Diskuze

České maso a mléko vyvážíme, zpracované je dovážíme zpátky

Polské hovězí, španělská zelenina, německé sýry a české drobky. Proč dovážíme potraviny? Jak si maso hlídá kvalitní restaurace? A jak je těžké vypěstovat zeleninu bez chemie? Proč vyvážíme mléko a maso a dovážíme sýry a uzeniny? Magazín Víkend se vydal po stopách potravin v Česku.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

R^

Přesně jak říkal pan Klaus - je daleko lepší levně dovézt, než draze vyrábět.

0 0
možnosti

No jó,ale zapoměl vám říci,že nebude tím pádem víc v kase!!Jó chtělo by to trochu myslet.Jenže jak může někdo myslet,když není čím.Jen jedna otázka pro lidi:Kolik se postavilo fabrik za 30let??Myslím českých!!Ani jedna!!!Pak se všichni diví,že se zvedá kde jaká přirážka na vše co tu máme.

0 0
možnosti

Líbí se mi, jak si článek hezky místy odporuje.

Napřed píše, že za minulého režimu jsme byli soběstační a spotřeba masa byla taková a taková. Pak napíše, že dnes soběstační nejsme (uvede i % lidí pracujících v zemědělství) a současně uvede, že spotřeba masa výrazně klesla.

Variantu, že díky technologiiím a výkonnějším stromů bychom dokázali tuto nižší potřebu masa sami bezproblémů vyrobit, taktně ignoruje (přestože je nejlogičtější).

2 0
možnosti

S vyjímkou lidí s životním minimem apod. má každý spotřebitel právo volby, co si do nákupního košíku dá nebo nedá.

Kdyby ty hnusy nikdo nekupoval, za pár týdnů z obchodů zmizí.

4 0
možnosti

A podle čeho se ty hnusy poznají, když dle testů bylo prokázáno, že cena není vždy značkou kvality?

2 1
možnosti

J62i16r60i 52T72i22c93h40y

4. 4. 2019 17:09

Jen jeden priklad: Pred lety jsem byl na vylete ve Frydlantu (krasny zamek/hrad) a rozhodl jsem se koupit jeden z vynikajicich ceskych jogurtu. v obchode byly jen nemecke jogurty.

0 0
možnosti

Minulý týden psala MfD o potravinách, byla zde uvedena tabulka s cenami másla, ale někdo v článku vysvětlil, proč je u nás a např. na Slovensku dražší máslo než Německu, když máme třetinové platy!!! Kde je ten zázračný trh, který to měl všechno srovnat...???

6 0
možnosti

Ten zázračný trh je v EU silně zdeformovaný, ale rozhodně není volný.

1 0
možnosti

Třeba ovoce, ono je sice hezké, že máme volbu nekvalitní prostě nekupovat, ale tím člověk prakticky skončí jako v tom socialismu - když chce opravdu dobré jablko, jahodu, rajče....musí si je vypěstovat na zahradě.:-P

2 3
možnosti

J89a47n 85P19u60k60l

4. 4. 2019 10:05

Nemusí, stačí se rozhlédnout kolem. Jistě se poblíž nějaká farma najde... ;-)

1 1
možnosti

To, že jsem byli za socialismu potravinově soběstační, je přetrvávající mýtus. My jsme té soběstačnosti dosahovali jen proto, že vesnice měla zahrádky a i obyvatelé paneláků se doslova porvali o každý kousek půdy, na kterém bylo možno založit zahrádku a pěstovat vlastní zelenińu. Co taky měli lidi dělat, když na pultech obchodů nebyla? Takže venkovští chovali králíky, slepice, prasata, někdo měl i býky na výkrm. Po práci jsme navlékli tepláky a vzali rýč a motyčku a okopávali zahrádky. Pravda, nemuseli jsme chodit do fitka, protože práce s rýčem a motyčkou byla neskutečná dřina. Pamatuju si, jak jsme v r. 1990 vyjeli do Rakouska a všímali si, že tam mají na zahradě okrasné keře, trávník a bazén, zatímco my měli jabloně, hrušky, švestky, meruňky, rybíz, angrešt a hned vedle záhony se zeleninou a v rohu zahrady kompost, skleník a králíkárnu. A taky si pamatuju, že se pulty obchodů postupně začaly plnit ovocem a zeleninou, tak jsme postupně omezili chov domácího zvířectva i pěstování zeleniny. Dneska se už i naše zahrady podobají těm západním, jen my máme pořád víc ovocných stromů.

15 3
možnosti

A to, že se různé věci vypěstovaly na zahrádkách či v malých hospodářstvích se do soběstačnosti nepočítá proč?

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Půlhodinová pauza na oběd? To mi přijde perverzní, říká Zdeněk Pohlreich

20. března 2024

Premium Zdeněk Pohlreich se vrací na televizní obrazovky s novou reality show Česko na grilu. „Hraje se o...

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Jak máte zorganizovanou knihovnu? Nejlepší vychytávky pro knihomoly

27. března 2024

Každý vášnivý čtenář ví, že čím víc knih doma má, tím náročnější je všechny ty skvosty nějak...