Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Z českých jahod by legendární zmrzlinu ze Světozoru nevyrobili

aktualizováno 
Je točená jahodovo-banánová zmrzlina z pasáže Světozor u Václavského náměstí skutečně z ovoce? Dnešní čtyřicátníci a padesátníci na ní vyrostli, i dnes si rádi na kornout vystojí frontu. Recepturu nám ve Světozoru neprozradili, ale jahody a banány v ní skutečně jsou.

„Je osvěžující... Je tam hodně ovoce... Chodím na ni už asi dvacet let,“ takové byly odpovědi těch, kteří odcházeli od okénka ovocného baru pasáže ve Vodičkově ulici s kornoutem. Většinou přesvědčeni, že se zmrzlinou z opravdového ovoce, protože tak prostě chutná.  

Každá z devíti provozoven Světozoru si zmrzlinu vyrábí sama, podle stejné receptury - a skutečně z čerstvých banánů a mražených jahod. „Každá provozovna si ji vyrábí v průběhu dne podle poptávky, takže je vždycky čerstvá,“ vysvětluje provozní manažer Václav Sochor z ovocného baru pasáže Světozor. 

Fotogalerie

Přesné složení základu zmrzliny samozřejmě prozradit nesmí, jde o know how Světozoru, jehož historie je trochu zahalena tajemstvím. „Údajně tato receptura vznikla již za první republiky a nikdo už přesně neví, jak se v sedmdesátých letech objevila v tehdejších Ovocných Lahůdkách Světozor," uvedl provozní manažer. 

Tak trochu tajemný je i majitel Světozoru, pan Jiří Hájek, který se rozhovorům do médií důsledně výhýbá. „Pan Hájek skutečně existuje, normálně chodí každý den do práce, na porady, podílí se na chodu firmy, ochutnává s námi nové dorty. Čas od času, když je příležitost, vypráví o starých dobách, a to je vždycky hezké poslouchat. Jsme v každodenním kontaktu, ale číslo na něj nikde nezískáte, někteří ho marně naháněli i půl roku,“ vysvětluje Sochor, že výrobu ovocné zmrzliny nám majitel firmy prostě osobně nepopíše.

Receptura je stále stejná, jenom bez umělých barviv

Nicméně od zmíněných sedmdesátých let se zmrzlina pana Hájka vyrábí stále stejně, jen dnes místo umělých barviv používají přírodní. Jinak jsme dostali už jen lakonickou odpověď, že z ingrediencí používaných pro zmrzlinový základ lze uvést maximálně cukr a vodu. Nejdůležitější složkou jsou ale jahody a banány.

Jahody, kterých ve Světozoru ročně spotřebují kolem 15 tun, jezdí nákupčí osobně vybírat do Španělska, Egypta a Maroka, podle doby sklizně. „Třeba v Číně jahody nekupujeme, protože tam mají jahody chuť netypickou pro náš region. Chutnají tam prostě jinak. A nenakupujeme ani v Polsku, kde není úplně zcela jasné, jak jsou jahody pěstovány a hnojeny,“ konstatuje manažer.

Jeden čas si dokonce Světozor zkoušel pěstovat vlastní jahody, aby byly české, ale museli od toho upustit. „Přestože se jednalo o stejnou odrůdu, měla každá várka jahod jinou barvu a jinou chuť v závislosti na počasí, které u nás není úplně konstantní,“ vysvětluje Sochor.

U banánů zase bývá specifickým problémem skladování, aby se ovoce dostalo do výrobního procesu přípravy čerstvé zmrzliny v požadované kvalitě. „Opravdu je to alchymie, takže máme nákupčího jenom pro banány.“

Autoři: ,


Témata: Praha, Praha-město


Nejčtenější

Černá labradorka Fany je právě ve výcviku pro Anetku s DMO. Bude jí pomáhat...
Nelínající psí asistent finišuje s tréninky s vozíčkářkou Ivetou

Podají člověku, cokoliv mu upadne, přinesou léky ze skříňky, pomohou sundat bundu, rukavice či ponožky, bez odmlouvání ho doprovodí třeba k lékaři. Přitom...  celý článek

Jedna z nejobtížnějších disciplín: skoky po koulích
VIDEO: Tohle děti dospělým závidí. Rekordní nafukovací překážková dráha

Je to jako stokrát nafouknutý skákací hrad okořeněný překážkami ve stylu soutěžního pořadu Drtivá porážka. Přes tři sta metrů dlouhá nafukovací překážková...  celý článek

Klára Vodičková dokáže poradit, jak dobře vycházet s kočkami.
Kočky mluví na férovku, tvrdí zvířecí psycholožka Klára Vodičková

Klára Vodičková je taková zvířecí psycholožka. I v televizi teď radí, jak změnit lítou domácí šelmu na přítulné koťátko. Kočky zlobí hlavně z nudy, tvrdí v...  celý článek

Kiburi si užívá čerstvě uříznuté větve. Zatím sice jen s malými pupeny, nicméně...
I gorilám začne oblíbené období. Při pěkném počasí vyrazí o víkendu ven

Gorilám v pražské zoo pomalu končí období tahanic o větve i pobyt čistě ve vnitřních prostorách pavilonu. Pokud se udělá pěkně, vyrazí se zahájením letošní...  celý článek

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin,...
FOTOGALERIE: Takto jaro vystrkuje růžky květů očima našich čtenářů

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin, které bývají předzvěstí jara. Přinášíme vám výběr z vašich příspěvků.  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.