Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zlikvidujte moly v potravinách

  9:00aktualizováno  9:00
S potravinovým molem se setkal snad každý. Je všude tam, kde se daří jeho housenkám - ve starých spížích i v nových kuchyních. Víme, jak se ho zbavit.

Housenky mola potravinového v záhybu sáčku rýže | foto: hobby.cz

Popis: Mol potravinový má na křídlech tmavé skvrny. Je dvakrát větší než mol šatní.

. JEDNODUCHÉ

Udržujte čistotu v místech, kde skladujete potraviny.

Nehromaďte suroviny a zbavujte se všech prošlých potravin.

Velký úklid kuchyně jednou za měsíc neuškodí!

Výskyt: Housenky a kukly mola potravinového naleznete  zejména v mouce, strouhance, vločkách, luštěninách, rozinkách a v dalších sypkých potravinách. Housenky najdete zakuklené také v rozích skříněk a stěn.

Druhy: Mol skladištní, mol paprikový, mol datlový a mol moučný

Likvidaci mola šatního zvládne každý sám. Úspěšnost je 99%. Stačí se řídit těmito zásadami.

Prevence

1. Pravidelně uklízejte a umývejte skříňky a regály, které používáte pro skladování potravin. Těch nakažených a prošlých se okamžitě zbavte.

2. Nevytvářejte zbytečné zásoby, které nespotřebujete. Všeho moc škodí.

3. sphPro uchovávání potravin používejte uzavíratelné nádoby a skladujte je v chladu a suchu.

Likvidace
Pokud se rozhodnete likvidovat mola potravinového sami, odborník z deratizační firmy Adera vám poradí, jak na to.

1. Zkontrolujte všechny potraviny (včetně otevřených sáčků od koření, semínek apod.). Ty napadené ihned zlikvidujte.

2. Vykliďte skříňky a velmi pozorně je prohlédněte. To platí o všech koutech kuchyně. Moli kladou vajíčka i do rohů stěn a do zaprášených míst. Hledejte možný výskyt zakuklených housenek.

3. Vysavačem či mechanicky zlikvidujte vajíčka a housenky a na místo nastříkejte prostředek proti lezoucímu hmyzu (ve spreji koupíte mnoho přípravků).

4. Po aplikaci prostředku skříňky neuzavírejte. Nechte přípravek působit. Pak skříňky důkladně vytřete.

5. Obaly potravin, které vracíte do suché skříňky, nejdříve zbavte prachu a všech usazenin (nejlépe hadříkem). Nemáte-li uzavíratelné nádoby, dejte sáčky se sypkými potravinami do neproděravělého igelitového pytlíku a zavažte je.
6. Pokud se potravinový mol do 14 dnů opět neobjeví, byli jste jako amatérští deratizátoři úspěšní!
Autoři:




Nejčtenější

Unikátní sbírka karlovarských lázeňských pohárků, kterou spravuje Lukáš Lojín,...
Rodina má dva tisíce lázeňských pohárků, zaujaly i tým Guinessovy knihy

Když v roce 1951 kupoval karlovarský balneolog Jaroslav Dolina za tehdejších pět korun československých první karlovarský lázeňský pohárek, nemohl tušit, že...  celý článek

Malá akumulátorová pila je určena pro drobné práce kolem domu.
Bude na zahradách vládnout akutechnika? Její výsledky jsou stále lepší

Ještě před pár lety se zdálo, že akumulátorové zahradní stroje jsou jen drahou variantou pro několik nadšenců. Ale teď se ukazuje, že výkony se zvedají a...  celý článek

Někteří psi se do auta těší.
Dostatek pití, bezpečnostní pás a preventivní prohlídka. Dovolená se psem

Pokud uvažujeme o dovolené se psem, musíme se důkladně připravit. Je potřeba zajistit mu bezpečnost, pohodlí při cestě a pro úřady potřebná potvrzení o dobrém...  celý článek

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Další z rubriky

Hovězí steak s paprikou a žampiony.
Pohlreich se těší na jarní grilování, steak si udělal alespoň v kuchyni

Přestože se Zdeněk Pohlreich věnoval v současné řadě Teď vaří šéf! zdravé lehké kuchyni, uznává, že rozhodně není třeba zatratit pěkný kousek uleželého...  celý článek

Letní grilování iDNES.cz
SPECIÁL: Grilujte maso i zeleninu. Videorecepty a kuchařské triky

Ve zvláštní příloze věnované grilování najdete desítky chutných receptů na drůbež, ryby, pořádný steak i lehčí zeleninové pokrmy.  celý článek

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.