Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Nejlepší houbové chutě: zlato získal kotrč, stříbro lišky, hřib bronz

Podobný žebříček u houbařského národa vždycky vyvolá diskuse, přesto to zkusme. Gastronomická expertka magazínu Víkend MF DNES Veronika „Koko“ Kokešová sestavila houbové stupně kuchyňských vítězů a ke každému přidala oblíbené recepty.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ach jo, slečna nebo paní expertka na všechno. Sama si říká Koko, ale bohužel si myslím, že na konci opomněla jedno písmeno. Houbám nerozumí, jinak by nepsala nesmysly o nemožnosti záměny lišky obecné. I když pominu její jedlé souputnice lišku bledou a lišku ametystovou, nebo drobnější a celkem vzácnou lišku friesovu, pořád ještě tu zůstává lištička pomerančová. Stejně tak paní asi nikdy neslyšela o uznávanějších nejchutnějších druzích jakými jsou smrže, nebo třeba taky lanýže. Pominu nekorunovaného vítěze univerzálnosti, kterým je muchomůrka růžovka a raději pomlčím o lahůdkách jakými jsou ryzce, holubinky a další druhy. Paní by se měla vrátit k plotně, kde jí to sice taky moc nejde, ale tam aspoň nikoho, doufejme, nepřiotráví.

0 0
možnosti

To je ta klasika - sto lidí, sto chutí. Osobně bych na první místo umístil Ryzec pravý. To je velmi výrazná houba s mnohostranným využitím. Sám je mám nejradši jen osmažené na másle se solí a kmínem, ale ryzec se neztratí v žádném jídle.

Kotrč je fajn, "dršťkovku" z kotrče miluju, ale upřímně - chuť kotrče v tom úplně zaniká. Nenacházím ho často, je to pro mne vzácná houba, ale zas tak moc mi nechybí.

Lišky... Já vám nevím. To mi stejně jako kotrč přijde dost přeceňovaná houba, i když tedy i tak hodnotím lišku víc než kotrč. Lišky jsou výrazné, maso pečené s liškami je výborné, stejně tak bílá omáčka z lišek (ale tu nemusí každý). Nicméně když je bezliškový rok, žíly mi to nerve (ovšem rok bez ryzce je za trest).

Na druhé místo bych spíše klasické hřiby a konkrétně "praváka". Nemůžu souhlasit s tím, že hřib hnědý je aromatičtější. Naopak pravák dá chuti i vůně v jídle mnohem víc. Do klasické smaženice můžu dát plný košík hnědáků, ale bez praváka to prostě není ono.

Na třetí místo bych dal asi překvapivě pestřec. To je taková nenápadná houba, která ale při správném použití umí divy. Doma je sušíme a poté drtíme na jemný prášek. Má úžasnou vlastnost, že dokáže zvýraznit masovou a houbovou chuť v jídle. Do tmavých omáček úplně fantastická věc. Také do houbových jídel, kde člověk použil méně výrazné houby (bo lepší nenašel) je to fajn. Musí se s tím ale opatrně, ve větším množství může vyvolat nevolnost (zatím jsem nezažil ani po několika letech střídmého používání).

Nakonec si ale stejně myslím, že ocenit takhle jenom tři houby je strašlivě málo. Houby mají tolik možností použití, že na to jsou nějaké žebříčky krátké. Nakonec ani tak nezáleží na konkrétní houbě, ale na finálním úpravě. Pokud se zvolí taková, která ke konkrétní houbě "sedne", tak je úplně jedno, jestli to je kotrč, ryzec nebo žampion, protože se člověk olizuje až za ušima...

1 0
možnosti

No nevím, ale u nás v rodině je taky zažitý název pro hřib hnědý poddubák, či poddoubek. Třebaže je to špatně. Ale říkával mu tak i můj praděda, děda i otec a nějak jsem to přejal od nich. A znám víc lidí, komu hřibu hnědému říkají poddubák.

0 0
možnosti

Kokino zapomělo na masák a holubinku nazelenalou.

0 0
možnosti

I60v23a38n 17M11i42n81á87ř

30. 9. 2017 11:11

Ano, růžovka je skutečně delikatesou mezi houbami.

0 0
možnosti

I61v64a44n 35M55i73n37á83ř

30. 9. 2017 11:08

Stačí skutečně zcela malé množství lišek a jakýkoli pokrm z hub se výrazně oživí. Na druhé straně, pokud by si někdo udělal smaženici pouze z nich, zjistí - že nijak zvlášť dobrá není.

0 0
možnosti

A lysohlávka vám dává křídla;-D

3 0
možnosti

A muchumurka červena agresivitu

0 0
možnosti

A jeste poradi za mne:

1) Steak

2) Bramborak

3) Meloun

:-))) Houby totiz nejim - jen sbiram ;-)

1 2
možnosti

Mozna iDnes mohla pridat anketu....

0 0
možnosti

Dle chuti

1. Suchohřib

2. Růžovka

3. Všechno ostatní

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Gorilák Kisumu se v pražské zoo činí. Narodil se mu letos už druhý potomek

12. dubna 2024  6:45,  aktualizováno  15:13

V pražské zoologické zahradě se v noci na pátek narodilo mládě gorily nížinné. Jeho matkou je...

Podkroví se v létě může proměnit v peklo. Jak udržet snesitelnou teplotu

15. dubna 2024

Podkroví nabízí nevšední prostor, kde může být velmi příjemné trávit čas. Někteří mají pod střechou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vybírejte nejroztomilejší dubnové kočky a psy. Rozdělí si krmivo za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  15.4 9:14

Hlasování v dubnovém kole čtenářské fotografické soutěže o nejroztomilejší psy a kočky je tu....

Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů

16. dubna 2024

Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tajemství psího čichu. Není o tolik lepší než lidský, jak si myslíme, říká kynolog

13. dubna 2024

Premium „I služební psi se jednou stanou pouhými společníky, protože jejich čich nahradí v dohledné...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Jako dítě miloval Bajaju. Dnes vyrábí zbraně a díky šermu žije v minulosti

19. dubna 2024

Na hradech a zámcích či ve filmech, jako je třeba pohádkový Bajaja, ho fascinovali šermíři, a tak...

Senoseče letos budou zřejmě dřív. Ochránci srnčat se bojí zmařených životů

18. dubna 2024

Vzhledem k tomu, že letošní zemědělský rok začal dříve, předpokládá se, že i senoseč přijde v...

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....