Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Z českých jahod by legendární zmrzlinu ze Světozoru nevyrobili

Je točená jahodovo-banánová zmrzlina z pasáže Světozor u Václavského náměstí skutečně z ovoce? Dnešní čtyřicátníci a padesátníci na ní vyrostli, i dnes si rádi na kornout vystojí frontu. Recepturu nám ve Světozoru neprozradili, ale jahody a banány v ní skutečně jsou.

„Je osvěžující... Je tam hodně ovoce... Chodím na ni už asi dvacet let,“ takové byly odpovědi těch, kteří odcházeli od okénka ovocného baru pasáže ve Vodičkově ulici s kornoutem. Většinou přesvědčeni, že se zmrzlinou z opravdového ovoce, protože tak prostě chutná.  

Každá z devíti provozoven Světozoru si zmrzlinu vyrábí sama, podle stejné receptury - a skutečně z čerstvých banánů a mražených jahod. „Každá provozovna si ji vyrábí v průběhu dne podle poptávky, takže je vždycky čerstvá,“ vysvětluje provozní manažer Václav Sochor z ovocného baru pasáže Světozor. 

Přesné složení základu zmrzliny samozřejmě prozradit nesmí, jde o know how Světozoru, jehož historie je trochu zahalena tajemstvím. „Údajně tato receptura vznikla již za první republiky a nikdo už přesně neví, jak se v sedmdesátých letech objevila v tehdejších Ovocných Lahůdkách Světozor," uvedl provozní manažer. 

Tak trochu tajemný je i majitel Světozoru, pan Jiří Hájek, který se rozhovorům do médií důsledně výhýbá. „Pan Hájek skutečně existuje, normálně chodí každý den do práce, na porady, podílí se na chodu firmy, ochutnává s námi nové dorty. Čas od času, když je příležitost, vypráví o starých dobách, a to je vždycky hezké poslouchat. Jsme v každodenním kontaktu, ale číslo na něj nikde nezískáte, někteří ho marně naháněli i půl roku,“ vysvětluje Sochor, že výrobu ovocné zmrzliny nám majitel firmy prostě osobně nepopíše.

Receptura je stále stejná, jenom bez umělých barviv

Nicméně od zmíněných sedmdesátých let se zmrzlina pana Hájka vyrábí stále stejně, jen dnes místo umělých barviv používají přírodní. Jinak jsme dostali už jen lakonickou odpověď, že z ingrediencí používaných pro zmrzlinový základ lze uvést maximálně cukr a vodu. Nejdůležitější složkou jsou ale jahody a banány.

Jahody, kterých ve Světozoru ročně spotřebují kolem 15 tun, jezdí nákupčí osobně vybírat do Španělska, Egypta a Maroka, podle doby sklizně. „Třeba v Číně jahody nekupujeme, protože tam mají jahody chuť netypickou pro náš region. Chutnají tam prostě jinak. A nenakupujeme ani v Polsku, kde není úplně zcela jasné, jak jsou jahody pěstovány a hnojeny,“ konstatuje manažer.

Jeden čas si dokonce Světozor zkoušel pěstovat vlastní jahody, aby byly české, ale museli od toho upustit. „Přestože se jednalo o stejnou odrůdu, měla každá várka jahod jinou barvu a jinou chuť v závislosti na počasí, které u nás není úplně konstantní,“ vysvětluje Sochor.

U banánů zase bývá specifickým problémem skladování, aby se ovoce dostalo do výrobního procesu přípravy čerstvé zmrzliny v požadované kvalitě. „Opravdu je to alchymie, takže máme nákupčího jenom pro banány.“

Autoři: ,

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025