Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Deset superpotravin, díky kterým tělu dodáte vše potřebné

  0:05aktualizováno  0:05
Superpotraviny tvoří běžnou součást našeho jídelníčku, a přitom jsou účinnější než řada výživových doplňků z lékárny. Jejich síla tkví v tom, že jsou v nich namixované nejen vitaminy či stopové prvky, ale též látky, které pomáhají lidskému tělu vše užitečné dobře vstřebat.

Připravte si třeba salát z kadeřávku a můžete do něj přidat i avokádo, sušené plody goji či mandle. | foto: Profimedia.cz

Avokádo
Světle žlutozelená dužina obalující masivní pecku má máslovou konzistenci, lahodnou chuť a hlavně vysokou nutriční a kalorickou hodnotu. Spolu s olivami je avokádo ovocem nejbohatším na tuky. Jde hlavně o tuky tělu prospěšné, které pomáhají činnosti srdce a zároveň jsou prevencí proti kardiovaskulárním chorobám. Avokádo obsahuje i proteiny, lutein, kyselinu listovou a vitamin E. Působí jako prevence proti rakovině.

Borůvky
Mají v sobě kromě vitaminu C nebývalé množství antioxidantů a flavonoidů, proto by se podle odborníků na výživu měly v jídelníčku objevit častěji než jen v létě. Jsou prevencí proti cukrovce, žaludečním vředům, vysokému krevnímu tlaku a srdečním problémům. Borůvková barviva antokyany léčí sliznice celého těla. Třísloviny obsažené v plodech mírní menstruační bolesti i silné krvácení a pomáhají ženskému tělu vyrovnat se s přechodem.

Brokolice
Má v sobě spoustu vitaminu C, je tedy vhodná při detoxikaci organismu. Zároveň se podílí na prevenci proti rakovině. Díky obsahu vitaminu A či glutathionu posiluje imunitní systém, dietologové ji také doporučují při redukčních dietách. Tvoří významný zdroj hořčíku, což je minerál nezbytný pro činnost svalů, srdce, pro přenos nervových vzruchů i tvorbu hormonů. Vysoký podíl vlákniny v brokolici působí též jako prevence nemocí střev.

Fotogalerie

Česnek
Říká se o něm, že je přírodním antibiotikem. Za obou světových válek sloužil coby dezinfekce a zachránil řadu lidí. Česnek umí zahnat do defenzivy některé viry či bakterie, osvědčuje se třeba při chřipce. Zároveň snižuje hladinu cholesterolu, a je tedy vhodný pro ty, kdo trpí chorobami srdce a cév. Působí proti nadýmání, prospívá při cukrovce a žaludečních potížích, ničí i parazity žijící ve střevech. Nejúčinnější je syrový.

Goji
Sytě červené plody kustovnice čínské z horských oblastí Asie, které jsou u nás poměrně běžně dostupné sušené, mají silné antioxidační účinky a jsou vhodné k prevenci rakoviny a stárnutí. Zároveň podporují imunitu, vyrovnávají pH v krvi a mají i protizánětlivý efekt. Jsou i významným zdrojem beta-karotenu a stopových prvků, hlavně zinku, selenu, železa a vápníku. Ale pozor, doporučují se ale nejvýš dvě hrsti sušených plodů denně, protože vyšší dávky mohou způsobit potíže se zažíváním.

Granátové jablko
Půvabné ovoce sladkokyselé chuti má širokou škálu blahodárných účinků. V každém plodu je zhruba 600 semen plných šťávy, a přestože 80 % z nich tvoří voda, zbylých 20 % je nabito prospěšnými látkami: sodíkem, draslíkem či vitaminem B1, B2 a B3. Konzumace přispívá ke snižování rizika kardiovaskulárních chorob, působí proti vzniku osteoporózy i rakoviny. Posiluje imunitu a pomáhá ke snížení vysokého krevního tlaku a cholesterolu v krvi.

Hlávkový salát
Zelené listy mají vysoký obsah vitaminů, posilují imunitní systém. Zároveň jsou vodnaté, takže tělo hydratují. Hlávkový salát je vděčným zdrojem železa a kyseliny listové, pomáhá odstraňovat únavu, podporuje trávení, čistí játra a celkově chrání kardiovaskulární systém. Nejcennější jsou zevní listy salátu, které obsahují nejvíc výživných látek. Salát je možné podávat i v tekuté podobě: tmavá šťáva z něj pozitivně působí na zažívání.

Mandle
Obsahují množství vitaminů ze skupiny B, příznivě působí na srdce a zlepšují paměť. Podle dietologů stačí dát si denně hrst mandlí, tedy asi 30 gramů: mimo jiné tím tělu dodáte i 75 mg vápníku, 200 mg draslíku a 76 mg hořčíku. Mandle obsahují i rostlinné steroly, které brání vstřebávání cholesterolu ze zažívacího ústrojí. Dostatečný příjem těchto fytosterolů ve stravě dokáže snížit krevní cholesterol až o 10 %.

Sladké brambory
Hlízy povijnice batátové jsou nejen chutným základem podzimních receptů, ale též účinnou prevencí civilizačních chorob a rakoviny. Podobně jako třeba mrkev mají sladké brambory vysoký podíl beta-karotenu, který organismus chrání před škodlivými radikály. Sladké brambory obsahují vitamin A, který zpomaluje stárnutí. Jsou v nich vitaminy B, C a E, železo či draslík. Batáty jsou zdrojem sacharidů, patří mezi nejvýživnější druhy zeleniny.

Zelený čaj
Zdraví prospěšné účinky má čaj ve všech podobách: zelený, černý i bílý. Předností všech je vysoký podíl polyfenolů a flavonoidů, které tělo chrání před volnými radikály a snižují tak riziko rakoviny. Zelený čaj má pozitivní vliv na metabolismus, odborníci jej doporučují i při redukční dietě (jak ho ideálně připravit, čtěte zde). Podle některých novějších studií může zelený čaj pomáhat při prevenci i léčbě zánětlivých procesů v těle.

Autoři:



Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....



Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Produkty ze zvířecích střev platíme zlatem. A s chutí konzumujeme

V útrobách vorvaňů, mořských savců, vzniká ambra - významná součást parfémů....

Co mají společného cibetková káva, ambra a mana, která podle Starého zákona zachránila Izraelity prchající z Egypta...

Další z rubriky

Maso na jerky musí být co nejčerstvější! Z něj je připravíte i doma

Hovězí jerky zvládnete připravit i doma, základem je čerstvé maso a čistota v...

Sušení masa není ani v domácích podmínkách problém. Získáte zásobu energie, po které můžete po celé týdny sáhnout...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

V Londýně nabízejí selfieccino. Do pěny na cappuccinu udělají váš portrét

Selfieccino

V kavárně na Oxford Street v Londýně mají nový hit: selfieccino. Do mléčné pěny v kávě vyrobí portrét, který si sami...

"Nikdo vás nevytočí jako vlastní dítě," potvrzuje psycholožka
"Nikdo vás nevytočí jako vlastní dítě," potvrzuje psycholožka

Jak na dětskou výchovu, řeší psycholožka v rozhovoru pro eMimino.cz

Najdete na iDNES.cz