Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Když se provaříte novou Vaňkovou kuchařkou, můžete si otevřít hospodu

Roman Vaněk z Prakulu vydal už druhou kuchařku během jednoho roku. Kromě kuchařských receptů našich babiček tu však najdete "zlato" v podobě základů kuchařské a pekařské technologie. Prostudovat si obě knihy tak znamená osvojit si obsáhlé znalosti o české a moravské kuchyni.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

http://www.szpi.gov.cz/docDetail.aspx?nid=11327&docid=1045223&chnum=2

Malé pojednání odborníků, opět se poněkud rozcházejí s kuchařem - samoukem p. Vaňkem.

0 0
možnosti

A jedna malá citace (zdroj: prozeny.cz)

"Olivový olej patří díky jeho složení spolu s olejem řepkovým k tepelně nejstabilnějším a přitom zdravým. A možná budete překvapení, že konkrétně na smažení je lepší olivový olej z pokrutin (často jej najdete pod označením pomace) než extra panenský (extra virgin) – ten totiž nebývá z chuťových důvodů zdaleka tak důkladně filtrovaný a jemné částečky v něm mohou způsobit přepalování. „Z výživového hlediska jsou na tom, ať už prodejci tvrdí cokoli, pokrutinový a extrapanenský olej úplně stejně. Rozdíl je jen v chuti a v obsahu antioxidantů, těch má panenský olej pochopitelně víc,“ vysvětluje Prof. Ing. Rudolf Poledne, CSc.

(Institut klinické a experimentální medicíny).

:-P:-P

1 0
možnosti

Řekl bych, že právě ta chuť je v kuchyni asi nejdůležitější.

0 0
možnosti

Proč jsem psal o Vaňkovu Peklu na talíři? Cituji: "Dnešní díl je o děsivých, téměř nepoživatelných olivových olejích... parodiím na olivový olej... pokrutiny jsou velkej mazec...  já těmhlectěm hrůzám říkám lubrikanty... chemie (zděšený obličej)... olej nemá žádné nutriční (!!!) hodnoty... o level výš... tohle je rafinovaný olej (z pokrutin, hahaha)... panenský olivový olej má při použití v teplé kuchyni stále stejné vlastnosti...."

To je jen výběr těch nejhroznějších nesmyslů. O kyselosti ani půl slova.

Toť vše. Klidně si dávejte EV do buchet.:-)

0 3
možnosti

viděl jsem poslední díl o krabicových vínech.Roman Vaněk připravil "skvělá" vína a čekal,pořádnou kritiku.Ale když Bárta řekl,že Sklepmistr není vůbec špatný,tak Vaňkovi málem vypadly oči z důlku.;-D

2 0
možnosti

Pěkné knihy! Mohu doporučit. Mínus bod si zaslouží jen za to, že obálka svým designem napodobuje edici kuchařek od Apetitu. Podobnost čistě náhodná ;-D;-D;-D

2 0
možnosti

Když chci klasickou kuchyni, tak sahám po Rettigové nebo Sandtnerce. A pak člověk zjistí, že často i Vaňkové a Pohlreichové jsou ... Babicové ;-D Přesněji, že jejich jediné pravé recepty jsou již variací, když nemáš, dej tam.

5 8
možnosti

Četl jste ty dvě knihy vůbec? Nikde jsem tam podobná slova nezachytil...

4 3
možnosti

měla jsem možnost si první díl prostudovat a přišlo mi to celkem dobrý, kamarádka co z toho vaří je celkem spokojená, nicméně nás udivilo, že třeba u čočky je v postupu napsáno, že se osolí před vařením. Jedna z moudrostí od předků zní, že luštěniny se solí až když jsou uvařený, protože jinak ztvrdnou (a to jsem sondovala v okolí a zdaleka nejsem s tímto názorem jediná), stejně tak mě babička učila, že třeba do zelňačky se nemají vařit brambory dohrodady s kyselým zelím (jak je uvedeno v kuchařce), protože se neuvaří.....................................nicméně se přiznám, že jsem zatím nezkoušela vařit čočku se solí od začátku, takže je možné, že je to jen přežitý blud:-/

3 5
možnosti
Foto

Já to zkoušela. ;-D Je to blud. V osolené vodě se čočka normálně uvaří, rozhodně není tvrdá...

