Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Jak nabrousit kosu nebo řetěz pily: co člověk, to odlišný názor

Zatímco nabroušení řetězu motorové pily můžete svěřit odborníkovi, dát do kondice tupou kosu vyžaduje fortel a zkušenosti, které dnes má už jen málokdo. Šanci máte u starých zkušených brusičů nožů, někteří ještě toto staré řemeslo ovládají.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

DrJelcin

24. 7. 2009 9:09
Uz se nejak na kosy zapomina

Je to tak, koseni travy (nemysim anglickeho travniku) klasickou kosou uz je rarita. Jednou bracha koupil krovinorez, tak jsem to zacal jako spravny moderni clovek pouzivat. Drina ja na galejich. Trava nadrcena.Cloveku brni po par hodinach cele telo. Pak k nam prisel jeden starik, tatuv stary znamy ze slovenska a nabidl se, ze pomuze s kosenim. Prinesl poradne naklepane kosy a kamenne brousky. Jak rikal, kosa se natahuje, nikoli brousi. Seridil mi jednu kosu na me. Delku kosiste upravil doma. Kosu pak seridil takto: prilozil ke kolenu a posunul kosu ve smeru sekniti. pak to utahl tak, aby kosa mela spravny uhel zaberu a rezala travu, nikoli sekala. Po tehle lekci uz jsem se nikdy ke krovinorezu nevratil. Kosou se opravdu neseka. Pohyb je absolutne plynuly. Koseni je krasna prace v prirode. Uzivate si ticha, sumeni stromu a zpevu ptaku. Obcasne prejeti ostri je relaxace. Nevyhoda je jen v tom, ze louka musi byt cista a rovna. Jak jsou tam vetve nebo ruzny neporadek, kosa se rychle ztupi.

0 0
možnosti

sun.alex

23. 7. 2009 21:35
jsem barbar...

Seču kosou mnoho let...Naklepávat jsem se ji nikdy nenaučil,protože je to " vyšší dívčí" a málokdo to opravdu zvládne tak,aby se ostří nezvlnilo.Já kosu rozválcovávám speciálním " porychtuňkem" s axiálním ložiskem,ve kterém je kroužek o 180 stupňů otočený...Na jedno vyválcování pokosím tak 5arů,brousím klasickým brouskem a užívám si nevěřícich pohledů kolemjdoucích-ono už kosou seče málokdo!

Heslo dne: Kosa štýrská,brousek z Vídně-sekáč línej jak ta svíně...;-D

0 0
možnosti

gagaryn

23. 7. 2009 14:38
***

V tomhle vedru někdo klepe kosu ? 8-o

0 0
možnosti

calypsol

23. 7. 2009 14:11
naklepani kosy

No nevim, ten clovek na videu do te cepele kosy boucha tupou stranou kladivka, zatimco deda, babka i otec naklepavali kosu druhou stranou, tim ostrim na kladive. Jo a jeste mame ve stodole trojnozku na ktere to vzdycky naklepavali, s kovovym vystupkem, te trojnozce se tady rikalo "koziolek" ( tesinske nareci).

0 0
možnosti

Náhodně procházející

23. 7. 2009 15:36
Re: naklepani kosy

Tohle vidím taky poprvé, mít ostrou kovadlinu a naklepávat širokou části kladiva. Ale asi to tak jde, určitě je víc různých možných způsobů, myslím stejně dobrých. Pamatuji se na zásadu klepat, aby se vykovávalo směrem ven, tj natahovalo ostří. Což nevím, jak se docílí, možná při kratší rozklepané části to není nutné. Nebo se kosa klepe vícenásobě, mírně se rozklepe širší část, skutečné ostří na konci je ale uzoučké. Bez výkladu je to dosti na nic, v práci jsem to sledoval bez zvuku, zkusím ještě doma.

0 0
možnosti

Náhodně procházející

23. 7. 2009 13:45
2. téma - kosy

Motorovou pilu nemám, kosu ano. Podíval jsem se na stránky, jak správně sekakt, jak seřizovat, co si ke kose koupit. Sám jsem se naučil kosou sekat někdy ve 13 nebo 14 u strýce na venkově, který sekal zvířatům doma, sušil seno atd. Nasušené seno vozil pak na valníku domů, takže nešlo o dva pytle pro jednoho králíke.Naučil mě jak sekat, tak kosu naklepat, seřídit, brousit.

