Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Zpracování ovoce

Sklizeň pálivých papriček je tu. Rady, jak si je co nejlíp užít

7.10.2016  0:10
Kdo jednou propadne pěstování chilli, tomu ze zahrady či okenních parapetů rostlinky papriček jen tak nezmizí. Peter Gajdoštin jim letos propůjčil nejen velký fóliovník, kde jich má na sklizeň...  celý článek

Podzimní zahrada s rybníkem a plná zvířat pořízených se slevou

4.10.2016  0:00
Kouzelný pozemek nedaleko zámku Jemniště je tak rozlehlý, že po něm majitelé běžně přejíždějí na kolech. A stejný dopravní prostředek zvolila i paní domu, když nám přijela otevřít bránu ke svému...  celý článek

Povidla upečete téměř bez míchání, nejlépe z přezrálých švestek

30.8.2016  0:00
Bez povidel neupečete koláče, buchty, ani vdolky. Tuto fantastickou a přitom jednoduchou švestkovou záležitost připravíte zcela bez míchání za necelé dvě hodiny. A povidel si můžete užívat až do...  celý článek

Průzkum starých odrůd v regionech odhalil poklady, české růžové i babče

20.8.2016  0:00
Stále probíhá mapování starých odrůd ovocných stromů, ke kterému sbírají členové Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) podklady v podstatě už patnáct let. Od léta 2014 pak naprosto cíleně v...  celý článek

Sušírny ovoce, které na Moravě dříve živily celé rodiny, znovu ožívají

15.7.2016  12:36
Sušírny ovoce na Valašsku bývaly evropským centrem této úpravy sezonního ovoce a dnes je tu především mladí lidé znovu křísí k životu. Hostětínské centrum Veronica dokonce minulý víkend...  celý článek

Je čas na přípravu svatojánské ořechovice, do Vánoc se uleží

22.6.2016  0:22
Na oblíbený ořechový likér z měkkých jader nezralých vlašských ořechů se sbírají zelené vlašské ořechy od sv. Jana do sv. Anny, tedy od 24. června do 26. července. Pak už budou příliš pevné.   celý článek

VIDEO: Borůvky už modrají, hlásí čtenáři z východních Čech

19.6.2016  0:00, aktualizováno  8:53
První borůvky jsou vždycky radost, natož když zjistíte, že začaly zrát o něco dříve než obvykle. „Mám dojem, že většinou nosíme z lesa borůvky až tak o týden dva později,“ říká Jan Barvínek,...  celý článek

Zahradník radí: Vyštipujte rajčata, proberte plody, pečujte o trávník

15.6.2016  0:06
Zahradní sezona je v plném proudu a naši péči zdaleka nepotřebuje jen trávník, ale i květiny, stromy a keře, ze kterých také sklízíme první plody. Co všechno je potřeba v půlce června na zahradě...  celý článek

Lahodný dort luxusně kombinuje domácí švestkové želé se šlehačkou

4.11.2015  0:04
Představte si rozplývající se, chuťově plné ovocné želé v kombinaci s oříškovým piškotem a nadýchanou šlehačkou. Čas švestek se sice letos kvůli horkému suchému létu poměrně rychle naplnil,...  celý článek

V sadech a alejích Prahy ovoce trhat lze, u silnic je to risk

7.10.2015  0:07
V jakém případě je legální otrhat neoplocený strom obsypaný ovocem a kdy porušíte zákon? Sady a aleje ve správě hlavního města jsou vám plně k dispozici, ovocné stromy u silnic v podstatě také....  celý článek

Jak sázet jahody do fólie, abyste si příští léto užili sladké plody

26.9.2015  0:00
Neprošvihněte ideální čas na sázení jahod. Tedy pokud byste si rádi příští léto rádi vyběhli pro toto úžasné sezonní ovoce na vlastní zahrádku. Ludmila Dušková radí vysazovat je do fólie, která...  celý článek

V rákosové střeše jim bydlí čmeláci, v luxusním skleníku roste třtina

8.9.2015  0:15
Nejdříve si mladí manželé pro svůj dům se sněhobílou fasádou vybrali přírodní střechu. Pěknou, rákosovou. A pak kolem domu vybudovali i zahradu. Je vzorová, je přírodní a Helena s Milošem tu...  celý článek