Ovšem je třeba se zamyset i nad tím, co si kdo představujeme pod pojmem "uvařená čočka". Já nesnáším vyloženě rozvařenou ala školní jídelna, takže pokud se třeba někdo o takovou pokouší, pak to ve slané vodě třeba nejde... To zas nevím já, rozvářet čočku na kaši jsem nezkoušela v žádné vodě... :-)

2 0
možnosti

Chtěl jsem tuhle knížku koupit tatíkovi pod stromek,ale jelikož už  od mládí dělá zabíjačky,tak mi to přijde jako zbytečnost.

Nicméně,obě knihy jsou velmi povedené a na velmi vysoké úrovni.Jsou to poctivé recepty.Moc mě neberou tuctové kuchařky o 1000 stránkách,kde je sice hromada receptů,ale ty se moc neliší.Takže skvělá práce pane Vaňku.

Jinak mám Kuchařskou školu M.Svobodové z počátku minulého století a to je doslova poklad.

0 1
možnosti

Na těchto kuchařkách je vidět perfektní poměr "cena x výkon". Každé jídlo má svou logiku, receptů není milión, gramáže jsou precizní a postupy detailní. Navíc si tímto Prakul buduje velmi kvalitní značku, která by se  mohla hodit při jednání o licence na překlady světových knih o vaření do našeho jazyka. Třeba se jednou dočkáme i magického díla "Modernist Cuisine" v českém jazyce :-)

2 1
možnosti

Mám první díl Poklady ,ano souhlasím jsou tam bezvadné recepty , jenže na maloměstě neseženu ani křepelku ani srnčí a ani kance ..za mě  zbytečné recepty, je jich tam dost na tohle téma.Jinak Ok , vše bezvadně napsáno , srozumitelně , lidsky. Cena byla 400.-

2 3
možnosti

Neseženete srnčí ani kance? 8-o

0 0
možnosti

J67i88ř87í 76K37u68r81a

28. 11. 2012 9:03

Mám obě knížky a fascinuje mě jedna věc. Pokud ovížíte a dodržíte recpt na gram tak to prostě sedí - navíc se mi líbí, že tam Roman přesně popisuje kolik je lžíce sádla nebo mouky, apod. Takto by měla vypadat každá kuchařka a ne dejte tam tři čtvrtě hrnku toho a pak toho a v kuchařce je 1000receptů a žádný pořádný. Romane fandím Vám a jen tak dál. Jo a prosba nemohla by vzniknout kuchařka třeba z Francie podobně popsaná?!

3 1
možnosti
  • Nejčtenější

Gorilák Kisumu se v pražské zoo činí. Narodil se mu letos už druhý potomek

12. dubna 2024  6:45,  aktualizováno  15:13

V pražské zoologické zahradě se v noci na pátek narodilo mládě gorily nížinné. Jeho matkou je...

Muži překvapivě dokážou ocenit, že starší kočku už nemusejí vychovávat

10. dubna 2024

Zapomeňte na stereotypy o ženách kočkofilkách, které žijí samy a partnera či rodinu jim nahrazuje...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podkroví se v létě může proměnit v peklo. Jak udržet snesitelnou teplotu

15. dubna 2024

Podkroví nabízí nevšední prostor, kde může být velmi příjemné trávit čas. Někteří mají pod střechou...

Psí parazit míří z teplých krajů do střední Evropy. Srdeční červ je tu

11. dubna 2024

Migrace a nové druhy komárů, změna klimatu, ale také častější cestování se psy do zahraničí – to...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vybírejte nejroztomilejší dubnové kočky a psy. Rozdělí si krmivo za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  15.4 9:14

Hlasování v dubnovém kole čtenářské fotografické soutěže o nejroztomilejší psy a kočky je tu....

Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů

16. dubna 2024

Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...

Jarní línání psů je normální. Někdy však za něj může i začínající nemoc

16. dubna 2024

Jarní výměna srsti u psa, tzv. „línání“, je přirozeným procesem, který však může pro leckteré...

Domácí mazlíčci v nebezpečí. Ohrožují je kouření i květiny, varuje veterinářka

15. dubna 2024

Premium Svíčky, sladidla, léky proti horečce, granule proti slimákům i teflonové pánve mohou představovat...

Vybírejte nejroztomilejší dubnové kočky a psy. Rozdělí si krmivo za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  15.4 9:14

Hlasování v dubnovém kole čtenářské fotografické soutěže o nejroztomilejší psy a kočky je tu....

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...