Dotyčné stránky mají možná efektní video, ale z něj se nikdo sekat nenaučí ani náhodou. I popisované rady by mi vůbec nepomohly, za to co si pamatuju z doby před 35 lety ano. Pro srovnání, stránky nabízí i prodej zboží ke kose, naklepávací babky, kosiště. Ostrobou babku jsem si našel u českého železáře, cena několikanásobně nižší. Asi je ta rakouská z lepší oceli? Takže na stránky se koukněte jako na kuriozitu, ale jina to je jen tahání peněz z lidí.

Pár zásad - broušení: kosa se hlavně naklepává. Broušení má být jemné, jen se tím ztratí to naklepání. Má spíš jen dobrousit či nakovnat. Brousit se má zejména po každém

0 0
možnosti

Náhodně procházející

23. 7. 2009 13:52
Re: 2. téma - kosy

seknutí to drnu, přeseknutí větve bezu apod. Brousit zejména z horní strany, z druhé jen lehce přejet. Brousit v úhlu, aby brousek šel spíš rovnoběžně s kosou, ne moc kolmo. Klepání - má se vytahovat, tj. klepat, že špička kladiva míří tak, že se ostří vytahuje, směrem ven. Ne kolmo, to jen rozklepe a zvarhánkovatí. Klepat je možné speciálním kladívkem (těžko se shání, ty z rakouska - to je strašně předražené), nebo obyčejným. Nos kladiva ale musí být dosti dlouhý. Nepůjdu tak do detailu. Seřízení - aby člověk nebyl sehnut, tj. kosiště je nutné seříznout, zkosit tam, kde se uchycuje kosa. Ve vzpřímené poloze by kosa měla jít rovnoběžně se zemí, či malinko vzhůru. Jinak ani ostrá kosa nebude sekat, nebo se dotyčný bude hrbit.

Kdo seká jen málo, tak může kosu barbarsy nabrosit na brusce, pak obtahovat brouskem. Nebo ostřičem ve stylu ostřiče nožů. Kosa tím rychle ubývá, tak ostrá nebude, ale dražší provoz než sekačka stejně takto nemá.

0 0
možnosti

hubber

23. 7. 2009 12:56
brousítko

Ked vidim to 'brousítko', tak zatinam zuby uz teraz ;-D

0 0
možnosti

Náhodně procházející

23. 7. 2009 13:54
Re: brousítko

Ono je to barbarství i u nožů, ty se mají obtahovat ocílkou či brousit brouskem, ne protahovat mezi brousicími kroužky, které z něj ukrajují masivně ocel.

Sekera, dřív ji ostřil kovář, rozklepal za tepla, pak zakalil. dnes asi nezbývá než bruska, což je taky trošku barbarství.

0 0
možnosti

arnost-ek

23. 7. 2009 11:46
10x za sezónu?

Co já mám zkušenost, tak u běžných -amatérských, nejčastěji prodávaných- řetězů se musí brousit po pár hodinách řezání. A to v tom lepším případě. Protože se používá jeden řetěz na všecko a nikoho ani nenapadne zkoumat, na co je ten řetěz určený. Koupím pilu s řetězem, tedy řežu, co mi přijde pod ruku :-)

0 0
možnosti

ROSES LIVE

23. 7. 2009 12:58
Re: 10x za sezónu?

zalezi na cetnosti rezani. Retezi meni jen profici. Kazdy hobby uzovatel reze jendim retezem.

0 0
možnosti

vymrzovac

23. 7. 2009 9:32
na řetěz je lepší speciální přípravek...

...na ruční broušení, do kterého upnete pilník. Zároveň jsou na něm vyznačeny doporučené úhly. K tomu je druhý přípravek na ruční podbrušování vyhazovacích zubů.  To ten Váš odborný poradce nevěděl? 8-oNěkteří značkoví výrobci to dodávají jako sadu ke svým pilám, např. já to mám ještě jako origo k Boženě, přestože už používám pouze lištu Partner, kterou přehazuju na benzín motor Partner nebo elektro Bosch........elektrická bruska moc žere zuby, růčo je to citlivější.........tak někdy zase nashle, rádci......;-)

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Půlhodinová pauza na oběd? To mi přijde perverzní, říká Zdeněk Pohlreich

20. března 2024

Premium Zdeněk Pohlreich se vrací na televizní obrazovky s novou reality show Česko na grilu. „Hraje se o...

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Jak máte zorganizovanou knihovnu? Nejlepší vychytávky pro knihomoly

27. března 2024

Každý vášnivý čtenář ví, že čím víc knih doma má, tím náročnější je všechny ty skvosty nějak...