Zahrady, kde funguje přirozený koloběh a nepoužívá se žádná chemie - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zahrady, kde funguje přirozený koloběh a nepoužívá se žádná chemie

  0:05
Úžasný prostor, kde rostliny dostávají nejlepší péči a lásku, aby vloženou energii mohly mnohonásobně vracet v podobě přírodní kosmetiky a homeopatik. To jsou zahrady Wala nedaleko německého Stuttgartu. Stojí za návštěvu, alespoň s námi na fotografiích.
Květiny tu mají tisíce barev a vůní a jsou živoucí továrnou na lidské zdraví a...

Květiny tu mají tisíce barev a vůní a jsou živoucí továrnou na lidské zdraví a krásu. | foto: Veronika Raffajová pro Krásný venkov

Ačkoliv se v zahradách Wala cítíte jako v botanické zahradě, všechny rostliny tu mají své praktické využití. Až nastane ta správná chvíle, budou sklizeny a jejich vnitřní síla vstřebána do medicínských a kosmetických preparátů.

Podle Dr. Rudolfa Hauschky, který tu působí, to je přirozený rytmus vycházející z polarity přírody. Přirozenost se stala Hauschkovi motivem při hledání postupů výroby léčebných přípravků na bázi přírodních surovin.

Historie jeho značky se začala psát v roce 1935, kdy začal vyrábět homeopatické přípravky pod značkou Wala. Jejich podstata spočívá v antroposofické medicíně, vznikají z léčivých rostlin i přírodních substancí, extraktů a rostlinných olejů, které jsou zpracovány podle takzvané rytmické metody, kterou Hauschka sestavil. Rytmický proces zpracování rostlin využívá sílu přírodních polarit, jako je střídání světla a tmy, tepla a chladu, pohybu a klidu během procesu získávání blahodárných výtažků z rostlin.

Srdcem společnosti Wala je zahrada ve švábském Eckwäldenu nedaleko Stuttgartu, kde se pěstují květiny potřebné pro výrobu substancí, z nichž se dále vyrábí homeopatika a přírodní kosmetické přípravky. Zahrada byla založena v roce 1953 a zpočátku se jednalo o úhor. Místní sedláci jen nevěřícně kroutili hlavou při představě, že by se v tomto bažinatém terénu dalo něco pěstovat.

Ekologicky vs. biodynamicky

Biodynamická metoda Dr. Rudolfa Steinera formulovaná už v roce 1924 považuje zahradu za samonosný soběstačný cyklus. Biodynamické zemědělství jde oproti známějšímu ekologickému ještě o krok dále.

Sice se také vyznačuje nepoužíváním synteticky vyrobených pesticidů a hnojiv, ale navíc vnímá zemi jako živý organismus. Osení, zemina, kompost nebo voda na zálivku by měly z velké části pocházet z vlastní produkce dané zahrady. Podstatou je přírodní koloběh.

Nosným tématem biodynamického zemědělství jsou i kompostové preparáty. Jedná se o bylinné přípravky zušlechťující kompost. Ten pak výrazněji stimuluje fázi klíčení a zásadně posiluje rostliny proti chorobám a škůdcům. Třeba speciální směs z dubové kůry a heřmánku přidaná do kompostu pomáhá u rostlin zabránit vzniku houbových chorob.

Zahradu se však podařilo doslova vypiplat. Dnes se o ni stará sedm zahradníků, k nimž během sezony přibývají brigádníci. Na 4,5 hektarech musí opečovávat více než sto padesát různých léčivých rostlin určených pro výrobu homeopatických přípravků a kosmetických produktů. Vše je důsledně podřízeno principům biodynamického zemědělství.

Například se dodržuje pravidelný proces výměny ploch záhonků za trávu. V praxi to znamená, že tam, kde je jeden rok záhon, se následující rok ponechá volně růst tráva. Země tak stačí přirozeně regenerovat. Vše má svůj systém a řád plně podřízený jednotlivým fázím růstu květin.

