Diskuze
Zadělat těsto, nakrmit kvásek. Osvědčený recept na první vlastní chléb
Děkujeme za pochopení.
L23u13k75á45š 27M21u51r45i
Také už přes rok pečeme doma chleba z vyrobeného domácího kvásku. A je super !!! Z obchodu už moc nechutná.
M89i64l50o31š 21K57o18l67m70a40n
Pečení kváskového chleba je dost zdlouhavé, poměrně náročné na postup, kvalitu použitých surovin a hlavně zkušenosti. Nedávno se u nás zastavila manželčina známá, která má s pečením kváskového chleba bohaté zkušenosti a dokonce pořádala i nějaké dvoudenní "školení", jak se to dělá včetně názorného postupu. Den předtím jsem taky pekl chléb a tak došlo i na ochutnávku. Chléb chválila a protože byl krásně vysoký, kyprý a chuťově vyvážený, tak se ptala na detaily. A nyní raním všechny pekaře z kvásku. Chléb byl udělán za pomoci droždí a celá doba včetně kynutí a pečení nepřekročí 4 hod.. Používám žitnou moku kupovanou u nás ve mlýně a Předměřickou hladkou.
F68i40l17i63p 28K38o21š61e74k
Z mých zkušeností má kvásek smysl asi jen ve dvou případech: (1) chci celožitný chléb, kdy to kvasnice z droždí prostě už neutáhnou a těsto tolik nenakyne; (2) chci, aby mi déle vydržel, nicméně doma pečený chléb je stejně rychle pryč :). I když souhlasím, že se to může i malinko projevit v chuti, protože kvásek dává nakyslou chuť, což s droždím nedocílíte.
L50u89d22v74í39k 14G55a53j26d37o22š46í65k
Tak tedy nevím. Pro úplné začátečníky to rozhodně není.
Sám peču chleba skoro 3 roky. Za tu dobu jsem jich upekl už stovky a na postupu je stále co vylepšovat.
Než jsem se dopracoval ke vzhledu a chuti odpovídající aspoň chlebu kupovanému, trvalo to minimálně půl roku. Dnes je ten domácí už nesrovnatelně lepší.
Hlavní přednost domácího chleba je jeho čerstvost. Zakrojit čerstvý, ještě teplý chléb u kupovaného nemáte šanci zažít.
Za ty poslední roky co peču jsem hotový chleba koupil snad 3×.
F30i17l49i33p 51K75o17š36e92k
Jako proč ne, ale ty zmínky o bio a o "chemických" chlebech jsou totálně mimo.
V66o73k28o61u72n 42V58l84a46d33i65m46i10r
Ne tak uplne. Ony ty chleby z nekterych velkopekaren jsou primo vycpany chemii aby uz treti den nezplesnively.
Zkuste nekdy takovy chleba z celozrne zitne a psenicne mouky, kde neni nic jineho nez jeste voda, kvasek a pripadne kmin a koriandr. I za skoro tyden bude jeste vlacny a zadna znamka po plisni.
M55a77r89e21k 27T65o14m91á39š
Škoda že to není státní svátek :-D jinak pečeme jen svůj chleba tak by se to hodilo :-D
D58a92n12a 19S98m24é94k86a45l54o48v56á
Den chlebopečení mám každou sobotu ;-)
Opravdu je to obrovský rozdíl, když si upečete chleba vlastní, oproti kupovaným. A to nepoužívám žádné bio...
L93a41d89i87s80l29a30v 61H70r42ů40z58a
Když se člověk naučí péct chleba doma, může dosáhnout toho, že bude chleba chutnat až tak, jako kvalitní kupovaný. Lépe ale ne, už třeba jen kvůli vybavení, které na pečení používá.
Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti
Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...
Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru
Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice
Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...
KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?
Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek
Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...
Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc
Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...
Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny
Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...
KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?
Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...
Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev
Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...