Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Vyzkoušejte zelný list podle zaručeného srbského receptu

aktualizováno 
Na zelný list se řada lidí dívá značně přezíravě, ale despekt není na místě. Pokud se udělá správně, patří toto jednoduché jídlo k vyhlášeným pochoutkám celého jihu Evropy.

Tuto specialitu jsme si nechali připravit v srbské restauraci Jelica. To znamená, že ji vařil kuchař, který ji má pod kůží a ví, jak má chutnat. Veškerý základ tohoto jídla totiž spočívá ve správném naložení zelného listu. Jinak je recept triviální. Smíchá se mleté maso (v Jelice míchají vepřové s telecím), opraží na cibulce, smíchá s uvařenou rýží a balí se do zelných listů.

Existuje hodně metod, jak dodat zelí slanou chuť. Někdo vaří pár minut ve slané octové vodě jednotlivé zelné listy. To je rychlé a použitelné jako nouzové řešení, ale správně se zelí nakládá vcelku.

Fotogalerie

Tento postup je platný pro většinu Balkánu. Krajově se určitě bude lišit, ale podstata je stejná. Musíte si tedy opatřit soudek, může být i plastový.

V jednotlivých hlávkách vyřízněte košťál a vydlabanou hlávku navíc ještě křížem hluboko nařízněte. Do všech „ran“ nasypejte sůl a naskládejte hlávky do sudu. Sud pak zalijte solným roztokem tak, aby bylo zelí ponořené. 

Takto necháte zelí kvasit zhruba 14 dnů při pokojové teplotě. Pak soudek umístíte do chladna.

Zelný list před přípravou opláchněte, ořízněte tuhé části, aby se dobře roloval, a začněte připravovat závitek. Ten se bude podle země původu jmenovat sarmale, sarma, yabraq nebo malfuf. Alternativou bývá vinný list. Jemně se podle kraje liší i náplň, srbský kuchař používá tu nejjednodušší podle toho, jak si ji pamatuje od svých předků.

Na cibulce orestujte mrkev, cibuli, pak mleté maso. „My používáme telecí s vepřovým, ale klidně můžete použít i běžnou směs hovězího s vepřovým,“ říká šéf srbské restaurace Jelica Radoslav Vučičevič. Kuchař maso jen pepří, nesolí, protože slaný je list.

Připravené maso balte do listů. Naskládejte balíčky pěkně natěsno k sobě do pekáče, podlijte troškou vody a dejte do rozpálené trouby na 45 minut. Mezi jednotlivé válečky můžete přidat kousky slaniny, v Jelice dávají podle srbského receptu i sušené švestky.

Podávat můžete s bramborovou kaší nebo jen s pečivem.

Autor:




Nejčtenější

25 ks předvařených krevet. na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
Známe vítěze letní fotosoutěže o pět grilů. Nejúspěšnější byly krevety

Od začátku srpna jste hlasovali, které recepty se vám líbily z příspěvků posílaných do redakce v rámci fotosoutěže o pět grilů a dalšího příslušenství. Z...  celý článek

Obsluhující makak vás v civilizované zemi překvapí.
Z opičí obsluhy jsou hosté nadšeni, pro zoologa to má úroveň cirkusu

Obsluhující makak, oblečený jako číšník, přijde většině hostů nesmírně roztomilý. A tak si jich majitel restaurace Kajabukija v Ucunomiji, hlavním městě...  celý článek

Osina se pod kůží nejen zanítí, ale dokáže pod ní i cestovat.
Travní osina se může zanítit a cestovat pod kůží psa

Ze společné procházky si váš zvířecí mazlíček může přinést nepříjemné zdravotní problémy. Semena rostlin mohou být chráněna velmi ostrým obalem, který velmi...  celý článek

(Ilustrační foto)
Proti komárům, klíšťatům i ovádům pomohou bylinky, skořice i levandule

Zatím není zcela jasné, proč někdo komáry, ovády a klíšťata láká víc a někdo méně. A tak o prvně jmenovaných říkáme prostě, že obtížnému hmyzu „voní“. Jenže co...  celý článek

Další z rubriky

Knihovna vznikla z nových bedýnek ze smrkového dřeva, natřené jsou vodou...
Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o...  celý článek

Staré střechy lze nátěrem renovovat. Stav před renovací
Natřením střechy můžete prodloužit její životnost i o dvacet let

Ač se to zdá nemožné, i staré eternitové šablony lze nátěrem zachránit a prodloužit jejich životnost. Je to přitom daleko levnější než rekonstruovat celou...  celý článek

V sobotu se konal za obrovského zájmu festival Náplavka Street Food na...
Inspirace z ulice: 10 jídel, která na dovolené rozhodně ochutnejte

Takzvaný streetfood se pomalu usazuje už i u nás, ale pouliční gastronomie je tady teprve v začátcích. Podívejte se s námi na deset v zahraničí typických...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.