Zahrady jsou členěny do menších ploch, kde se pěstuje pospolu více druhů rostlin, aby se tak vzájemně podporovaly a získávaly vyšší odolnost vůči škůdcům. Třeba k růžím se zde sází česnek. Podobně to funguje i při pěstování květin na 90 ha polí, které má Wala v okolí zahrad k dispozici. Hranici mezi poli s pšenicí či ječmenem místních zemědělců a polem s květinami tvoří vždy pás lučního kvítí, které vstřebá agresivní hnojiva.

Když nastane čas sklizně, tak se květiny, z nichž se budou získávat extrakty, trhají v den výroby časně ráno těsně před východem slunce. Poté okamžitě putují ke zpracování do laboratoří, které jsou přímou součástí zahrad. Cesta rostliny od utržení ke zpracování je velmi krátká.

Vládne tu systém a řád, prostě dokonalé uspořádání.
Zahradnice vysazuje do záhonu sazeničky hořce žlutého.
Ideální mikroklima pomáhá udržovat i místní jezírko.

A o to jde. Udržovat rostliny po celou dobu v nejlepší kondici za pomoci jen přírodních postupů. To je podporováno už ve fázi setí a přihnojování. K dispozici je zde mnoho druhů vlastního kompostu. Do toho jsou navíc přidávány biodynamické kompostové preparáty udržující rovnováhu životních procesů v půdě a rostlinách, zvyšující jejich vitalitu a odolnost proti chorobám a škůdcům. Jedná se o ryze přírodní složky, které jsou vyrobeny z léčivek jako kozlík, kopřiva, heřmánek, pampeliška či řebříček. A i ty pocházejí z místní bylinkové zahrady.

Bez včel a hmyzu by to vůbec nešlo

Dalším článkem nutným pro harmonické fungování celého biotopu a opylovávání květů je přítomnost včel. Z toho důvodu jsou dva ze zahradníků včelaři, kteří se o zdejších dvanáct včelstev starají. I ty jsou chovány v biodynamickém souladu.

Hmyz v zahradě významně napomáhá opylování a v boji se škůdci rostlin. Na bydlení tu mají brouci a mušky tzv. hmyzí domečky.

Nechává se jim část medu, který se běžným včelám - určeným jen na produkci medu - odebírá. Ty místní jsou tak méně náchylné na nemoci.

Více či méně pozapomenuté taje přírodní moudrosti tady lze potkat na každém kroku. Hmyzu dokonce i některé rostliny poskytují ochranu. Třeba Echinacea, než plně rozkvete do krásy a poputuje do laboratoře, slouží jako oblíbené shromaždiště brouků.

Pokora k zákonitostem přírody

V zahradách se vše řídí právě probíhajícím ročním obdobím. Od předjaří do podzimu jde o každodenní péči o rostliny, počínaje únorovou skleníkovou výsadbou až po letní sběr semen, na který se klade velký důraz. Od října se soustředí energie k přípravám na zimu, jejíž průběh je zásadní pro další vegetační sezonu.

Čas zpomalení a dovolených pak nastává v zimě, kdy i sama příroda má pomyslnou dovolenou a odpočívá. Právě teď je ale zahrada v plném rozpuku, všechno krásně kvete a úžasně omamně voní.

Tyto zahrady a další inspirativní materiály najdete v červnovém čísle časopisu Krásný venkov.

Autoři:
Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Tasemnice u koček není výjimečná. Jak ji odhalíte a zbavíte se jí

Tasemnice jsou střevní parazité, kteří mohou napadnout kočky všech věkových kategorií. Inkubační proces onemocnění je nenápadný, avšak kočky se mohou nakazit tasemnicemi několika způsoby. Nejčastěji...

Dopřejte si pár týdnů odlehčené stravy a tělo projde skvělou očistou

Pro naše předky byl čas před příchodem jara a hlavně Velikonoc velmi důležitý a má to tak řada lidí i dnes. Ti, kdo dokázali alespoň na čas zdravě přenastavit jídelníček, mluví o skvělé očistě bez...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025

Česká příroda nabízí mnoho jedlého. Blogerka o dobré stravě i břišním mozku

Premium

Zdravá strava může být zábava, fantazie a zároveň dobrodružství objevování. Dokazuje to příběh Michaely Bratrychové (36). „Česká příroda nám toho nabízí strašně moc, ale většina z nás sbírá jen pár...

24. března 2025

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

24. března 2025