Diskuze

Musíme se vrátit k přírodě a pěstovat potraviny pro obživu, říká Cílek

Výkyvy počasí jsou v posledních letech stále častější a rady si s tím nevědí ani přední odborníci celého světa. Podle českého geologa Václava Cílka přitom bude ještě hůř. Během několika desetiletí bude dál ubývat nejen využitelné vody, ale skončí i dnes samozřejmý potravinový blahobyt.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

V momentě, kdy se začne společnost prokazatelně rozpadat a systémy okolo nás se stanou očividně nefunkčními, aktivuje se historická tendence retrospekce a začneme se chytat velmi prchavých a zcela nerealistických ideálů z minulosti. Zdá se, že pan Cílek byl, spolu s mnoha ostatními, chycen do této pasti. V tuto chvíli je návrat k tradičním (přírodním) pěstebným metodám naprosto vyloučen. Klimatické změny tuto možnost zcela anulují.

0 0
možnosti

Přečetl jsem diskuzi a chudák Cílek a chudák generace po nás. Moje žena je Pražka a musím soulasit, lidi z města jsou za bodem návratu, škoda

1 0
možnosti

proc mam takovy pocit jako bych se divla na interstellar jen ne v kine a realnem case?... takze kdy ze to Musk posle Matthewa McConaughey do vesmiru najit reseni?

0 0
možnosti

Ano, klima se mění, ale zásadnější problém je přelidnění.

0 1
možnosti

Stejně jako platí - Sytý hladovému nevěří - tak současná civilizace nevěří varovně zdviženým ukazováčkům. Jediné co fakt zafunguje - danou krizi prožít. Tak prostě lidský mozek funguje. Jak naše babičky schraňovaly každý kousek jídla, protože věděly co je hlad. A později my vychování, že jídlo na talíři se nenechává. A teď ... ?

Pevně doufám, že se těchto příštích krizí už nedožiju. Z toho pohledu pak vypadá jinak (aniž bych ji chtěl chválit) doba života byť i v komunismu, ale za Statu Quo Studené války, kdy Evropa byla tolik let v relativním klidu.

4 2
možnosti

Musíme se vrátit k přírodě a pěstovat potraviny pro obživu, říká Cílek

Dokud to ještě jde a je kde....

0 0
možnosti

Když to ještě potvrzujeme i Vy, tak jdu má to!

0 0
možnosti

My nic pěstovat nemusíme, protože si to všechno koupíme v supermarketu.

2 1
možnosti

"kolem roku 2040 bude potřeba zhruba o 30 procent víc potravin. Je to tím, že se zvyšuje koupěschopnost obyvatel na celém světě. "

Tady je zakopaný pes, čím dál větší procento populace žije v luxusu, v donedávna chudých zemích ohromně stoupá spotřeba potravin, surovin, energií, aut, domů.. Všichni chtějí žít jako "bílý muž".

2 0
možnosti

Nejen to. Mládež, např z Prahy, žije často jaksi v představě, že základní materiální potřeby, jako jídlo ale i oblečení, jsou samozřejmostí, kterou musí mít bez toho, že by se o to měli nějak starat a šetřit s tím.

Je to dáno velkoměstským prostředím ale nejenom tím. Také kapitalistickým prostředím nabízejícím na každém rohu možnost útraty, což nezralý jedinec bere jako hojnost.

1 1
možnosti

Klasické strašení a házení všeho do jedno pytle.

Je sice hezké, že v roce 2040 bude možná potřeba o 30% potravin více, ale kde? Hlavně v rozvojových zemích, které se množí jako králíci tempem až 100% za 20 let. Vyspělé státy ale stagnují. Když se to ale zprůměruje, vyjde globálně o 30% větší spotřeba, což je naprostý nesmysl.

A v čem bude problém, když bude v ČR teplejší a sušší podnebí? Vždyť země jako Itálie, Španělsko, Maďarsko jsou teplejší a proto taky mají lepší zemědělské výnosy. A země tropického pásu mají díky teplu dokonce úrodu 2x až 3x za rok. Tak v čem je problém, když se v ČR o něco oteplí?

A že dříve nebyly výkyvy počasí? Taky byly, jen máme pocit, že jsou teď více, protože je prožíváme, kdežto ty v minulosti nemáme v paměti. Co třeba katstrofální sucho v roce 1947?

8 7
možnosti

Kde vidíte strašení? Ono je to spíše naopak.

Pan Cílek na rozdíl od mnoha klimatických alarmistů, který se prosazují na globální úrovni a přijali za svého maskota jakousi Grétu, nikdy nehovoří o boji s klimatickými změnami, ale o přizpůsobení se těmto změnám. A to je naprosto správný přístup.

12 0
možnosti

V68í31t 62K77u48č10e10r25a

7. 11. 2019 9:50

Neberu nikomu jeho znalosti a vize. Ale mrzí mně, když i erudovaný odborník sklouzne do popularity a pokud se mu nějaký fakt hodí do jeho vize, tak jej použije bez rozmyslu.

Pan Cílek uvádí problémy s máslem ve vztahu ke globálnímu oteplování. Jako by nevěděl, že problém vznikl v Číně a ne oteplováním, ale tím, že tento trh začal v Evropě kupovat trvanlivé mléko. Je to jako za RVHP - kdy Rusko bylo schopné vykoupit roční produkci ČR obratem a u nás pak následkem toho takové zboží "nebylo". (Leda že bychom i Čínu označili za "klimatický" problém).

Je fakt, že počasí se mění, ale ono se mění globálně. Celý klimatický systém se po naší zeměkouli posouvá - stejně tak to dělá celou dobu. (Nikdo nezpochbňuje, že Shara kdysi měla jiné podnebí než dnes). No a nás prostě čeká migrace nebo přizpůsobení - podle toho, jak se budou měnit podmínky pro život.

5 2
možnosti
  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...