Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na maso si vystačíte s pánví za tři stovky, teflon nechte na dietu

Moderní teflonové pánve jsou určené pro dietáře. Kdo si chce pořádně udělat steak, měl by si do domácnosti pořídit úplně obyčejnou železnou pánev, kterou má v inventáři každý kuchař. Investice tři sta až pět set korun se vyplatí. Taková pánev vás přežije a můžete ji navíc odkázat potomkům: čím je starší, tím je lepší.
Pěticentimetrové bifteky ze svíčkové. Počkejte, až se odlepí samy. Maso podle

Pěticentimetrové bifteky ze svíčkové. Počkejte, až se odlepí samy. Maso podle kuchařů nepálí pánev, ale kuchař. | foto: Marek Burza

Možná ji najdete na půdě u babičky, pokud ji ještě nestačila vyhodit. Moderní doba si totiž žádá moderních lehkých pánví, které jsou opatřeny nepřilnavou vrstvou většinou na bázi teflonu. Ve většině domácností proto už těžké železné pánve nenajdete.

Při denním používání "odděláte" antiadhezní pánev za rok. Vrstva postupně ztrácí své schopnosti, v horším případě se začne odlupovat. Drtivá většina z nich je ale tak tenká, že se přidáním masa drasticky sníží teplota smažení, takže maso pustí vodu a rázem dusíte, místo abyste pekli. A tím drahé maso zničíte.

Pánev má stěny tlusté 2 mm, to je takový kvalitativní střed.

Zkuste se proto vrátit k technologiím předků a vyzkoušet obyčejnou železnou pánev. Její nevýhodou je, že je těžká. My jsme zkoušeli pánev o průměru 28 centimetrů, vážila skoro dvě kila. "Ještě že mám tenisový loket z počítače na levé ruce," říkal jsem si při zkoušení.

Při používání je také potřeba dodržet určitá pravidla. Tyto pánve nepatří do myčky. Klidně je po použití vydrhněte i jarem a drátěnkou, ale před uložením do skříňky kápněte trochu oleje a rozetřete ubrouskem. Jinak začnou reznout.

Když pánev dáte na sporák, pusťte plotýnku na největší výkon a počkejte, až se z pánve začne mírně kouřit. Pak teprve na ni položte maso a mírně snižte teplotu. Prorostlejší nemusíte ani mastit, u libových mas, jako je například biftek ze svíčkové, maso jen zlehka potřete olejem. Určitě se nepokoušejte maso násilím odloupnout ode dna, odskočí samo. V opačném případě se může stát, že z masa vyteče šťáva.

Novou pánev musíte takzvaně zajet, tedy vypálit. Existuje několik metod. S jednou z nich nás seznámil Zdeněk Marcín, šéfkuchař Pražského kulinářského institutu.

Krok za krokem

Kupte si kilo soli.
Sůl by měla vystačit tak do poloviny pánve, zkoušeli jsme průměr 28 cm, což je

Na pánev o průměru 28 centimetrů nám vyšlo kilo soli. Zaplnila se zhruba do poloviny. Podle Zdeňka Marcína tady plní hlavně roli roznašeče tepla.

Sůl také pomalu přijímá teplotu. "Pánev se tak nebude při zajíždění kroutit a deformovat, čímž by došlo k poškození a trvalému znehodnocení. Navíc se při prvním vypalování pánev čistí od různých kovových šupinek a oleje, kterým je pánev naimpregnovaná," vysvětluje.

Existují ale i jiné metody. Někdo například doporučuje pánev naplnit olejem a středním plamenem ji vypalovat několik hodin. Důvod bude podobný: pomalé zvyšování teploty.

Sůl během čtvrthodiny zhnědne.
Až necháte pánev vychladnout, kápněte na pánev trochu oleje nebo kydněte sádlo

Zapněte sporák na nejvyšší stupeň a zahřívejte sůl v pánvi. "Neděste se, bude se kouřit a vaše krásná pánev z obchodu začne měnit barvu, bude černat nebo modrat. Pak nechejte pánev úplně vychladnout, vysypejte sůl a vymastěte ji," radí Marcín.

Pánev po úpravě změnila barvu na tmavě modrou. Takto vypadá po vymazání tukem.

Takto vypadala naše pánev po půlhodinovém experimentu. A fungovalo to. Jako první to "odskákala" krkovička, teď je v očekávání nějaká pěkná hovězí flákota.