VIDEO: Domácí marmeláda bez chemie? Jde to a je naprosto skvělá

6.8.2015  0:00
Opravdová chuť ovoce, kterou nepřebíjí cukr. To bylo první, co člověk pocítil na jazyku, když ochutnal meruňkovou marmeládu od blogerky Venduly Svobodové. Ta nám také její přípravu předvedla na...  celý článek

Opustili vimperský panelák, aby vybudovali zahradní ráj U Vyšaty

13.7.2015  0:31
Paní Ivana vybudovala v jihočeských Chlumanech nejprve obecní přírodní zahradu s kytkami a bylinkami nazvanou Kyby, pak i svoji vlastní, podle místního rodáka pojmenovanou U Vyšaty. Obě jsou...  celý článek

Recept na borůvkovou rozkoš. Obří větrník, který musíte sníst hned

2.7.2015  0:02
Větrníky a věnečky z odpalovaného těsta plněné šlehačkou a karamelem jsou klasika. Obří větrník s právě dozrávajícími borůvkami, to je ta správná letní lahoda. Ať už máte k dispozici čerstvé...  celý článek

Voňavý, lahodný, italský a jahodový. Recept na dort, kterému neodoláte

9.6.2015  0:00
Voňavé české jahody nic nenahradí, tak si je musíme užít, když už konečně přišla jejich sezona. Připravit z nich můžete třeba dort od italských mistrů cukrářů. Recept je vyzkoušený a opravdu za...  celý článek

Vzniká mapa, kde lze “na obecním“ zadarmo natrhat ovoce či bylinky

30.3.2015  11:00, aktualizováno  11:45
Čistě z nadšení sběračů vznikla iniciativa, která začala mapovat veřejně přístupná místa s ovocnými dřevinami, lesním ovocem či bylinkami. Svými úlovky může do mapy přispět kdokoliv a sdílet tak...  celý článek

Jak na řez jabloní, hrušní, angreštu či rybízu, aby byla bohatá úroda

10.3.2015  0:00
Kvůli dobré úrodě musíte ovocné dřeviny nejen hnojit, zalévat či chránit před zimou a okusem zvěří, ale také tvarovat řezem. Nejčastěji v předjaří, v době vegetačního klidu, za předpokladu, že...  celý článek

Vyklízíte z mrazáku zbytky z loňského léta? Pečený čaj vás nadchne

18.2.2015  0:00
Jaro se blíží, loňské zásoby ovoce v mrazáku se tenčí a je skoro na čase udělat v něm místo. Třeba na čerstvé jarní bylinky jako jsou medvědí česnek nebo první kopřivy.   celý článek

Bioodpad nově nesmí do popelnice. Založte kompost a můžete i soutěžit

14.1.2015  2:00
Kvalitní přírodní hnojivo je odměnou každému, kdo domácí či zahradní odpad kompostuje. Navíc může svůj kompost přihlásit do soutěže. Od nového roku dokonce vyhláška Ministerstva životního...  celý článek

Na první pohled vás tato jablka nenadchnou, přesto je ekofarmářka brání

2.12.2014  2:00
Vypadají trochu pomačkaně, nevybarveně, jejich slupka je často rzivá a i když pocházejí z jednoho stromu, každé je jiné. Trochu připomínají plody pohádkového frňákovníku, ale jsou to plody...  celý článek

Sůl je asi nejhorší možný způsob likvidace plzáků. Navíc ničíte půdu

30.9.2014  0:00
Patříte k těm zahrádkářům, kteří jsou přesvědčeni, že v boji proti takzvaným španělákům není nad sůl? Malakoložka vás vyvede z omylu a video se svíjejícími se plzáky španělskými pravděpodobně...  celý článek

Pěstitelský manuál: Jak ze dvou keřů sklidit za léto až metrák fíků

31.7.2014  0:00
Jeho strýc pěstuje fíky na jižní Moravě již přes půl století a od něj získal první rostlinu i on sám. Rukama mu od té doby prošla řada rostlin různého původu, ale jako nejodolnější a...  celý článek

Zapomeňte na tradiční nakládání, tyhle nesterilované okurky sníte hned

29.7.2014  0:00
Pikantním a kyselým dobrotám ze zeleniny neodoláme jako příloze k obědu, ty vlastnoručně zavařené přitom většinou chutnají nejlépe. Tak proč si je v sezoně nepřipravit.   celý článek

