Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zlikvidujte moly v potravinách

  9:00aktualizováno  9:00
S potravinovým molem se setkal snad každý. Je všude tam, kde se daří jeho housenkám - ve starých spížích i v nových kuchyních. Víme, jak se ho zbavit.

Housenky mola potravinového v záhybu sáčku rýže | foto: hobby.cz

Popis: Mol potravinový má na křídlech tmavé skvrny. Je dvakrát větší než mol šatní.

. JEDNODUCHÉ

Udržujte čistotu v místech, kde skladujete potraviny.

Nehromaďte suroviny a zbavujte se všech prošlých potravin.

Velký úklid kuchyně jednou za měsíc neuškodí!

Výskyt: Housenky a kukly mola potravinového naleznete  zejména v mouce, strouhance, vločkách, luštěninách, rozinkách a v dalších sypkých potravinách. Housenky najdete zakuklené také v rozích skříněk a stěn.

Druhy: Mol skladištní, mol paprikový, mol datlový a mol moučný

Likvidaci mola šatního zvládne každý sám. Úspěšnost je 99%. Stačí se řídit těmito zásadami.

Prevence

1. Pravidelně uklízejte a umývejte skříňky a regály, které používáte pro skladování potravin. Těch nakažených a prošlých se okamžitě zbavte.

2. Nevytvářejte zbytečné zásoby, které nespotřebujete. Všeho moc škodí.

3. sphPro uchovávání potravin používejte uzavíratelné nádoby a skladujte je v chladu a suchu.

Likvidace
Pokud se rozhodnete likvidovat mola potravinového sami, odborník z deratizační firmy Adera vám poradí, jak na to.

1. Zkontrolujte všechny potraviny (včetně otevřených sáčků od koření, semínek apod.). Ty napadené ihned zlikvidujte.

2. Vykliďte skříňky a velmi pozorně je prohlédněte. To platí o všech koutech kuchyně. Moli kladou vajíčka i do rohů stěn a do zaprášených míst. Hledejte možný výskyt zakuklených housenek.

3. Vysavačem či mechanicky zlikvidujte vajíčka a housenky a na místo nastříkejte prostředek proti lezoucímu hmyzu (ve spreji koupíte mnoho přípravků).

4. Po aplikaci prostředku skříňky neuzavírejte. Nechte přípravek působit. Pak skříňky důkladně vytřete.

5. Obaly potravin, které vracíte do suché skříňky, nejdříve zbavte prachu a všech usazenin (nejlépe hadříkem). Nemáte-li uzavíratelné nádoby, dejte sáčky se sypkými potravinami do neproděravělého igelitového pytlíku a zavažte je.
6. Pokud se potravinový mol do 14 dnů opět neobjeví, byli jste jako amatérští deratizátoři úspěšní!
Autoři:




Nejčtenější

Cestu si do Motýlího domu našli první návštěvníci.
VIDEO: V Praze otevřeli Motýlí dům. Vypadá jako kambodžská džungle

Interiér Motýlího domu napodobuje džungli v oblasti slavného kambodžského chrámu Angkor Vat a podobné jsou i podmínky, ve kterých tu motýli žijí: teplotu...  celý článek

Vícebarevný pudl
Ovčák, border kolie, pudl a spol. Šest nejinteligentnějších psích plemen

Inteligentní psí plemeno je pro páníčka jistě velkou radostí, ale může způsobovat i spoustu starostí. Inteligentní pes totiž potřebuje spoustu pozornosti a...  celý článek

Vlci se štěňaty. V pražské zoo lze na vlastní oči pozorovat, jak probíhá...
Vlci v pražské zoo vychovávají pět vlčat. Boj o maso probíhá každý den

Pět dvouměsíčních vlčat se líně povaluje i navzájem škádlí před ústím nory, schovaným pohledům návštěvníků ležícími kmeny stromů. Zdánlivě se nic neděje, ale...  celý článek

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

Další z rubriky

Pronajímání domů a bytů on-line je stále populárnější.
Půjčujete chalupu přes internet? Dejte si pozor na majetek

Důvěra Čechů ke krátkodobým sezonním pronájmům chalup nebo rodinných domů prostřednictvím on-line služeb roste. Na serverech typu Airbnb, Couchsurfing nebo...  celý článek

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.