Bylinky mají sezonu. Nadúrodu využijte do ochucených olejů a pest - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bylinky mají sezonu. Nadúrodu využijte do ochucených olejů a pest

Bylinková sezona je v plném proudu a mnohdy se nám stává, že jsme zasadili víc, než můžeme aktuálně spotřebovat. Pak je lepší přebytky zpracovat a vyrobit si ochucené oleje a pesta, které nám v lednici vydrží a poslouží k dochucení pokrmů.
Jak využít současnou nadúrodu bylinek | (2:15) | video: iDNES.cz

Takový postup je daleko lepší, než nespotřebované bylinky po sezoně vyhodit na kompost. Navíc když obíráte bylinky, můžete stonky použít do vývarů. „A v souladu s moderní filozofií zero waste využijete i zbytky, které vám vzniknou po přefiltrování olejů: vzniklé pyré použijete k dochucení a dobarvení pokrmů. Například koprovky, bramborového pyré nebo zešedlého hráškového krému,“ radí Radek David, šéfkuchař restaurací La Veranda a Babiččina zahrada.

Na ochucené oleje budete potřebovat:

Rendlík, teploměr, mixér nebo ponorný mixér, síto.

Do kastrolu dáte olej, který ohřejete na 60 -90 °C. To se dělá proto, aby bylinky pustily co nejvíc chutě a barviva. Zvlášť když budete používat ponorný mixér, nalijte nejprve olej a až pak bylinky. Daleko lépe se vám to bude mixovat.

Co se týká výběru bylinek: tento postup je ideální pro měkké bylinky, například petržel, kerblík, pažitku, kopr, meduňku či mátu. Můžete vyrobit jednodruhový, ale i vícedruhové, podle toho, co vám chutná.

Když bylinky rozmixujete, přeceďte je přes jemný cedník a nechejte samovolně vykapat. Žádné pasírování přes síto, jinak na dně zůstanou rostlinné zbytky. Jsou ideální na dochucení polévek. Jen například místo nasekané pažitky můžete polévku na talíři zakápnout olejovým extraktem. Nebo použít třeba koprový olej na kulajdu.

Šéfkuchař doporučuje (a sám nejvíc používá) olivový olej, který je nejvýraznější, ale stejně tak je možné použít například i slunečnicový olej nebo směs. Podle toho, jaké chutě člověk preferuje.

Jak na pesto

Není třeba nijak bádat. Vyplatí se používat kuchyňskou váhu. Pak lehce můžete uplatnit jednoduchou zásadu: obecně platí poměr 2:1:1. To znamená například 200 gramů olivového oleje, 100 gramů bylinek, 100 gramů strouhaného parmezánu. „S oříšky si můžete pohrát podle toho, jak výrazně se mají v pestu projevit. Normálně se použije 50 - 100 gramů,“ říká David s tím, že vážení zaručí to, aby vyšla pokaždé stejná konzistence a chuť.

Na podobné množství přidává dva malé nebo jeden velký stroužek česneku, špetku soli a zhruba lžíci vinného octa.

Na přípravu je ideální použít mixér. Nejdřív zhruba „vrtíte“ 15 vteřin olej s bylinkou a česnekem, pak dalších patnáct s přisypanými oříšky a nakonec ještě patnáct s parmezánem a zbytkem ingrediencí. „Samozřejmě ten čas si můžete změnit podle toho, zda máte radši hladkou strukturu, anebo hrubší, rustikální,“ popisuje šéfkuchař.

Ostatně na videu se můžete podívat, jak rozdílné struktury vyšly u klasického bazalkového pesta genovese a jaká u pesta z koriandru, které bylo rustikální a výraznější jednak použitím této bylinky a i tím, že se tu místo piniových semínek použila opražená lísková jádra.

„Když skleničku s pestem obalíte alobalem, aby na něj nešlo světlo, vršek zalijete olejem, vydrží vám v lednici klidně měsíc,“ doporučuje Radek David. Což se sice někomu může zdát málo, ale když si uvědomíte, jaké má složení kupované pesto, stojí to za to.

Nejvíce trvanlivost prodlouží dodržování běžné kuchařské zásady: když vezmete čistou lžičku a budete ochutnávat, nikdy tou samou lžičkou znovu nenabírejte ze sklenice. I když je sklenice v chladu lednice, zůstanou na ní kvasinky z úst a pak se není co divit, když ve sklenici naroste plíseň. Stejnou lžíci můžete použít jen tehdy, kdy ochutnáváte z hrnce, o kterém víte, že bude ještě procházet varem.

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025