Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zničený plechový hořák plynového grilu vyměňte za litinový, stojí stejně

Hořák vašeho grilu kouří, zapalování funguje jako na baterky. To znamená, že letitý plynový gril potřebuje generálku. Stojí to minimum času a jen pár stokorun.

Plynový gril Texas | foto: Campingaz

Klasické litinové grily na dřevěné uhlí jsou prakticky nezničitelné. To ovšem nelze říci o moderních plynových. "Počítejte s tím, že obyčejný plechový hořák vydrží tři až pět let, litinový zhruba dvojnásobek," upozorňuje servisní technik Břetislav Tomáš ze společnosti Campingaz. Právě tato značka patří k nejprodávanějším na našem trhu. Proto se Hobby právě s ním podívalo, co nejčastěji trápí majitele plynových grilů, konstrukce dalších značek je ale obdobná.

TIP

Na mřížku můžete položit třeba kamnářský plech a grilovat na tálu

Na plynovém grilu nemusíte péct jen na mřížce. Můžete si nechat ustřihnout plát silného kamnářského plechu a plochá masa opékat jako na tále. Tyto plechy patří i příslušenství, které je možné ke grilům dokoupit.

"Na veškeré vnitřní součásti grilu kapou během grilování tuky a další ingredience. Jsou velmi agresivní a mají vliv na životnost jednotlivých částí," vysvětluje Tomáš. Proto doporučuje každý rok po ukončení sezony vnitřní prostor grilu pečlivě vyčistit a nenechat tuky působit dlouhodobě.

Většina levnějších grilů je vybavena hořákem vylisovaným z plechu. Ten má ale životnost kolem tří, výjimečně pěti let, záleží na intenzitě provozu. "Když budete po sezoně čistit gril, uvidíte, jak se plech hořáku vlivem agresivních látek a vysoké teploty loupe jako kůra. Takže po čase se začne bortit a je třeba ho vyměnit. To ale není problém, nový hořák stojí kolem pětistovky, dokonce je možné nahradit je litinovým. Je sice zhruba o stovku dražší, ale vydrží dvojnásobně a přesně se tam hodí," doporučuje.

Dalším problémem bývá piezoelektrické zapalování. "Skládá se ze dvou částí. Knoflík, který mačkáte, vyrábí náboj. Do něj se zasune druhá část, která náboj přivede k tryskám hořáku. A tady bývá většinou problém v tom, že tuky stékají na hrot a zkratují ho s kostrou," popisuje Tomáš nejobvyklejší problém.

V tomto případě je vhodné vyzkoušet hrot vsazený do keramického držáku nejdříve vyčistit, pokud by (je to vidět pouhým okem) piezo jiskru nevyrábělo, vyměnit ho. Nový stojí zhruba 150 korun.

"A ještě jeden problém se mi tu v servisu často objevuje. Piezo je schované v malé plechové kapsičce, která má za úkol po zapnutí grilu nashromáždit plyn tak, aby jiskra měla co zapálit. Jenže když si lidi gril sestavují, jsou líní číst návody a nenamontují ji tam. Propan je ale těžší než vzduch, bez tohoto plíšku klesne dolů a jiskra nemá co zapalovat. Dojde k tomu, že se celá vana grilu naplní plynem a pak jim to blafne. To je samozřejmě špatně," stěžuje si Břetislav Tomáš s tím, že kontrolu této součástky by měl provést každý, kdo má problém se zapalováním, jako první.

"Někdy se ale objevují i problémy i s kouřením. Uskladníte si na zimu gril někde pod stodolou a udělají si tam hnízdo pavouci. Plyn pak nemůže správně proudit, špatně se míchá vzduch s plynem a problém máte na světě," odhaluje další z triviálních poruch, na které si každý sám lehce může dát pozor.

Vyměňujeme hořák

Vyjměte z grilu spodní mřížku s lávovými kameny

Vyjměte z grilu spodní mřížku s lávovými kameny

Nový hořák se jen nasune na Venturiho trobici

Nový hořák se jen nasune na Venturiho trobici

Vyjměte lávové kameny a vyčistěte si vnitřní prostor grilu. Hořák bývá uprostřed přišroubovaný, prvním krokem montáže tedy bude uvolnit matku. Hořák je jen lehce nasunutý přívodních trubic, systém je udělaný tak, aby se otvory v přívodech hořáku nasával vzduch a míchal se s plynem.