Práce se železnou pánví není tak snadná jako s těmi moderními nepřilnavými. Komu ale záleží na tom, aby měl maso dokonalé, měl by klasiku vyzkoušet. Ne nadarmo ji profesionálové stále používají.

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Je kvůli mrazům nutné odložit stříhání levandule? Na jarní střih je nejvyšší čas

Přelom března a dubna je ideální pro jarní řez levandule. Je lepší se stříháním levandulí počkat, až teploty opět klesnou pod bod mrazu?

5. dubna 2025

Krtek se na zahradě na jaře hodí. Pomůže oživit muškáty na novou sezonu

Když nám v zahraje ryje krtek, většinou jsme naštvaní. Lze to ovšem vidět i tak, že krtičiny jsou zdrojem velmi pěkné zeminy, kterou vám krtek doslova vynese nad povrch půdy. Jen ji seberete lopatou...

5. dubna 2025

Na mladé se musí zlehka, ale na dospělé razantně. Jak správně stříhat túje

Túje, známé také jako zeravy, jsou v českých zahradách velmi oblíbenou volbou pro živé ploty. Rychle rostou, zajišťují soukromí a jsou příjemnou alternativou betonových zdí. Aby si udržely svůj...

4. dubna 2025

Mráz se chystá na květy ovocných stromů. Zachrání je bílá netkanka, voda a oheň

S pochopitelnými obavami sledují mnozí zahrádkáři předpověď, kdy se mají po teplých slunečných dnech vrátit chladné dny včetně mrazíků. Řada ovocných keřů i stromů má květy v rozpuku, a tak hrozí, že...

4. dubna 2025

Špaletová okna žijí dál. Nabízejí tradiční krásu i s moderními izolacemi

Špaletová okna jsou neodmyslitelnou součástí historických budov, zejména bytových domů ve městech. Jejich využití se však neomezuje pouze na památkově chráněné objekty, stále častěji nacházejí své...

4. dubna 2025

Kdy stříhat meruňku? Jarní řez je důležitý, ale hrozí ničivý mráz

Meruňky vyžadují pečlivou péči. Správný řez zajistí zdravý růst stromu a potřebné prosvětlení koruny. Kdy a jak stříhat meruňku, aby se bohatě odměnila sladkými plody? Není už na jarní řez pozdě?

3. dubna 2025

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Víkendové mrazy se chystají na ovocné stromy. Pět tipů, jak je účinně ochránit

Příroda se probouzí a sluníčko krásně hřeje. Zkušení zahrádkáři už však vědí, že jakmile jsou brzy na jaře přes den nadprůměrné teploty, s velkou pravděpodobností je zchladí ničivé jarní mrazíky. Ty...

3. dubna 2025  14:30

Zoo Praha má mladý pár úžasných stromových varanů, budou nejdelší na světě

Milovníky plazů nepochybně potěší, že v Zoo Praha jsou nově k vidění varani Salvadoriovi. Mladý pár jménem Salva a Dorian obydlel expozici v Pavilonu velkých želv, kterou ještě donedávna obývali...

3. dubna 2025

KVÍZ: Jste správní foodies? Otestujte se, jak se vyznáte v názvech pokrmů

Mnohdy se stane, že si zajdete do lepší restaurace. Jenže při pohledu do jídelního lístku jste v rozpacích a podle názvu nepoznáte, co si vlastně vybrat. A hlavně – co naservírují, jak to bude...

vydáno 3. dubna 2025

Hrušeň je držák, zvládne i radikální jarní řez

Pro zdraví a bohatou úrodu sladkých hrušek je klíčové strom pravidelně stříhat. Jak na jarní a podzimní řez hrušní? Nebo jak prořezat starou hrušeň? A co je to zmlazovací řez? Ucelený návod přinášíme...

2. dubna 2025

Dubnový manuál pro pěstování zeleniny. Kdy rozvézt kompost, sít i množit

V dubnu se s největší pravděpodobmostí na zahradě nezastavíte. Protože pokud chcete v sezoně postupně stále něco sklízet a radovat se i z rozkvetých záhonů, budete se muset pořádně otáčet. Při...

2. dubna 2025

Jarní údržba fotovoltaiky se vyplatí. Zajistí plný výkon, předejde požárům

Základním předpokladem dlouhé životnosti a správného chodu celého fotovoltaického systému je prevence. Každý rok by proto měli majitelé fotovoltaických elektráren nechat provést kompletní kontrolu...

2. dubna 2025