Diskuze

Poslední den na pečení vánočky. Takto ji pletla žena Zdeňka Štěpánka

Foodblogerka iDNES.cz Anička Grosmanová vyhrabala z rodinné kuchařky recept, který její babička získala od famózního herce Zdeňka Štěpánka. Jeho oblíbenou vánočku mu připravovala jeho žena Soňa. U Grosmanů se od té doby s úspěchem peče každý rok.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

alunka

28. 12. 2011 16:06
Rodinný recept prababičky

Recepr od prababičky:

60 dkg mouky (30dkg hladké,30dkg hrubé)

1/4 l mléka,4 dkg droždí,12 dkg cukru,10 dkg másla rozpuštěné,8-10 žloutků (žádný bílek)

citr. kůra, rozinky, špetka soli, vajíčko na potření, mandlové lupínky)

Pletu z 9 kousků, vždy normálně od kraje 4,3,2, špejle na podržení tvaru, od 24.12. se sní i čtyři vánočky. je skvělá:-P :-)

0 0
možnosti

orinka3

24. 12. 2011 12:52
vánočku dělávám

každému chutná, ale ty čtyři prameny...to aby vedle mě někdo stál a vedl mi ruku. Já to pokaždé nějak zamuchlám, další patra jsou snadná.

0 0
možnosti

čita

23. 12. 2011 21:34
Vánočku

jsem pekla dopoledne a už je po ní.Moje představa o nazdobeném stole,kde vévodí velká vánočka vzala za své jen co vychladla.;-(

0 0
možnosti

opportunity

23. 12. 2011 18:42
Pletení vánočky ze čtyř pramenů sice není snadné...

ale tahle je z devíti...

0 0
možnosti

Bereniké

23. 12. 2011 10:27
Pekla jsem včera

Vánočka byla velká, vážila přes kilo a už je jí jen polovina. Asi si to večer zopakuju. Manžel v ní identifikoval rum a prohlásil, že to je první vánočka, která mu chutná.

0 0
možnosti

roedor

23. 12. 2011 10:38
Re: Pekla jsem včera

to znám, proto peču až 23. prosince odpoledne;-D

0 0
možnosti

Roger Wilco - 3. reinkarnace

23. 12. 2011 10:01
.

Jenom ze 300 g mouky? Ale to bude minivánočka, i po vykynutí toho těsta moc nebude. Já se chystám péct dneska z kila. 500 g hladké + 500 g hrubé. taky osvědčený recept. Snad se ten kolos  vejde do trouby :-)

1 0
možnosti

orinka3

24. 12. 2011 12:54
Re: .

taky dělám skoro z kila mouky, vánočku ještě nechávám na plechu dokynout a zásadně ji dávám úhlopříčně.

0 0
možnosti

computer

23. 12. 2011 9:59
No co, vánočka

ale chudák dítě. Má  pocit, že to není o vánočce ale o dítěti coby neustálá rekvizita stále při ruce nesmyslně nošeném jako mládě opice. Přešla mě na tu vánočku chuť.

1 0
možnosti

Viktorie01

23. 12. 2011 9:14
Já se přiznám,

že jsem zvrhlík, co cpe vánočku do silikonové formy.:-) A včera jsem ji poněkud zbabicovala, místo rozinek jsem tam šupla sušený slazený brusinky a ani ty ani mandle jsem nevážila, prostě tak nějak přiměřeně přiměřeně.;-D

0 0
možnosti

roedor

23. 12. 2011 9:57
Re: Já se přiznám,

já do ní taky dávám brusinky, rozinky totiž moc nemusím. A místo mandlí vlašský ořechy (dovnitř). A babicovatý mi to nepřijde, každý ten svůj pravý a osvědčený recept (třeba já dávám do vánočky máslo a sádlo);-)

0 0
možnosti

žepré

23. 12. 2011 6:50
Kdo pozná ten přízvuk?

Že je to odněkud z česko-moravskýho pomezí?

0 0
možnosti

Quick.

24. 12. 2011 9:35
Re: Kdo pozná ten přízvuk?

Pražanda jak poleno

0 0
možnosti

Kytt02

23. 12. 2011 1:10
no

sice Anče občas píše jak vepř ve snaze být vtipná a ani si to po sobě nepřečte... vysokoškolačka už taky dneska není žádná hodnota (co byste taky chtěli, když to je zadarmo? ostatně písemný projev dotyčné tomu odpovídá)... Ale budiž. Ze čtyř pramenů jsem pletla náramky, když mi bylo kolik... 12? Třeba dneska chlapům stačí fakt jen ta vizáž a vaření, byť by museli asi čekat, než si kuchařka nalistuje recept 758, podle kterého ještě nevařila a než na něj sežene všechny suroviny. Neřeším. Jen mě napadá, jestli každý bulvár musí mít opravdu svou kuchařskou celebritu, nebo jestli se někdy taky začneme věnovat i jídlu samotnému... :)

3 0
možnosti

Roger Wilco - 3. reinkarnace

23. 12. 2011 10:02
Re: no

Takováhle zapšklost ... a před Vánoci ... Co vám kdo udělal? A nějaký váš recept by nebyl? :-)

1 0
možnosti
  • Nejčtenější

Půlhodinová pauza na oběd? To mi přijde perverzní, říká Zdeněk Pohlreich

20. března 2024

Premium Zdeněk Pohlreich se vrací na televizní obrazovky s novou reality show Česko na grilu. „Hraje se o...

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Jak máte zorganizovanou knihovnu? Nejlepší vychytávky pro knihomoly

27. března 2024

Každý vášnivý čtenář ví, že čím víc knih doma má, tím náročnější je všechny ty skvosty nějak...

Pronájem ordinace lékaře
Pronájem ordinace lékaře

Lidická, Havířov - Šumbark, okres Karviná
10 000 Kč/měsíc