Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Z českých jahod by legendární zmrzlinu ze Světozoru nevyrobili

aktualizováno 
Je točená jahodovo-banánová zmrzlina z pasáže Světozor u Václavského náměstí skutečně z ovoce? Dnešní čtyřicátníci a padesátníci na ní vyrostli, i dnes si rádi na kornout vystojí frontu. Recepturu nám ve Světozoru neprozradili, ale jahody a banány v ní skutečně jsou.

„Je osvěžující... Je tam hodně ovoce... Chodím na ni už asi dvacet let,“ takové byly odpovědi těch, kteří odcházeli od okénka ovocného baru pasáže ve Vodičkově ulici s kornoutem. Většinou přesvědčeni, že se zmrzlinou z opravdového ovoce, protože tak prostě chutná.  

Každá z devíti provozoven Světozoru si zmrzlinu vyrábí sama, podle stejné receptury - a skutečně z čerstvých banánů a mražených jahod. „Každá provozovna si ji vyrábí v průběhu dne podle poptávky, takže je vždycky čerstvá,“ vysvětluje provozní manažer Václav Sochor z ovocného baru pasáže Světozor. 

Fotogalerie

Přesné složení základu zmrzliny samozřejmě prozradit nesmí, jde o know how Světozoru, jehož historie je trochu zahalena tajemstvím. „Údajně tato receptura vznikla již za první republiky a nikdo už přesně neví, jak se v sedmdesátých letech objevila v tehdejších Ovocných Lahůdkách Světozor," uvedl provozní manažer. 

Tak trochu tajemný je i majitel Světozoru, pan Jiří Hájek, který se rozhovorům do médií důsledně výhýbá. „Pan Hájek skutečně existuje, normálně chodí každý den do práce, na porady, podílí se na chodu firmy, ochutnává s námi nové dorty. Čas od času, když je příležitost, vypráví o starých dobách, a to je vždycky hezké poslouchat. Jsme v každodenním kontaktu, ale číslo na něj nikde nezískáte, někteří ho marně naháněli i půl roku,“ vysvětluje Sochor, že výrobu ovocné zmrzliny nám majitel firmy prostě osobně nepopíše.

Receptura je stále stejná, jenom bez umělých barviv

Nicméně od zmíněných sedmdesátých let se zmrzlina pana Hájka vyrábí stále stejně, jen dnes místo umělých barviv používají přírodní. Jinak jsme dostali už jen lakonickou odpověď, že z ingrediencí používaných pro zmrzlinový základ lze uvést maximálně cukr a vodu. Nejdůležitější složkou jsou ale jahody a banány.

Jahody, kterých ve Světozoru ročně spotřebují kolem 15 tun, jezdí nákupčí osobně vybírat do Španělska, Egypta a Maroka, podle doby sklizně. „Třeba v Číně jahody nekupujeme, protože tam mají jahody chuť netypickou pro náš region. Chutnají tam prostě jinak. A nenakupujeme ani v Polsku, kde není úplně zcela jasné, jak jsou jahody pěstovány a hnojeny,“ konstatuje manažer.

Jeden čas si dokonce Světozor zkoušel pěstovat vlastní jahody, aby byly české, ale museli od toho upustit. „Přestože se jednalo o stejnou odrůdu, měla každá várka jahod jinou barvu a jinou chuť v závislosti na počasí, které u nás není úplně konstantní,“ vysvětluje Sochor.

U banánů zase bývá specifickým problémem skladování, aby se ovoce dostalo do výrobního procesu přípravy čerstvé zmrzliny v požadované kvalitě. „Opravdu je to alchymie, takže máme nákupčího jenom pro banány.“

Autoři: ,




Nejčtenější

Když našli toulavou kočku Sandy, vážila přes 7 kilogramů.
Tak tlustá kočka se jen tak nevidí. Nedokáže se ani poškrábat

Kočka Sandy byla vlastně jen obyčejná toulavá kočka, kterou záchranáři nalezli v parku v Bromsgrove ve Velké Británii. Zaujala je však tím, jak byla velká a...  celý článek

(Ilustrační foto)
Repelenty bez chemie: pomohou bylinky, skořice i levandule

Zatím není zcela jasné, proč někdo komáry, ovády a klíšťata láká víc a někdo méně. A tak o prvně jmenovaných říkáme prostě, že obtížnému hmyzu „voní“. Jenže co...  celý článek

Roztomilost malým mopsům zůstane a nudní rozhodně nejsou. Když ho dobře...
VIDEO: Jakého psa vybrat do města? Nabízíme pět tipů, navrhněte další

Ideální pes do městského bytu neexistuje. Respektive je to každý pes, který je správně socializovaný a vychovaný tak, aby nepůsobil problémy svému majiteli ani...  celý článek

Další z rubriky

Knihovna vznikla z nových bedýnek ze smrkového dřeva, natřené jsou vodou...
Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o...  celý článek

25 ks předvařených krevet, na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
HLASUJTE: Ohodnoťte nejlepší recepty a vyberte výherce grilu

Během června a července jste posílali své fotky s recepty grilovaných jídel. Připravili jsme pro vás galerii fotografií, které prošly do dalšího kola. Nyní...  celý článek

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.