Než začnete vyměňovat hořák, uvolněte matku v prostřední částiDetail napojení hořáku na přívod plynu od ovládacích knoflíkůSestavený hořák ze spodního pohledu

Zleva nový hořák před montáží, detail spojení s plynovým rozvodem od regulátorů a napojení na systém upevněný v čílku grilu

Pro výměnu hořáku není nutné demontovat regulační systém upevněný v čele grilu. Po uvolnění matky se hořák jen vysune a je možné nahradit ho novým.

Starý hořák je možné nahradit novým , a to litinovým

Starý hořák je možné nahradit novým , a to litinovým

Původní matku se šroubem vyšroubujte a nasaďte nový hořák, mý výlitek, který zajistí stejnou vzdálenost od mřížky

Původní matku se šroubem vyšroubujte a nasaďte nový hořák, má nálitek, který zajistí stejnou vzdálenost od mřížky

Starší plechové typy je možné nahradit novějšími litinovými modely. Cena se liší minimálně, životnost litinových hořáků je ale zhruba dvojnásobná. Místo šroubu vymezujícího vůli mezi dnem grilu a hořákem u starších typů mají litinové hořáky na těle nálitek sloužící k témuž účelu. Stačí tedy starý šroub vymontovat a do otvoru do dna přišroubovat nový hořák.

Když nám neháže jiskru

Piezo zapalování: pokud jste při sestavbování grilu postupovali správně, pootočením jste knoflík zajistili proti uvolněníČelní panel grilu se zapalovánímDo tlačítka se nasune vodič s hrotem

Ovladač zapalování z vnmitřní strany grilu, pohled z vnější strany, napojení zapalovacího hrotu na ovládání

Bezmocné cvakání zařízení sloužícího k zapálení grilu nás dovádí nejprve k zoufalství, posléze k zuřivosti.

"Zapalovací zařízení se skládají ze dvou částí. Tlačítkem vyrábíte náboj, izolovaným vodičem ukončeným kovovým hrotem vyrobíte jiskru, která zapálí plyn," vysvětluje Břetislav Tomáš.

Plech vytvoří kapsu, ve které se shromáždí plyn, aby se gril rychleji zapáli, takto vypadá nový kousekl

Plech vytvoří kapsu, ve které se shromáždí plyn, aby se gril rychleji zapáli, takto vypadá nový kousek

Plech vytvoří kapsu, ve které se shromáždí plyn, aby se gril rychleji zapálil

Takto může plech u hrotu vypadat po několika letech provozu

Je tedy potřeba zjistit, kde se skrývá chyba. "Nejdříve se otvorem z boku vany podívejte, zda při stlačení knoflíku vyrobíte jiskru, je to vidět i za denního světla. Pokud ne, hledejte problém postupně. Vyjměte knoflík, je v čele grilu upevněný jen pomocí pružných plastových pacek a nechte si jím dát ránu. Nebojte, jen to trochu kousne," směje se Tomáš.

Pokud tento díl funguje, je třeba hledat chybu v hrotu. Může být zalitý starým tukem, anebo prorezlý, takže není schopný přenést energii ke kovové kostře grilu. Pak je zralý na výměnu.

Vše pro bezpečnost

Zkouška hadice

Zkouška hadice

Předchozí závady jsou takového druhu, kterými se zabýváme až v okamžiku, kdy všechno nefunguje tak, jak má. Každoročně bychom ale měli věnovat několik minut i prevenci. Pracujeme s plynem, a proto se vyplatí dodržet alespoň ty nejzákladnější bezpečností opatření.

"Není to žádná věda. Ohněte přívodní hadici mezi bombou a grilem a sledujte, zda neuvidíte nějaké praskliny. Pokud ano, je to známka toho, že může být hadice zteřelá," radí Tomáš.

A i tam, kde vypadá všechno v pořádku, doporučuje: "Udělejte si mýdlovou vodu a štětečkem ji naneste na veškeré spoje. Pokud by se někde dělaly bubliny, zkontrolujte utažení pásků."

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...