Kde a jak se rodí bioovoce, které koupíte na pražské Náplavce

5.3.2014  0:00
Možnost nahlédnout na farmy, s jejichž produkty se setkáváte na pultech stánků farmářských tržišť, začali už loni připravovat studenti České zemědělské univerzity. Ve spolupráci s občanským...  celý článek

Právě teď sázejte jedlé keře i ovocné stromy, ať máte vlastní úrodu

22.10.2013  0:00
Říjen je ideální čas obohatit zahradu a zdaleka nemusí jít jen o okrasné dřeviny. Výsadba nových ovocných stromků není od věci, navíc existuje řada zajímavých, ale opomíjených keřů, které vám...  celý článek

Recept jak mirabelky neboli špendlíky proměnit v zásoby na zimu

7.9.2013  0:00
Obsypané žlutě či růžově svítícími plody rostou podél cest, silnic i ve zpustlých zahradách. Mirabelky, lidově špendlíky. Spousta jich opadá a přijde vniveč, přitom se dají proměnit v úžasné...  celý článek

Kyselé okurky si naložte sami a nemusíte je celou zimu kupovat

23.7.2013  0:00
Nejlepší jsou znojemské, jsme přesvědčeni v Česku. Ale i na Znojemsku lze vybírat z celé řady vyzkoušených a osvědčených receptů. Mezi ně patří i ty, které jejich tvůrci v rámci znojemských...  celý článek

Udělejte si na zimu zásobu vlastních kompotů. Stačí voda a cukr

16.7.2013  0:00
Kompoty patří k nejhodnotnějším ovocným konzervám, jejich příprava přitom nemůže být jednodušší. Vybírá se do nich to nejkvalitnější ovoce, cukru se přidává méně než do džemů a u všech kompotů...  celý článek

Léčivý sedmikráskový sirup pořídíte za pár korun. Osladí i palačinky

9.7.2013  0:00
Dá se pít s vodou, ale lze jím také sladit čaj nebo třeba palačinky. Současně má protizánětlivé účinky, podporuje vykašlávání a také činnost ledvin a močových cest. Sedmikráskový sirup přitom...  celý článek

Vlastních voňavých jahod se nevzdávejte na zahradě ani v bytě

28.5.2013  0:00
Jahodové plody putující k nám z celého světa se musí kvůli exportu sklízet předčasně a jejich chuť a vůně není nikdy taková jako u jahod tuzemských. Není tedy divu, že opravdově a nejlépe voní a...  celý článek

Škoda nevyužít půdu a kompost. Každý může mít vlastní úrodu bez chemie

7.3.2013  0:07
Permakulturní zahrada, kde rostliny žijí ve vzájemném souladu a vše, co půda vydá, se jí opět vrací, se zdá být ideálem. Odměnou jsou bylinky, ovoce a zelenina bez chemie. Jenže není úplně...  celý článek

Dokázal, že rajče je ovoce, a vyrábí z něj víno. Zraje devět měsíců

8.8.2012  13:24
Na recept na víno z červených, žlutých a černých rajčat tak trochu náhodou přišel pradědeček řezníka Pascala Miche. Ten dnes v Kanadě vyrábí a prodává ročně kolem 34 tisíc lahví zlatého elixíru...  celý článek

Úrodu ovoce nechte vykvasit, vypálit a na zimu máte domácí slivovici

7.8.2012  13:23
Cesta k domácí slivovici od založení kvasu po vypálení v pálenici není složitá. Zvláště pokud se stromy na vaší zahradě prohýbají úrodou, povidel máte navařeno do zásoby na řadu let a kompoty...  celý článek

Všechno si vypěstujte sami, radí masožravec z anglického venkova

1.8.2012  0:00
Na venkovské chalupě River Cottage pěstuje ve velkém bylinky, ovoce i zeleninu. Současně chová hospodářská zvířata, z nichž neváhá v pravou chvíli připravit výborný oběd. A točí o tom televizní...  celý článek

Farmářské trhy se opět rozjíždějí, letos už po celé republice

15.3.2012  9:54
V Praze jsou již několik týdnů v provozu tržiště například na náplavce či na náměstí Jiřího z Poděbrad na Vinohradech, po celou zimu se každou sobotu dopoledne konají trhy také v Galerii Fénix...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.