Popis: Mol potravinový má na křídlech tmavé skvrny. Je dvakrát větší než mol šatní.
. JEDNODUCHÉUdržujte čistotu v místech, kde skladujete potraviny. Nehromaďte suroviny a zbavujte se všech prošlých potravin. Velký úklid kuchyně jednou za měsíc neuškodí! |
Druhy: Mol skladištní, mol paprikový, mol datlový a mol moučný
Likvidaci mola šatního zvládne každý sám. Úspěšnost je 99%. Stačí se řídit těmito zásadami.
Prevence
1. Pravidelně uklízejte a umývejte skříňky a regály, které používáte pro skladování potravin. Těch nakažených a prošlých se okamžitě zbavte.
2. Nevytvářejte zbytečné zásoby, které nespotřebujete. Všeho moc škodí.
3. Pro uchovávání potravin používejte uzavíratelné nádoby a skladujte je v chladu a suchu.
Likvidace
Pokud se rozhodnete likvidovat mola potravinového sami, odborník z deratizační firmy Adera vám poradí, jak na to.
1. Zkontrolujte všechny potraviny (včetně otevřených sáčků od koření, semínek apod.). Ty napadené ihned zlikvidujte.
2. Vykliďte skříňky a velmi pozorně je prohlédněte. To platí o všech koutech kuchyně. Moli kladou vajíčka i do rohů stěn a do zaprášených míst. Hledejte možný výskyt zakuklených housenek.
3. Vysavačem či mechanicky zlikvidujte vajíčka a housenky a na místo nastříkejte prostředek proti lezoucímu hmyzu (ve spreji koupíte mnoho přípravků).
4. Po aplikaci prostředku skříňky neuzavírejte. Nechte přípravek působit. Pak skříňky důkladně vytřete.
4. Po aplikaci prostředku skříňky neuzavírejte. Nechte přípravek působit. Pak skříňky důkladně vytřete.
5. Obaly potravin, které vracíte do suché skříňky, nejdříve zbavte prachu a všech usazenin (nejlépe hadříkem). Nemáte-li uzavíratelné nádoby, dejte sáčky se sypkými potravinami do neproděravělého igelitového pytlíku a zavažte je.
6. Pokud se potravinový mol do 14 dnů opět neobjeví, byli jste jako amatérští deratizátoři úspěšní!