Diskuze
Uhlířina či grenadýrmarš. To jsou jídla chudých, která stále inspirují
Děkujeme za pochopení.
J16i43ř30í 41Š56v26e55h46l89a
Po prvním receptu dýl klikat nebudu, dovedu si představit lepší využití surovin.
J73a32n86a 41K22o80č95i55č62k59o66v15á
Ober čistě kvíčaly, kůži přes hlavičku stáhni, oči vypíchni, dolejší část zobáku usekni, vnitřnosti a....
No fuj!
Go vegan
P66a83v41e37l 23K13l39u64s53á49č91e56k
.. udělat dobrou a chutnou uhlířinu dá práce a kumštu!!
L27a48d98i17s37l59a40v 94B33ů24c10h97a
No ono to s tou uhlířinou je asi trochu jinak .... aspoň u nás v Brdech. Byla nejčastějším jídlem uhlířů, kteří pálili v lesích milíře. Ty museli hořet nepřetržitě několik dnů, často některý hořel, další se rozebíral, jiný zakládal. Uhlíři byli tedy řadu dní z domova, s sebou si vzali něco mouky, něco brambor, trochu soli (nikdy jsem neslyšel od svých prarodičů o špeku, babička byla ročník 1886 a vařila v Brdech na fořtovně). Pokud si to dobře pamatuji, pálilo se dřevěné uhlí nejvíc zhruba v 17., 18., a 19. století. Ten postup byl podle mé babičky takový, že dali do kotlíku vodu, do ní oloupané brambory nakrájené, udělali těsto na noky a ty potom přidali vařit k bramborám. Na troše tuku udělali cibulku (někdy i česnek) a tou "omastili" slité brambory s noky. To co je v článku s tím moc nekoresponduje...
I41l92o46n29a 78E30r70n47e85s44t75o46v10á
Tak přesně takto to dělala moje babička (nar. 1894) z Hvozdce u Hořovic. Mňamka
J28o13s52e16f 34V30a81l94a
uhlirina jsou zpackane spagetti carbonara (= spagety po uhlirsku) z nahrazek. Zatimco v italske verzi se pouzivaji cerstve suroviny dobre kvality ( spagetti, zelenina, pancetta=severoitalsky spek, vajicka) tak v receptu zde se pouzivaji skrob obsahujici ingredience "co dum dal"
L83a93d41i96s48l34a10v 35B20ů47c51h82a
mám pocit, že jste o uhlířině v životě ani neslyšel - když si ji uhlíři vařili, tak špagety carbonara možná ani nebyly "na světě" : nemusíme být za každou světoví ....
K42a95m29i65l19a 85K32a78l54e69n82s71k61á
Moc mě ta jídla nezaujala. Je to samé míchání různých odlišných surovin, do všeho nacpat kmín.Přitom dřív byli lidé pěstitelé, každý měl svou zahrádku a v žádném jídle krom cibule není žádná zelenina.
M19a55t87ě87j 97F92i27l12i56p
Zde se bavíme o středověku. Zas tak horké to s tou zeleninou nebylo a kromě cibule a kmínu toho moc k dispozici také nebylo. A míchání surovin vám zajistilo pestrou stravu. Schválně zkuste sestavit nějaký, podle vás, chutný recept aby spadal do Čech v dobách středověku a aby na ty suroviny dosáhl obyčejný lid a nebylo to něco, v té době, exotického. Stačí např. už ten drobný kiks v článku, jako že oblíbený pokrm středověkých uhlířů se skládal z brambor. Ale pravda, hojně se používala třeba kapusta a zelí, z koření třeba jalovec. Nicméně cibule a kmín frčeli nejvíc.
K98a14t32e40ř95i70n21a 75V95ý33b62o67r31n83á
... V českých zemích chudí lidé neměli nikdy kvalitních surovin nazbyt, přesto můžou být některé recepty inspirací pro rychlé a levné menu i dnes...
Proč přesto? Snad právě proto!
M85a95t48ě96j 13F49i23l20i69p
Záleží jak moc je autor/autorka majetná. Pokud ty kvalitní a drahé suroviny doma běžně má a recept píše z pohledu šlechty pro plebs, tak "přesto". Pokud recept píše z pohledu chudiny a obyčejného lidu, tak "právě proto".
J41a25k53u47b 31Z49e58m64á39n48e29k
Též mne zaujalo, že chudí uhlíři hořeli vášní pro brambory již 300 let před jejich objevením pro zdejší kraje.
To jsou ty zbytečné vědomosti ze školy, které si člověk může kdykoli dohledat - no nemůže, když neví, že pindá blbosti. Ale když mu pak nevadí být za blbce... hlavně zůstaňte u receptů a nepouštějte do žádných důležitých oborů.
K61v86ě55t36a 17M43a92t85ě47j97o48v86c71o11v90á
Brambory ve středověku? Brambory z Peru byly do Evropy dovezeny v polovině 16. století, v našich končinách je zavedla až Marie Terezie, tak jakýpak středověk.
M59i95c24h62a43l 88F44r86ý97d80a
Pro někoho je středověk už to, co bylo za doby mládí jeho rodičů. A nejhorší jsou ti, kteří svou hloupost vydávají veřejně na odiv. Holt moudrosti se nelze naučit, ta musí sama uzrát.
Aby bylo jasno paní Květo, jen rozvíjím a doplňuji váš text.
Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen
Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...
Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato
Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo
Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....
Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů
Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje
Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...
Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník
Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...
Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo
Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....
Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen
Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...
Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?
Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...
Podej chalupy 351m2, pozemek 7366 m2
Vidochov, okres Jičín
4 290 000 Kč