře i pro všední dny

aktualizováno 
Než se stačí uvařit rýže, stihnete připravit zeleninové kari a můžete podávat. Nemusíte nic chystat předem, jednotlivé druhy zeleniny se přidávají do pánve postupně, jak je stíháte krájet. Pak jenom krátce provaříte a je hotovo.

Rozehřejte pánev a na ní nechte opéct semínka římského kmínu, koriandru a kardamonu, aby se rozvoněly. Pak je přesypete do hmoždíře a přidáte kurkumu a trošku skořice, černý pepř a pořádně rozetřete. Tím máte hotovou směs na okořenění zeleniny.

Fotogalerie

Na pánvi si rozehřejte olej, nasekejte stroužek česneku a dejte na chvilku do oleje. Pánev nemusíte hnát na plný výkon, stačí jen tak pozvolna. Mezitím si vykrájejte pár růžiček květáku, které přidáte do rozvoněného česneku. Pak si oloupejte trochu zázvoru, najemno nakrájejte a přidejte ke květáku.

Pak přijde na řadu cuketa – Pohlreich používá mladou minicuketku, kterou nakrájí jen na kolečka. Pak květák osolí a opepří a přidá nadrcenou směs koření a přihodí cuketu.

A pak přijde na řadu další zelenina. Kvůli barvě přikrájí malou mrkvičku, na hrubé kousky malý lilek a zalije kokosovým mlékem. „Jde o to zachovat pořadí těch surovin tak, aby něco z toho nebylo po uvaření na maděru,“ připomíná.

Nakonec ještě přidá pár žampionových kloboučků, nakrájenou šalotku a snítku citronové trávy. Tu je třeba před použitím „naklepat“ hřbetem nože, aby se uvolnily vůně. Podle toho, jak velká hromada zeleniny vám na pánvi vznikla, můžete přidat ještě trochu mléka tak, aby se v něm zelenina vařila. Stejně tak podle barvy a chuti můžete přisypat ještě trochu směsi koření. Podle zásady „přidat je vždycky možné, naopak to nejde“.

V této fázi udělají stop ti, kdo směsí budou krmit malé děti, Pohlreich však na závěr pokrájí půl chilli papričky a přidá ke směsi, aby to byla chuť tak, jak má být.

Celý pořad Teď vaří šéf! věnovaný bezmasým jídlům můžete sledovat v neděli na Primě v 18 hodin.

Autor:




Nejčtenější

Někteří psi se do auta těší.
Dostatek pití, bezpečnostní pás a preventivní prohlídka. Dovolená se psem

Pokud uvažujeme o dovolené se psem, musíme se důkladně připravit. Je potřeba zajistit mu bezpečnost, pohodlí při cestě a pro úřady potřebná potvrzení o dobrém...  celý článek

Unikátní sbírka karlovarských lázeňských pohárků, kterou spravuje Lukáš Lojín,...
Rodina má dva tisíce lázeňských pohárků, zaujaly i tým Guinessovy knihy

Když v roce 1951 kupoval karlovarský balneolog Jaroslav Dolina za tehdejších pět korun československých první karlovarský lázeňský pohárek, nemohl tušit, že...  celý článek

Malá akumulátorová pila je určena pro drobné práce kolem domu.
Bude na zahradách vládnout akutechnika? Její výsledky jsou stále lepší

Ještě před pár lety se zdálo, že akumulátorové zahradní stroje jsou jen drahou variantou pro několik nadšenců. Ale teď se ukazuje, že výkony se zvedají a...  celý článek

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Další z rubriky

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Takto by mělo vypadat správně rozpálené uhlí.
Devět pravidel při grilování. Stačí je dodržet a nemůžete se splést

Grilovací sezona už naplno propukla a možná i ti, kdo jsou v tomto oboru naprostí nováčci, se také odhodlají vyzkoušet své umění u grilu. Nabízíme krátké...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.