Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Uhlířina či grenadýrmarš. To jsou jídla chudých, která stále inspirují

Některá vařily ještě naše babičky, jiná jídla už zavál prach dávných staletí. Původ mnohých z nich už dnes ani nevystopujeme. V českých zemích chudí lidé neměli nikdy kvalitních surovin nazbyt, přesto můžou být některé recepty inspirací pro rychlé a levné menu i dnes, připomíná týdeník 5plus2.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Po prvním receptu dýl klikat nebudu, dovedu si představit lepší využití surovin.

2 0
možnosti
JK

Ober čistě kvíčaly, kůži přes hlavičku stáhni, oči vypíchni, dolejší část zobáku usekni, vnitřnosti a....

No fuj!

Go veganV

3 0
možnosti
PK

.. udělat dobrou a chutnou uhlířinu dá práce a kumštu!!

0 0
možnosti
LB

No ono to s tou uhlířinou je asi trochu jinak .... aspoň u nás v Brdech. Byla nejčastějším jídlem uhlířů, kteří pálili v lesích milíře. Ty museli hořet nepřetržitě několik dnů, často některý hořel, další se rozebíral, jiný zakládal. Uhlíři byli tedy řadu dní z domova, s sebou si vzali něco mouky, něco brambor, trochu soli (nikdy jsem neslyšel od svých prarodičů o špeku, babička byla ročník 1886 a vařila v Brdech na fořtovně). Pokud si to dobře pamatuji, pálilo se dřevěné uhlí nejvíc zhruba v 17., 18., a 19. století. Ten postup byl podle mé babičky takový, že dali do kotlíku vodu, do ní oloupané brambory nakrájené, udělali těsto na noky a ty potom přidali vařit k bramborám. Na troše tuku udělali cibulku (někdy i česnek) a tou "omastili" slité brambory s noky. To co je v článku s tím moc nekoresponduje...

5 0
možnosti
Foto

Tak přesně takto to dělala moje babička (nar. 1894) z Hvozdce u Hořovic. Mňamka R^

2 0
možnosti
JV

J28o13s52e16f 34V30a81l94a

6. 4. 2020 18:51

uhlirina jsou zpackane spagetti carbonara (= spagety po uhlirsku) z nahrazek. Zatimco v italske verzi se pouzivaji cerstve suroviny dobre kvality ( spagetti, zelenina, pancetta=severoitalsky spek, vajicka) tak v receptu zde se pouzivaji skrob obsahujici ingredience "co dum dal"

0 8
možnosti
LB

mám pocit, že jste o uhlířině v životě ani neslyšel - když si ji uhlíři vařili, tak špagety carbonara možná ani nebyly "na světě" : nemusíme být za každou světoví ....

9 0
možnosti
KK

Moc mě ta jídla nezaujala. Je to samé míchání různých odlišných surovin, do všeho nacpat kmín.Přitom dřív byli lidé pěstitelé, každý měl svou zahrádku a v žádném jídle krom cibule není žádná zelenina.

0 2
možnosti
MF

Zde se bavíme o středověku. Zas tak horké to s tou zeleninou nebylo a kromě cibule a kmínu toho moc k dispozici také nebylo. A míchání surovin vám zajistilo pestrou stravu. Schválně zkuste sestavit nějaký, podle vás, chutný recept aby spadal do Čech v dobách středověku a aby na ty suroviny dosáhl obyčejný lid a nebylo to něco, v té době, exotického. Stačí např. už ten drobný kiks v článku, jako že oblíbený pokrm středověkých uhlířů se skládal z brambor. Ale pravda, hojně se používala třeba kapusta a zelí, z koření třeba jalovec. Nicméně cibule a kmín frčeli nejvíc.

12 0
možnosti
KV

... V českých zemích chudí lidé neměli nikdy kvalitních surovin nazbyt, přesto můžou být některé recepty inspirací pro rychlé a levné menu i dnes...

Proč přesto? Snad právě proto!

4 0
možnosti
MF

Záleží jak moc je autor/autorka majetná. Pokud ty kvalitní a drahé suroviny doma běžně má a recept píše z pohledu šlechty pro plebs, tak "přesto". Pokud recept píše z pohledu chudiny a obyčejného lidu, tak "právě proto".

1 0
možnosti
JZ

Též mne zaujalo, že chudí uhlíři hořeli vášní pro brambory již 300 let před jejich objevením pro zdejší kraje.

To jsou ty zbytečné vědomosti ze školy, které si člověk může kdykoli dohledat - no nemůže, když neví, že pindá blbosti. Ale když mu pak nevadí být za blbce... hlavně zůstaňte u receptů a nepouštějte do žádných důležitých oborů.

25 0
možnosti
KM

Brambory ve středověku? Brambory z Peru byly do Evropy dovezeny v polovině 16. století, v našich končinách je zavedla až Marie Terezie, tak jakýpak středověk.

23 0
možnosti
MF

Pro někoho je středověk už to, co bylo za doby mládí jeho rodičů. A nejhorší jsou ti, kteří svou hloupost vydávají veřejně na odiv. Holt moudrosti se nelze naučit, ta musí sama uzrát.

Aby bylo jasno paní Květo, jen rozvíjím a doplňuji váš text.

16 0
možnosti
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...